logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z wymianą bezpieczników w listwie AXON AX350

QuadDamage 31 Maj 2016 16:06 3882 13
REKLAMA
  • #1 15711614
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam, ostatnio przez nieuwagę zrobiłem zwarcie i wybiłem bezpieczniki w listwie AXON AX350 oraz główny bezpiecznik. O ile ten ostatni nie jest problemem, bo wystarczy pstryknąć go do góry to z tą listwą są problemy. Wymieniłem jeden bezpiecznik (ten po prawej, był cały czarny), za to nie mogę wykręcić tego po lewej (od strony włącznika). Kręci się w kółko i koniec. Żeby było śmieszniej to teraz tego po prawej też nie mogę wyciągnąć poprzez wykręcenie, również się kręci w kółko. Na szczęście jego nie muszę wymieniać, ale ten po lewej pewnie też jest przepalony i dlatego listwa nie działa i tu zwracam się do Was o pomoc. W jaki sposób (dobrze aby nie był destrukcyjny dla listwy) dobrać się do tego bezpiecznika po lewej ? Próbowałem lekko podważyć czymś cienkim, niestety nie zdało to egzaminu. Poniżej zamieszczam fotki jak to wygląda.

Problem z wymianą bezpieczników w listwie AXON AX350

Mam obok drugą listwę Acar Axon 504W, lecz potrzebuję obu bo brakuje mi gniazdek a zwykłego przedłużacza boję się podłączać przy swoich eksperymentach.

Przy okazji zapytam: dlaczego skoro wywaliło bezpiecznik w listwie (a może i dwa) to poszedł także główny ? Bezpieczniki z literką F, czyli te szybkie, konkretnie takie.
  • REKLAMA
  • #2 15711634
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Spróbuj rozebrać całą listwę.

Dodano po 54 [sekundy]:

QuadDamage napisał:
    dlaczego skoro wywaliło bezpiecznik w listwie (a może i dwa) to poszedł także główny ?
    Źle dobrane zabezpieczenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15711660
    piotrek22101
    Poziom 39  
    Ocena: 1416
    Jak nie idzie wkrętakiem to zgrzało go. Kiedyś taki miałem,musiałem całe gniazdo wymienić.
  • #4 15711701
    QuadDamage
    Poziom 10  
    dedito napisał:
    Spróbuj rozebrać całą listwę.

Nie da się, jest na nitach :| Zastanawiałem się nad tą metodą, liczę jednak że ktoś wpadnie na coś mniej niszczycielskiego dla tej listwy ;)

dedito napisał:
    Źle dobrane zabezpieczenia.

W listwie czy w instalacji / bezpiecznikach głównych ? Tak w jednym zdaniu poproszę, bo i tak nie będę się w to mieszał (jeśli chodzi o elektrykę budynku).

piotrek22101 napisał:
    Kiedyś taki miałem,musiałem całe gniazdo wymienić.

Tzn wyrwałeś tą zaślepkę razem z jej "obudową" ?
  • Pomocny post
    #5 15711703
    piotrek22101
    Poziom 39  
    Mój miał nakrętkę pod spodem.
    Załączniki:
    • Problem z wymianą bezpieczników w listwie AXON AX350 images-11.jpg (3.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 15711756
    dedito
    Poziom 39  
    QuadDamage napisał:
    W listwie czy w instalacji / bezpiecznikach głównych ? Tak w jednym zdaniu poproszę, bo i tak nie będę się w to mieszał (jeśli chodzi o elektrykę budynku).
    Nie da się stwierdzić bez wiedzy co jest/co było.
    QuadDamage napisał:
    Nie da się, jest na nitach
    Nity można rozwiercić i zastąpić wkrętami czy śrubkami.
  • #7 15711799
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3493
    dedito napisał:
    Nity można rozwiercić i zastąpić wkrętami czy śrubkami.

Nie takie to proste. Jakby się na oko wydawało.
  • REKLAMA
  • #8 15711975
    dedito
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    Nie takie rzeczy się robiło :P
  • #10 15713838
    QuadDamage
    Poziom 10  
    dedito napisał:
    CYRUS2 napisał:
    Nie takie rzeczy się robiło :P

W kosmos też się latało :)

Udało mi się dostać do pierwszego (lub drugiego, zależy z której strony spojrzeć) gniazda - wygląda to tak:

Problem z wymianą bezpieczników w listwie AXON AX350 Problem z wymianą bezpieczników w listwie AXON AX350

Czyli czeka mnie zabawa z lutownicą i kupno dwóch takich gniazd, bo to drugie nie idzie w żaden sposób i będę musiał się z nim obejść niezbyt delikatnie. Chyba że macie pomysły w jaki sposób mogę je wykręcić. W tym już wyjętym miałem o tyle łatwiej, że ta odkręcana część trochę wystawała i mogłem ją chwycić kombinerkami, przy tej drugiej będzie więcej zabawy. Żadne rozwiercanie nitów w grę nie wchodzi, zbyt niszczycielska metoda.
  • REKLAMA
  • #11 15713846
    piotrek22101
    Poziom 39  
    Cienkie palce i przez ten otwór ,trzymać nakrętkę drugiego. Zawsze drugi łatwiej.
  • #12 15713880
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Udało się :)

Faktycznie było łatwiej, najpierw dookoła tego "wkrętu" podważyłem go każdej strony, później kombinerkami widocznymi w tle wyciągnąłem go razem z gniazdem, a na sam koniec już normalnie wykręciłem "wkręta" razem z bezpiecznikiem - oczywiście uwalonym, ale śladów osmolenia o dziwo nie miał. Jutro podjadę do elektrycznego żeby gościu mi dobrał takie same "wkręty" razem z gniazdami, przylutuję i się tutaj pochwalę efektem końcowym :)
  • #13 15713885
    dedito
    Poziom 39  
    Nieźle sobie poradziłeś z tymi otworami.
    No to teraz nic tylko startować na studia ginekologiczne :)
  • #14 21559843
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany, bezpieczniki wymienione wraz z terminalami, listwa śmiga. Temat do zamknięcia z racji daty (2016).

Podsumowanie tematu

✨ W wyniku zwarcia przepaliły się bezpieczniki w listwie zasilającej AXON AX350 oraz główny bezpiecznik. Główny bezpiecznik dało się łatwo zresetować, natomiast wymiana bezpieczników w listwie sprawiła problemy. Jeden bezpiecznik (po prawej stronie) udało się wymienić, lecz drugi (po lewej, przy włączniku) obracał się bez możliwości wykręcenia. Próby podważania i wykręcania bezpieczników nie przyniosły efektu, a listwa jest na nitach, co uniemożliwia łatwy demontaż. Sugerowano rozwiercenie nitów i wymianę gniazd na śrubowe, jednak autor unikał metod destrukcyjnych. Ostatecznie udało się podważyć i wyciągnąć bezpiecznik wraz z gniazdem za pomocą kombinerek, a następnie wymienić uszkodzone elementy po zakupie nowych gniazd i bezpieczników. Po przylutowaniu nowych komponentów listwa działa poprawnie.
REKLAMA