logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak otworzyć listwę zasilającą AXON bez uszkodzenia obudowy?

rma 15 Gru 2004 10:02 8501 8
  • #1 1061628
    rma
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Brat poprosil mnie o pomoc a ja nie moge sie dostac do srodka - wykrecam 2 bezpieczniki 10A zwalniam wlacznik ten podswietlany i dalej nie wiem co srubek od spodu i zgory nie ma podwazanie srubokretem tylko niszczy obudowe a nie zwalnia (jakies zatrzaski)??
    jak sie do tego dobrac??

dzieki za pomoc i pozdrawiam

Robert
  • #2 1061828
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A po co chcesz się tam dostać ? po rozebraniu bardzo trudno ją złożyć, po za tym producent celowo utrudnił dośtęp bo jakiekolwiek modyfikacje to zagrożenie życia a listwie dalej pisze że zrobił ją ten producent.
    Pozdr.J.
  • #3 1064064
    rma
    Poziom 11  
    adamjur1 napisał:
    A po co chcesz się tam dostać ? po rozebraniu bardzo trudno ją złożyć, po za tym producent celowo utrudnił dośtęp bo jakiekolwiek modyfikacje to zagrożenie życia a listwie dalej pisze że zrobił ją ten producent.
    Pozdr.J.

no bo ona nie dziala jdend przewod gdzie sa bezpieczniki i wylacznik podswitlany jest OK natomiast na drigom nie ma przejscia - wiec po wlaczeniu swieci a nie ma napiecia na gniazdkach (5szt) przeciez dobrej listwy nie rozbieralbym :)
    czyli jak to zrobic - na tzw. hama wylamac zatrzaski czy zaczepy - czy jest jakis lepszy sposob

pozdrawiam
  • #4 1064219
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Witam ! ... a nie ma tam nitowania przypadkiem ? Już tak widziałem . Tak czy tak trzeba to zrobić jak najmniej inwazyjnie estetyka inaczej na tym straci . Pozdrawiam
  • #5 1064309
    rma
    Poziom 11  
    no wlasnie to sa nity wiec sproboje je jakos obciac - choc jeszcze nie mam pomyslu jak :) dzieki i pozdrawiam
  • #6 1064396
    adamjur1
    Poziom 42  
    No dobra! nity możesz przewiercić, ale tak aby potem można było to zamknąć na wkręty lub śruby z nakrętkami. Uważaj przy rozbieraniu co i jak jest włożone w różnych miejscach i gniazdach, jak potem źle złożysz to nie da sie zamknąć i nie będzie dobrze działać. I powinienieś przy ty zdjąć nalepkę B i certyfikat producenta. 8O
    Pozdr.J.
    PS
    w zasadzie , jeżeli nie masz uprawnień min E SEP to nie powinieneś tego rozbierać.
  • #7 1064471
    k3048
    Poziom 37  
    Ocena: 281
    witam, rma ,łap się za wiertarkę przewierć łby sześciu nitów wiertłem 4 albo 5,rozłóż obudowę w środku masz wyłącznik ,dwa bespieczniki ,i chyba warystor dwie listwy mosiężne albo z jakiegoś stopu dognij gniazda w listwach w które wchodzą bolce wtyczki,nic tam nie można zepsuć,posprawdzaj wyłącznik.bespieczniki i połączenia czy się trzymają kupy skręć śrubami wkrętami itp. i ma działać .jeżeli to wszystko zrobisz porządnie stan urządzenia pod względem bespiecznego użytkowania nie powinien ulec pogorszeniu,a odnośnie uprawnień SEP,mniemam iż niedługo nie można będzie pie..ąć nie mając takowych.pozdrawiam
  • #8 1064895
    adamjur1
    Poziom 42  
    Przepraszam że jeszcze raz zabieram glos ale wystarczy dokładniej pośledzić tematy na forum, widać tam jak nierozważne działania prowadzą do zagrożenia życia ( np temat o UPS-ie podłaczanym do gniazda w którym nie ma bolca i wyłącznik UPS-a odcinał N zamiast fazy) Staram się, oprócz porad w zakresie nie zagrażającym bezpieczeństwu, próbować wyhamowywać niebezpieczne zapędy. I jeszcze informacja jestem z zawodu elektronikiem który uzupełnił przed ok 20 lat uprawnienia elektryczne eksploatacja, dozór i poniary. Do piero to i kilkunastoleni staż pracy na różnych budowach i obiektach dał mi ( w moim rozumieniu ) prawo zabierania głosu w dyskusji gdzie jest zagrożone bezpieczeństwo.
    Jurek Adamiak
    Sep E i D( ostanie z marca 2004),
    R&M IBM., 3M Violition ,
    27 lat pracy w branży
    elektroniczno-elektroenergetycznej i pomiarowej
  • #9 1066202
    waldi123
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Rozebrałem taką listwę za pomocą śrubokręta, włożyłem pomiedzy obudowy obok nitu. I tak po kolei.Njgorzej wyrwać pierwszy. Po złożeniu tylko w jednym miejscu widać ślad po śrubokrecie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu otwarcia listwy zasilającej AXON bez uszkodzenia obudowy. Listwa posiada dwa bezpieczniki 10A oraz podświetlany wyłącznik, jednak brak napięcia na gniazdkach wskazuje na problem wewnętrzny. Obudowa jest zamknięta na nity, co utrudnia dostęp bez jej uszkodzenia. Zalecane jest przewiercenie nitów wiertłem 4-5 mm, aby umożliwić późniejsze zamknięcie obudowy za pomocą śrub lub wkrętów. Należy zachować ostrożność przy rozbieraniu, zwracając uwagę na prawidłowe ułożenie elementów wewnętrznych, takich jak wyłącznik, bezpieczniki, warystor oraz listwy mosiężne lub stopowe, które łączą gniazda. Podkreślono, że rozbieranie powinno być wykonywane przez osoby z odpowiednimi uprawnieniami SEP ze względu na ryzyko porażenia prądem i zagrożenie życia. Wskazano również, że producent celowo utrudnia dostęp do wnętrza, aby zapobiec nieautoryzowanym modyfikacjom. Metoda podważania śrubokrętem jest odradzana ze względu na ryzyko uszkodzenia obudowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA