logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić "to coś" z podgrzewacza elektrycznego? dam 10 pkt

daniel93 23 Gru 2011 22:37 2959 7
REKLAMA
  • #1 10297510
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 92
    Zepsuł mi sie bojler zaraz przed świętami :| Jak się okazało grzałka jest sprawna. Przekręcając gałkę regulacji temperatury słuchać pstrykanie. Natomiast zepsuł się ten dziwny twor, którego zdjęcie przedstawiam w załączniku. Nie wiem do końca co to jest. Jest na zbiorniku wpięte do grzałki. Do tego bezpośrednio dochodzi zasilanie, kabelki z kontrolki, oraz grube kable do termostatu(chyba) z gałką. NA dole jest blaszka która popycha 2 blaszki, którze prawdopodobnie robią za jakiś przełącznik.

Jak się do tego zabrać? Potrzebuję szybkiej odpowiedzi

Jak naprawić "to coś" z podgrzewacza elektrycznego? dam 10 pkt
  • REKLAMA
  • #2 10297544
    carot
    Poziom 26  
    Ocena: 643
    To bimetal. Odpowiada za wyłączenie jak woda się zagotuje. Najwyżej możesz styki przeczyścić.

Punkty zachowaj.
  • REKLAMA
  • #3 10297561
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Prawdopodobnie jest to bezpiecznik termiczny II stopień. Bardzo możliwe że termostat nie reaguje na temperaturę ( jest uszkodzony, zawiesił się, sklejone styki ).
  • REKLAMA
  • #4 10297576
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 10297591
    daniel93
    Poziom 29  
    Problem w tym, że jest on cały czas wyłączony - styki, te na górze nie dotykają do zasilania. Nie wiem dlaczego, bo nic sie nie zawiesiło, ani nie zablokowało. Jak się to nazywa i w jakim sklepie tego szukać?
  • #6 10297642
    kizek
    Poziom 35  
    Tzn. że ma przerwę w obwodzie grzałki? Jakaś nie jasność. Jeżeli zamontujesz go ponownie, to styki powinny być zwarte przy sprawnym wyłączniku bimetalowym. Sklepy z częściami AGD. Zabierz ten element i śmiało do sklepu, sprzedawca na pewno pomoże.
  • #7 10297663
    daniel93
    Poziom 29  
    Grzałka ma opór. Przerwa była w stykach tego dziwnego przełącznika - te 2 kropki na górze. Wcisnąłem ten czerwony plastik mocniej i bimetal przeszkoczył. Styki się przełączyły na stałe. Czy można teraz bezpiecznie używać podgrzewacza? Zanim to sie stało ustawiłem temperaturę na max i możliwe że to spowodowało zadziałanie zabezpiecznia.
  • REKLAMA
  • #8 10297706
    kizek
    Poziom 35  
    Jeżeli zadziałał II stopień zabezpieczenia to warto bliżej sie przyjrzeć temu bojlerowi. Możliwe że była to sporadyczna sytuacja, temperatura wewnątrz zbiornika wzrosła powyżej II stopnia. Zwrócił bym uwagę na ten regulator temperatury nie powinien pozwolić aby zadziałał bezpiecznik termiczny. Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z bojlerem elektrycznym, w którym grzałka działa, ale występuje pstrykanie przy regulacji temperatury. Zidentyfikowano uszkodzony element jako wyłącznik bimetaliczny, który odpowiada za wyłączenie grzałki w przypadku zagotowania wody. Użytkownik zauważył, że styki nie dotykają zasilania, co może wskazywać na przerwę w obwodzie. Po wciśnięciu elementu, styki przełączyły się na stałe. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić regulator temperatury oraz zwrócić uwagę na bezpieczeństwo użytkowania, ponieważ niewłaściwe działanie wyłącznika może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA