logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dylemat przy wierceniu w suficie.

adam95102 27 Gru 2011 20:26 43924 12
REKLAMA
  • #1 10310461
    adam95102
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Kupiłem żyrandol, niestety nie jest mocowany na hak, a na blaszkę którą trzeba przykręcić do sufitu, troche mi to sprawiło problem, ponieważ wywierciłem jedną dziurę, a drugiej się nie da . Odchodząc trochę od konkretu tego problemu, mam chyba za słabą wiertarkę, bo nigdy nie mogę u siebie wywiercić tak głębokiej dziury jaka by sie przydała, raz wieszałem obraz i ostatecznie obciąłem trochę kołek, bo nie dało się wiercić dalej. W suficie jedną dziurę udało się wywiercić na głębokość 3/4 długośći kołka jaki mam, a przy próbie drugiej dziury wywierciłem może z 2mm i wiertło się kręciło w miejscu, pomyslałem, że może jest jakaś rura w tym miejscu więc zaszpachlowałem tę małą dziurkę i spórbowałem w całkiem innym miejscu, ale niestety też to samo, nie rozumiem tego, jak w jednym miejscu wywierciłem , a w drugim nie.. . Pożyczyłem od kolegi takie urządzenie które wykrywa metal pod scianą, ale nie daje sobie razy z obsługą, to coś cały czas pika gdzie kolwiek to trzymam. jak myślicie? czy to możliwe żeby milimetr od sufitu coś pod nim było?
  • REKLAMA
  • #2 10310491
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3662
    Sufit jest zbrojony i tyle. Jak stanie Ci widia, to weź zwykłe wiertło do metalu i wierć dalej. W suficie rur niet.
  • #3 10310586
    adam95102
    Poziom 17  
    balonika3 napisał:
    Sufit jest zbrojony i tyle. Jak stanie Ci widia, to weź zwykłe wiertło do metalu i wierć dalej. W suficie rur niet.

jeśli jest zbrojony to dlaczego w jednym miejscu nie był (w tym co dziura się udała)?
  • #4 10310613
    trance123
    Poziom 21  
    Ocena: 134
    Nie żebyś się miał obrazić czy coś ale używasz udaru do wiercenia czy wiercisz jak w drewnie. Najlepiej zaczynać od prostych rzeczy ...
    Spróbuj wiercić mniejszym wiertłem później 2 mm większym i tak aż do żądanej średnicy chociaż żyrandol nie wymaga chyba większych kołków niż 6 mm.
  • REKLAMA
  • #5 10310648
    adam95102
    Poziom 17  
    trance123 napisał:
    Nie żebyś się miał obrazić czy coś ale używasz udaru do wiercenia czy wiercisz jak w drewnie. Najlepiej zaczynać od prostych rzeczy ...
    Spróbuj wiercić mniejszym wiertłem później 2 mm większym i tak aż do żądanej średnicy chociaż żyrandol nie wymaga chyba większych kołków niż 6 mm.

nie wiem dlaczego miałbym się obrazić, jestem żółtodziobem w wierceniu, ale myślę, że nie jest to czymś czego się nie da zrobić samemu, ty mi tylko pomagasz, za co Ci dziękuję, nie znam się na wiertarkach, to jakaś dość stara wiertarka z napisem Combi. Być może rzeczywiście jest do drewna , próbowałem najpierw mniejszym potem większym, ale nic się nie ruszyło, a jeszcze większego nie próbuje, bo będzie za luźno dla kołka. Ciągle nurtuje mnie pytanie, dlaczego dziura kilka cm obok wywierciła się tym samym wiertłem za pierwszym podejściem, a tutaj jest problem..
  • REKLAMA
  • #6 10310649
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Nie słaba wiertarka tylko tępe wiertło.
    A jak COMBI to pewnie PRCR 10/6 IIb czyli stara CELMA dwubiegowa bez udaru. Tym to betonu nie ruszysz, co najwyżej z przystawką udarową - może ją masz a nie wiesz?
    Kup DOBRE wiertło (nie z tych co to komplet 6 szt za 3 zł).
    Nie za duże obroty (bo szybko stępisz albo spalisz wiertło), udar i silny nacisk.
    Jeśli wiertło nie idzie w beton - obejrzyj je a potem zajrzyj w otwór. Jeśli na wiertle masz opiłki metalu które się go trzymają jak magnesu (nie zawsze tak jest...) a w otworze widzisz metal na dnie, wierć w innym miejscu. Pręty zbrojeniowe nie są jeden tuż obok drugiego. Ale może w betonie być i blacha...
    Próba przewiercenia metalu wiertłem do metalu skończy się jego zniszczeniem, szkoda fatygi. To już lepiej nieco inaczej zaostrzonym wiertłem widiowym, ale to wyższa szkoła jazdy, potrzebna szlifierka.
    Wiertarka udarowa potrafi stanąć i na twardym kamieniu - wtedy poradzi sobie młotkowiertarka (SDS).
  • REKLAMA
  • #7 10310650
    jantrzu
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    adam95102 napisał:
    balonika3 napisał:

jeśli jest zbrojony to dlaczego w jednym miejscu nie był (w tym co dziura się udała)?

Jeśli jest sufit żelbetonowy to masz druty zbrojeniowe w pewnej odległości od siebie i możesz na nie trafiać , ale najbardziej prawdopodobne jet to ,że trafiasz wiertłem na kawałki kamienia (tak bywa w żwirze z jakiego mogą być wykonywane płyty). Radą na cały problem może być wiertarka udarowa i dobre wiertło.
  • #8 10310664
    adam95102
    Poziom 17  
    cyruss napisał:
    Nie słaba wiertarka tylko tępe wiertło.
    Kup DOBRE wiertło (nie z tych co to komplet 6 szt za 3 zł).
    Nie za duże obroty (bo szybko stępisz albo spalisz wiertło), udar i silny nacisk.
    Jeśli wiertło nie idzie w beton - obejrzyj je a potem zajrzyj w otwór. Jeśli na wiertle masz opiłki metalu które się go trzymają jak magnesu (nie zawsze tak jest...) a w otworze widzisz metal na dnie, wierć w innym miejscu. Pręty zbrojeniowe nie są jeden tuż obok drugiego. Ale może w betonie być i blacha...
    Próba przewiercenia metalu wiertłem do metalu skończy się jego zniszczeniem, szkoda fatygi. To już lepiej nieco inaczej zaostrzonym wiertłem widiowym, ale to wyższa szkoła jazdy, potrzebna szlifierka.
    Wiertarka udarowa potrafi stanąć i na twardym kamieniu - wtedy poradzi sobie młotkowiertarka (SDS).
    własnie wiertła wyglądają dobrze, ale tak jak mówisz w otworze widać tak jakby metal

Dodano po 5 [minuty]:

a tak odchodząc trochę od tematu wiercenia, to powiem wam, że mieszkam w bloku który wybudowano 6 lat temu i jest tutaj masakra.., ściany pękają w całym domu, w niektórych miejscach to na całą wysokość z dość grubymi pęknięciami, dlatego mnie też dziwi trochę, że sciany same pękają, a są problemy z wywierceniem jednej małej dziurki, chyba zainwestuje w solidną wiertarkę
  • #9 10310724
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Jeśli to - jak pisałem wyżej - stara dwubiegowa celma bez udaru, to szkoda zdrowia. Kup sobie udarową za "49,99 zł", do wywiercenia kilku otworów w domu wystarczy.
    A przyzwoite niedługie, niegrube wiertło kosztuje kilka- kilkanaście zł / szt.
  • #10 10310746
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Po pierwsze wiertara z udarem. Po kolejne solidne wiertło. po trzecie, podczas wiercenia udarem bardzo wyraznie słychać metal, to zupełnie inny dźwięk niż beton czy kamień. Ale jak już napisano - twoja combi nie ma udaru...
  • #11 10311964
    fascynat
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    Celmą też można wywiercić, kiedyś ręczną się wierciło lub przebijakiem otwory wykonywało i ludzie dawali sobie radę. Kosztowało to jednak sporo potu.
    Najważniejsza jest technika wykonywania otworu.
    Czasami sam tynk jest na tyle twardy, że jest problem z jego przewierceniem, a później idzie jak w masło.
    Podstawą wiercenia i zachowania zamierzonego położenia otworu jest napunktowanie miejsca wiercenia (tym sposobem nawet przez wierzchnią warstwę tynku się przebijesz) i rozpoczęćie wiercenia wiertłem o małej średnicy i na małych obrotach. Po to, żeby wiertło Ci "nie zeszło" na bok.
    Jeżeli trafisz na kamień i masz problem z przewierceniem się dalej, to stary i wypróbowany sposób, to np. śrubokręt montażowy (taki, którego koniec rękojeści jest metalowy) lub inne dowolne narzędzie w kształcie odpowiednio małego przecinaka. Wykładasz go w otwór i uderzasz młotkiem, przekręcasz na wszelki wypadek o 90° i uderzasz ponownie krusząc przeszkodę. Tym sposobem nawet niezbyt ostrym wiertłem i Celmą, przy odrobinie wysiłku dasz radę.
    Jeżeli trafisz na pręt zbrojeniowy, a nie możesz przesunąć miejsca wiercenia, to zakładasz wiertło do metalu przewiercasz pręt i zakładasz ponownie wiertło do betonu.
    Myślę, że po tym opisie, Twój żyrandol w końcu zawiśnie ;)
    Polecam film "Nic śmiesznego", w którym można spotkać w windzie fachowca od wiercenia dziur w betonie...

Wiadomą sprawą jest to, że jak masz dostęp do narzędzi, to ostre wiertło i dobry udar bardzo ułatwią Ci wykonanie zadania.
  • #12 10312326
    adam95102
    Poziom 17  
    fascynat napisał:
    Celmą też można wywiercić, kiedyś ręczną się wierciło lub przebijakiem otwory wykonywało i ludzie dawali sobie radę. Kosztowało to jednak sporo potu.
    Najważniejsza jest technika wykonywania otworu.
    Czasami sam tynk jest na tyle twardy, że jest problem z jego przewierceniem, a później idzie jak w masło.
    Podstawą wiercenia i zachowania zamierzonego położenia otworu jest napunktowanie miejsca wiercenia (tym sposobem nawet przez wierzchnią warstwę tynku się przebijesz) i rozpoczęćie wiercenia wiertłem o małej średnicy i na małych obrotach. Po to, żeby wiertło Ci "nie zeszło" na bok.
    Jeżeli trafisz na kamień i masz problem z przewierceniem się dalej, to stary i wypróbowany sposób, to np. śrubokręt montażowy (taki, którego koniec rękojeści jest metalowy) lub inne dowolne narzędzie w kształcie odpowiednio małego przecinaka. Wykładasz go w otwór i uderzasz młotkiem, przekręcasz na wszelki wypadek o 90° i uderzasz ponownie krusząc przeszkodę. Tym sposobem nawet niezbyt ostrym wiertłem i Celmą, przy odrobinie wysiłku dasz radę.
    Jeżeli trafisz na pręt zbrojeniowy, a nie możesz przesunąć miejsca wiercenia, to zakładasz wiertło do metalu przewiercasz pręt i zakładasz ponownie wiertło do betonu.
    Myślę, że po tym opisie, Twój żyrandol w końcu zawiśnie ;)
    Polecam film "Nic śmiesznego", w którym można spotkać w windzie fachowca od wiercenia dziur w betonie...

Wiadomą sprawą jest to, że jak masz dostęp do narzędzi, to ostre wiertło i dobry udar bardzo ułatwią Ci wykonanie zadania.

dzięki za te informacje przyda się. Co do filmu widziałem już daawno, heh, uwielbiam te starsze komedie :)
  • #13 10312371
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2309
    Temat wyczerpany!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał trudności przy wierceniu otworów w suficie, gdzie jedna dziura została wykonana pomyślnie, a przy drugiej wiertło nie mogło przejść dalej, co sugeruje obecność zbrojenia lub twardego materiału. W dyskusji poruszono kwestie związane z używaniem odpowiednich narzędzi, w tym wiertarki udarowej oraz właściwych wierteł do betonu. Użytkownik posiada starą wiertarkę Combi, która może nie mieć funkcji udaru, co ogranicza jej skuteczność w wierceniu w twardych materiałach. Rekomendacje obejmują zakup wiertarki udarowej oraz wierteł o odpowiedniej jakości, a także techniki wiercenia, takie jak zaczynanie od mniejszych średnic wierteł i stosowanie udaru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA