logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Highscreen MS 1795P - zwarcie tranzystora po wymianie, tykanie trafo zasilacza

krzysieg 22 Sty 2005 13:44 2759 21
REKLAMA
  • #1 1160507
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Monitor miał obciążony zasilacz -tykało trafo zasilacza .
    Sprawdziłem wszystkie diody -są dobre.
    Tranzystor przy trafopowielaczu miał zwarte wszystkie 3 nózki ze sobą ,
    po wymianie jego na taki sam monitor działal wydawało sie ze jest wszystko ok , ale po paru minutach sie wyłaczył i zaczeło znowu tykac trafo zasilacza hotma zwarte wszystkie nózki ....wszystko jest tak jak na poczatku .
    Co to moze być ?
  • REKLAMA
  • #2 1161381
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    A jaki wstawiłeś tranzystor? jeśli serii BU25xx to całkiem możliwe, że padł bo to podróbka. Ale pomijając to - dodatkowo dobrze jest sprawdzić i wymienić kondensatory elektrolityczne na zasilaniu HOT, posprawdzać luty w odchylaniu, skontrolować odchylanie. Jakiś powód był, ze HOT padł.
  • #3 1161722
    krzysieg
    Poziom 25  
    Wstawiłem 2SC5048 firmy toshiba , stary miał te same oznaczenia ,miał znaczek raczej nie znanej firmy ...
    Nie bardzo wiem które to kondensatory mysle ze duze wysokonapieciowe
    w poblizu są tylko te polaczone z trafopowielaczem.
    Nie ma zadnych napuchnietych kondensatorów.
    W poblizu gniazda na kabel który idzie od cewek kineskopu nie ma zimnych lutów .
  • #4 1161816
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Elektrolity na zasialniu HOT czyli inaczej B+ - wysychają itd. Dobrze wymienić.
  • REKLAMA
  • #5 1161983
    krzysieg
    Poziom 25  
    Nie wiem które to, jakie one mogą miec parametry i pod co są podłaczone ?
  • REKLAMA
  • #6 1162060
    datexws
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Ja mam podobny problem w highscreen MS1796, po wymianie kondensatorów w układzie rozdzielczości, i elektrolitów po stronie wtórnej zasilacza oraz kondensatora w kolektorze problem zmienił się na tyle iż HOT pada po 6-7 h pracy w rozdzielczości 1024/768 w momencie wyłączenia z sieci energetycznej, po powtórnym załączenu przetwornica próbkuje z powodu uszkodzonego HOT-a. Też już nie wiem co z tym robić. Pewnie wszyscy powiedzą aby wymienić trafopowielacz.
  • #7 1162421
    krzysieg
    Poziom 25  
    A wczesniej przed wymianą ile czasu chodził ?
    Wymiana trafa jest troche nieopłacalna moze lepiej jest dac
    innego hota...
  • #8 1168402
    krzysieg
    Poziom 25  
    Moze bym tak sprawdził napiecie które dochodzi do Hota , jakie powinno być ?
    Co to jest kondensator powrotu ?
  • #10 1169344
    krzysieg
    Poziom 25  
    Przy wyjętym Hocie i odłaczonej płycie od kineskopu ,sprawdziłem napięcia na doprowadzeniach do hota :
    emiter- 0V
    kolektor- 60V
    baza- 0V
    Po odłaczeniu od sieci te 60 V powoli spada
    musi minac pare minut zanim dojdzie do 0 ,ale to chyba nieistotne :)
  • #11 1169391
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Ciekawa metoda - i bardzo niebezpieczna dla monitora i ŻYCIA.
    A czy nie Zapomniałeś o sztucznym obciążeniu, że aby monitor działał musi mu na to "pozwolić" procesor (a ten z koleii opiera się na sygnałach zwrotnych, itp)
    Pozdrawiam.
  • #12 1169612
    krzysieg
    Poziom 25  
    Niechciałbym zeby na moim grobie widniał napis "zabity przez monitor"
    dlatego nie dotykałem tego diabelstwa -koncowki miernika przylutowałem :)
    Powracając do tematu :
    -Kondensator powrotu -dalej nie wiem który to ?
    -"Elektrolity na zasialniu HOT czyli inaczej B+ - wysychają itd. Dobrze wymienić." -jakos nie moge tam ich znalezc .

Chyba powymieniam te pare elektrolitów wysokonapieciowych
    w okolicach trafopowielacza (od 100V-450V).
    Jak dalej bedzie hot padac tak szybko to dam sobie spokój.

Dodano po 19 [minuty]:

Do : dariuszm2
    Złoże go i sprawdze napiecia przy obciazeniu , domyslam sie ze ma byc obciązenie zamiast hota , czytałem ze moze to być zarowka 100W czy tak? i gdzie ja podłaczyć ?
    z góry dzieki
    pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 12 [minuty]:

W koncu uzyłem opcji szukaj :)
    Podłaczyłem zarówke zamiast Hota miedzy C a E
    monit podłaczyłem do kompa, przy zmianach rozdzielczosci zarówka swieciła cały czas tak samo -czyli cos nie tak z regulatorem B+ .
    Przez to pali sie hot ?
    jakie elementy mam sprawdzic ?
  • Pomocny post
    #13 1170863
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Skoro nie reguluje B+ to musisz dokładnie sprawdzić regulator i wszystkie elementy wokół oraz sterowanie, a także sprzężenie do sterownika. Jest to powód palenia HOT.
  • REKLAMA
  • #14 1173451
    krzysieg
    Poziom 25  
    Jest tranzystor : DMV32B , wygląda na sprawny to jest chyba regulator-polaczony jest z przekaznikiem ,masą i 10 nózką trafopowielacza .
    A tranzystor D2107W to jest chyba sterownik,tez wyglada na dobry...
    Po za tym zarówka żazy sie -jest 55V(podłaczona zamiast hota) to nie jest za mało ?

Dodano po 26 [minuty]:

Zapomniałem dodac ze napiecie miedzy C-E Hota jest cały czas ,niezaleznie czy jest normalny tryb pracy czy standby...
  • #15 1180856
    krzysieg
    Poziom 25  
    Zajrzał do tego monita fachowiec troche większy ode mnie :)
    Według niego tranzystor 2SCK941 mimo ze wydaje sie byc dobry warto wymienić ,podobno steruje on napieciem impulsowym jest on na stronie pierwotnej transformatorka ,na wtornej jest Hot .
    Czyli ten tranzystor jest regulatorem B+ ?
  • #16 1181196
    datexws
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam. Ten tranzystor jest kluczem HOT-a i wysterowuje mu bazę. Pozdro.
    PS nie wiem skąd w twoim modelu zasilacz bierze impulsy do sterowania wys. napięcia w zależności od rozdzielczości.

poprawka- sory bylo juz pozno w nocy, zle wpisalem zamiast wys. napiecia powinno byc B+
  • #17 1181856
    krzysieg
    Poziom 25  
    Czyli to jest regulator B+ ? jesli nie to jak go znalezc ?
  • Pomocny post
    #18 1182879
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Regulator B+ to inaczej regulator napięcia doprowadzonego na kolektor HOT. Funkcję tę pełni najczęściej (regulatora) tranzystor FET typu N lub P. Są różne rozwiązania tego regulatora. Na pewno regulator B+ nie steruje HOT poprzez transformator.
  • #19 1184409
    krzysieg
    Poziom 25  
    Wiec tym tranzystorem K941 chyba nie warto sie zajmowac jesli jest kluczem Hota ,chodzi o sprawdzenie B+ .
    Tranzystor DMV 32B idzie przez diode na kolektor Hota,wiec to chyba regulator .
    Jego opis :
    DMV32B, ST Micro's DMV32B is a dual rectifier, incorporating both a 1500 Volt damper, and a 600 Volt ultrafast modulation rectifier.

DMV32B to podwójny prostownik właczony w amortyzator 1500V i ultraszybki prostownik modulacji .

Sprawdziłem go jak i wszystkie tranzystory i wyglada na dobry .
    Nie mozna dostac schematu do tego monita na elektrodzie jest tylko podobny , załaczam skan moze to cos pomoze.

Dodano po 27 [minuty]:

Scan
    Załączniki:
    • ScanImage02.jpg (2.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #20 1186653
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    No nie chłopie - tu przesadziłeś. Nie zamieszcza się takich zdjęć na forum! Jak chcesz pochwalić się to zamieszczaj link gdzi to zdjęcie będzie sobie leżeć. Jak myślisz ile osób może pozwolić sobie na marnotrawienie punktów?
    Ale do rzeczy. Ta podwójna dioda nie robi za regulator B+. U ciebie regulator B+ jest zrealizowany na Q418, T402, D413 (i grupa elektrolitów za nią), R489 i IC404 (sterownik).
    Ten regulator to przetwornica StepUp.
  • #21 1187661
    krzysieg
    Poziom 25  
    Zgadza sie ,musze poszukac jakiegos darmowego serwera ale to juz inny temat.......punkty oddałem .
    Dzieki za pomoc teraz juz wiem konkretnie co gdzie jest .
    Jeszcze tylko nie wiem jak sprawdzić czy ukł. scalony spełnia swoją funkcje sterowania...
  • #22 1210182
    krzysieg
    Poziom 25  
    Znowu wyrzuciłem pieniądze w ten monitor :)
    Wymieniłem to o czym pisał Connor MacLeod
    czyli kondensatory za diodą D413 (dioda sprawna)
    tranzystor Q418 ,sterownik IC 404 .
    Niestety nadal pali hota ,zresztą to było do przewidzenia (podłaczajac zarówke zamiast hota miedzy C a E przy zmianie rozdzielczosci swieci cały czas tak samo ....)
    Przy załozonym hocie miedzy C a E nie mierzyłem napiecia ale zarówka swieci duzo mocniej ok 230V ,bez hota jest 60V .
    Teraz gdy hot robi zwarcie tykanie słychac wyrazniej .
    Chyba sie poddaje ,chyba ze dałoby rady to przerobić np podłaczyc hota przez rezystor czy zarówke ,albo wstawić mocniejszego hota
    i pracowac na węzszym zakresie rozdielczosci ?

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Highscreen MS 1795P miał problem z zwarciem tranzystora HOT po wymianie uszkodzonego tranzystora przy trafopowielaczu, co powodowało tykanie transformatora zasilacza i wyłączanie się monitora. Wymieniono tranzystor na 2SC5048 firmy Toshiba, jednak problem powrócił. Sugerowano wymianę kondensatorów elektrolitycznych wysokiego napięcia na zasilaniu HOT (B+), które mogą wysychać i powodować awarie. Sprawdzano napięcia na tranzystorze HOT oraz elementach regulatora B+, w tym tranzystorach DMV32B, D2107W, 2SCK941 oraz układzie scalonym IC404. Regulator B+ realizowany jest przez przetwornicę step-up z elementami Q418, T402, D413, R489 i IC404. Próby diagnostyczne z użyciem żarówki 100W zamiast HOT wykazały brak prawidłowej regulacji napięcia B+, co wskazuje na uszkodzenie układu sterowania. Pomimo wymiany kondensatorów, tranzystorów i sterownika problem z szybkim przepalaniem HOT-a utrzymuje się. Dyskutowano o możliwości zastosowania mocniejszego tranzystora HOT lub pracy na ograniczonym zakresie rozdzielczości, jednak brak jednoznacznego rozwiązania. Schematy do modelu są trudne do zdobycia, a diagnostyka wymaga dokładnego sprawdzenia regulatora B+ i układu sterowania impulsowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA