logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Microsoft Windows 7 64 bit - instalator nie widzi dysku

Lord Kotu 23 Gru 2011 01:24 23771 12
REKLAMA
  • #1 10294121
    Lord Kotu
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam,
    mam taki problem, usiłuje zainstalować powyższy system operacyjny na dysku Seagate Barracuda Green ST2000DL003 podzielonego na dwie partycje sformatowane systemem plików NTFS. Płyta główna to MSI P67A-C45 (B3), ustawiłem w BIOS-ie oczywiście na AHCI ale pomimo tego instalator nie wykrywa dysku więc zaopatrzyłem się od producenta płyty głównej w stosowny sterownik jednak po dodaniu go w instalatorze nadal nie wykrywa dysku... pokończyły mi się pomysły i nie mogę za bardzo znaleźć sensownych informacji u wujka Google wspierając się nawet GTłumaczem...
    Hm... może to jest istotne dysk podzielony jak wspomniałem jednak czynności te były wykonane nie na AHCi lecz pod konfiguracją IDE, na jednej z partycji była (nadal jest działająca) zainstalowana wersja Win 7 32 bit beta która niegdyś pobrałem od Microsoftu w celu testów a obecnie chciałbym wykonać "świerzą" instalacje Win 7 64 bit, na drugiej zaś mam trochę własnych projektów i materiały do pracy magisterskiej które to wolał bym zachować a nie mam za bardzo gdzie tego upchnąć...
    Czy koniecznością jest usunięcie obecnego stanu partycjonowania dysku i ponownym sformatowaniu go z użyciem opcji AHCI, czy też problem leży gdzie indziej i popełniam jakiś błąd...

Proszę o pomoc, inaczej będę zmuszony zwrócić sprzedawcy Win 7 64 bit i wystawić nadwyżkę RAM gdzieś na aukcji...
  • REKLAMA
  • #2 10294269
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 164
    Wyjmij dysk, podepnij do innego komputera sformatuj i usuń partycje, tworząc nową jedną.
  • REKLAMA
  • #3 10294359
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Pod jaki kontroler podpięty jest dysk. Czy dany kontroler jest włączony w biosie.
  • REKLAMA
  • #4 10294757
    Lord Kotu
    Poziom 15  
    Dysk podpięty jest do kontrolera SATA 3 o nr. 1 jest oczywiście włączony i ustawiony na AHIC, próbowałem też pod RAID kontroler raczej jest ok, no chyba że działa tylko poprawnie na ustawieniu IDE... (?)

Richter napisał:
    Wyjmij dysk, podepnij do innego komputera sformatuj i usuń partycje, tworząc nową jedną.

Jedną? a na co komu partycja systemowa 2Tb???
  • #6 10294958
    Lord Kotu
    Poziom 15  
    BIOS mam wcześniejszy, sterownik ten sam pobrałem i spróbuje faktycznie na SATA II i dam znać.
    A propos nie bardzo wiem jak zaktualizować BIOS, ta płyta nie ma wyjścia na "flopa" (?!) i nie wiem jak spreparować botowalny obraz dysku CD z DOS-em i obrazem BIOS...
  • #7 10295446
    dinos83
    Poziom 33  
    Lord Kotu napisał:
    jak zaktualizować BIOS

W biosie powinna być opcja pobrania z live update lub wgrania pliku z pendrive.
    Lord Kotu napisał:
    będę zmuszony zwrócić sprzedawcy Win 7 64 bit i wystawić nadwyżkę RAM gdzieś na aukcji...

W systemie 32 bitowym niezaadresowany RAM można też wykorzystać.
  • REKLAMA
  • #8 10295531
    Lord Kotu
    Poziom 15  
    dinos83 napisał:
    Lord Kotu napisał:
    jak zaktualizować BIOS

W biosie powinna być opcja pobrania z live update lub wgrania pliku z pendrive.
    Lord Kotu napisał:
    będę zmuszony zwrócić sprzedawcy Win 7 64 bit i wystawić nadwyżkę RAM gdzieś na aukcji...

W systemie 32 bitowym niezaadresowany RAM można też wykorzystać.

Z pendrive ale bootowalnego? czy po prostu zawierającego pliki pobrane od producenta, bo jak próbowałem to proponował tylko z napędu optycznego.
    Czy może być HDD 2.5" podłączony przez USB?
    Wiem że jest możliwość wykorzystania nadwyżki RAM stosownymi programami np RAMdisc-iem ale czy jest sens wykorzystywać w ten sposób pozostałe 12950 MB z 16 GB zainstalowanych w kompie mając na stole WIN 7 64 bit?
    Byłbym mega wdzięczny jeśli ktoś byłby skłonny przygotować taki obraz płytki bootującej zawierający DOS i pliki do aktualizacji BIOS-u do wersji 1E...
    eh... po przeskoku z AMD 3200+ i podobnej klasy sprzętu jeszcze nie zdążyłem się dokształcić i już na starcie są problemy... to były czasy Win 95+ na DOSI-e i Flopy disc na standardzie...
  • #9 10295615
    dinos83
    Poziom 33  
    Wejdź w UEFI i sprawdź jakie masz możliwości aktualizacji biosu, zobacz czy w POST nie ma nic na temat klawisza uaktywniającego program do aktualizacji.
    Powinno wystarczyć wgranie pliku z biosem na uprzednio sformatowanym nośniku na FAT32 lub FAT. Albo tak jak opisali na stronie producenta płyty głównej, przygotować bootowalny pendrive.

Napisz czy dysk jest widoczny w UEFI pod kontrolerem SATA 2 i 3 w opcji AHCI i IDE. System masz na nośniku MS czy sam wypalałeś płytę?
  • #10 10295781
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Używaj trybu AHCI podczas instalacji. Zostaw ten system 64 bit w spokoju i RAM też :-)
  • #11 10295874
    Lord Kotu
    Poziom 15  
    dinos83 napisał:
    Wejdź w UEFI i sprawdź jakie masz możliwości aktualizacji biosu, zobacz czy w POST nie ma nic na temat klawisza uaktywniającego program do aktualizacji.
    Powinno wystarczyć wgranie pliku z biosem na uprzednio sformatowanym nośniku na FAT32 lub FAT. Albo tak jak opisali na stronie producenta płyty głównej, przygotować bootowalny pendrive.

Napisz czy dysk jest widoczny w UEFI pod kontrolerem SATA 2 i 3 w opcji AHCI i IDE. System masz na nośniku MS czy sam wypalałeś płytę?

Tak jest widoczny na obu kontrolerach i w obu opcjach we wszystkich koniugacjach...
    Płytkę sam wypalałem.

irondick napisał:
    Używaj trybu AHCI podczas instalacji. Zostaw ten system 64 bit w spokoju i RAM też

Nie bardzo rozumiem... w jakim znaczeniu jeśli można sprecyzować...

Dodano po 5 [godziny] 18 [minuty]:

dinos83 napisał:
    Powinno wystarczyć wgranie pliku z biosem na uprzednio sformatowanym nośniku na FAT32 lub FAT

Dzięki, faktycznie wystarczyło aby zaktualizować BIOS.
    Nie mogłem wcześniej z dysku USB ponieważ był sformatowany systemem plików exFAT...

Niestety aktualizacja BIOS nie pomogła instalatorowi Win 7 64 bit ani na kontrolerze SATA II z załączoną opcją AHCI ani na SATA III z załączoną tą opcją.
    Instalator nie odnajduje dysku na którym może zainstalować system, dodawanie sterownika też nie pomaga. Dysku na USB tez nie widzi chociaż mogę dodawać z niego stery.
  • Pomocny post
    #12 10298235
    dinos83
    Poziom 33  
    Nagraj płytę jeszcze raz ewentualnie zintegruj sterownik SATA i przy okazji SP1 z instalką przez RT Seven Lite.
  • #13 10309312
    Lord Kotu
    Poziom 15  
    dinos83 napisał:
    Nagraj płytę jeszcze raz ewentualnie zintegruj sterownik SATA i przy okazji SP1 z instalką przez RT Seven Lite.

Dzięki, w końcu się udało... ufff
    Dodałem sterownik oraz service pack-a jak poradziłeś, wypaliłem jeszcze raz bez żadnych dodatkowych opcji nagrywania, restart, w biosie ustawiłem AHCI na wszystkich kontrolerach, F10 i po restarcie ku mojemu zdziwieniu normalnie wszystko poszło jakby nigdy nic... a tyle że instaluje się na SATA II ale chyba raczej będzie porządku jak po instalacji przepnę sobie na SATA III (?)
    Tak czy siak jest progres czyli dzięki za pomoc i zainteresowanie problemem... nie omieszkam skorzystać z opcji "pomógł" gdyż bardzo zależało mi na uniknięciu formatu.. he he
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu operacyjnego Microsoft Windows 7 64-bit na dysku Seagate Barracuda Green ST2000DL003, który jest podzielony na dwie partycje NTFS. Mimo ustawienia kontrolera SATA w trybie AHCI w BIOS-ie, instalator nie wykrywa dysku. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, w tym podłączenia do kontrolera SATA II oraz RAID, a także dodania odpowiednich sterowników. Po aktualizacji BIOS-u problem nadal występował, jednak ostatecznie udało się zainstalować system po dodaniu sterownika SATA i Service Pack 1, a także ponownym nagraniu nośnika instalacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA