logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interpretacja wyników testu dysku SAMSUNG HD321KJ - głośne terkotanie

esperoaranos 26 Gru 2011 18:02 1374 7
  • #1 10305731
    esperoaranos
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam, dostałem dysk twardy SAMSUNG HD321KJ. Zwróciłem uwagę na to że dość głośno terkocze, tym bardziej że jest na SATA.
    Chciałem mu zrobić test żeby mieć pewność że mogę powierzyć mu przechoweanie danych i zrobiłem. Programem Speed Fan.
    Nie umiem zinterpretować danych. Dołączam screen'a z wyników. Proszę aby ktoś powiedział mi co z nim jest nie tak albo czy jest w porządku. Mam także program HD Tune, więc jak ktoć mi powie jak go obsłużyć to dam screeny abyście mogli mi powiedzieć czy z nim jest wszystko w porządku. Bardzo mi na tym zależy. Z góry dziękuję bardzo.

Interpretacja wyników testu dysku SAMSUNG HD321KJ - głośne terkotanie
  • Pomocny post
    #2 10305900
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Ma niestabilne sektory. Nie wygląda dobrze. Spróbuj zastosować zerowanie (wszystkie dane na dysku zostaną bezpowrotnie usunięte ) i procedurę naprawy.
    Jeżeli to są błędy logiczne to może pomóc.
  • #3 10305959
    esperoaranos
    Poziom 14  
    o to już dużo teraz wiem, thx bardzo za konkretne info, a jak zrobić to zerowanie i procedurę naprawy?
  • #6 10305995
    esperoaranos
    Poziom 14  
    co to jest zerowanie już wiem, użyję MHDD ale kolego linuks, co masz konkretnie na myśli pisząć "procedurę naprawy" ? Z góy dziękuję za szybką odpowiedź
  • Pomocny post
    #7 10306067
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Zerowanie i ewentualnie remap.
  • #8 10306109
    esperoaranos
    Poziom 14  
    dobra, dzięki, jutro zaczne sie bawić ( a to trochę potrwa - 320GB...) to napiszę jak efekty.
    Nawet nie wiem czy jutro bo jak zablokuje kompa na tyle godzin i dni to mnie domownicy zjedzą. Ale zrobie i napisze co i jak. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem twardym SAMSUNG HD321KJ, który głośno terkocze. Po przeprowadzeniu testu za pomocą programu Speed Fan, zauważył niestabilne sektory, co sugeruje potencjalne problemy z dyskiem. Użytkownicy forum doradzili przeprowadzenie zerowania dysku oraz procedury naprawy, w tym remapowania. Podano linki do tutoriali oraz programów, które mogą pomóc w naprawie. Użytkownik planuje rozpocząć proces naprawy, mimo obaw o czasochłonność operacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA