logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić dziurę pod puszkę w bloku z lat 70 - sciana nośna

dzajdol 04 Cze 2010 20:31 48141 14
  • #1 8155535
    dzajdol
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.

Mam problem, bo kupiłem wiertło niby do puszek. pisało do betonu rozmiar 60 cm więc mi pasowało.

W jednej ścianie nośnej przez 30 minut wywierciłem może z 5mm, a w drugiej poszło gładko (był tam jakiś pustak wsadzony, jak puknąłem młotkiem to wyleciał z drugiej strony ;P) - poszło gładko ale ostrze (ząbki) zjechały się do 0. Wiertło było bosch-a.
    Macie jakiś skuteczny sposób an wywiercenie dziur w czymś takim.

Mam pomysł aby nawiercić kilka-kilkanaście dziur wkoło i wykuć, ale to będzie czasochłonne

Pozdrawiam
  • #2 8155613
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    Nic dziwnego że nie poszło skoro ma 60 cm.

Tak na poważnie to w jakim materiale chcesz wiercić?? Ściana nośna to nie materiał, pomijając już fakt iż nie powinieś naruszać konstrukcji ścian nośnych.

Kupiłeś wiertło czy koronkę?? do wiercenia na sucho/mokro, z udarem/bez udaru??
  • #3 8155654
    marian_em
    Poziom 25  
    Ocena: 182
    Czy nie kupiłeś przypadkiem koronki, która wygląda jak "zwinięta piła"? Jeśli tak to wcale nie dziwne że nie chce iść w beton, do betonu są specjalne koronki, poza tym do wiercenia w wielkiej płycie trzeba mieć też kawałek dobrej wiertarki ;)
  • #4 8155658
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Do żelbetu najlepsza jest koronka z diamentowym ostrzem, przetnie nawet zbrojenie, ale trzeba nią wiercić bez udaru, żeby jej nie zniszczyć. Dla ułatwienia prowadzenia, można najpierw nawiercić "pilota" wiertłem fi8, potem w dziurkę wiertło prowadzące i troszkę cierpliwości :)

Koronka diamentowa:

Do wiercenia z udarem dobra jest widiowa, ale potrzebna jest do niej wiertarka z dobrym udarem [elektropneumatycznym lub innym, byle nie opartym na latających po sobie zębatkach, jak w tanich wiertarkach z marketu]. Nada się np. makita HR2470.

Koronka widiowa:

Zajeździłeś widiową, czy diamentową? A może taką do drewna? :)
    Inne niż te z foto nie nadają się do betonu.
  • #5 8155701
    cepilek
    Poziom 26  
    Ocena: 193
    Dodam tylko, że wielka płyta co jakieś 17 cm ma puste przestrzenie w zależności od konstrukcji oczywiście i wiercenie w tym miejscu jest skuteczniejsze, bo byle jaki otwór jak już uzyskasz to go byle jakim młotem pneumatycznym powiększysz, trzeba troszkę tylko pomyśleć, czasem trzeba zbić trochę tynku i namoczyć porządnie, zapalić papierosa a jak skończysz go to w miejscu gdzie schnie szybciej lub gdzie beton jest jaśniejszy to są pustki w wielkiej płycie... To wymaga doświadczenia a jak nie to wystarcza otwory kontrolne co jakieś 5 cm nawiercić o średnicy 10 mm aż natrafisz pustkę i w tym miejscu dopiero w/w koronkami.... Zaoszczędzisz sobie masę czasu i nerwów...
  • #6 8155706
    dzajdol
    Poziom 11  
    bardziej taka jak widiowa, miała więcej ząbków, na okręgu wyglądała jak piłka.

Jakiej firmy koronki - ile kosztują i czy można je kupić w castoramie, leroyu lub praktikerze, bo właśnie kupiłem w praktikerze, pisało do betonu i boscha to myślałem że sobie poradzi :p widać się myliłem
  • #7 8155719
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Taka?
  • #8 8155723
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    Korona diamentowa fi. 65 mm 68mm albo ,ale to brudna robota szlifierka kątowa i tarcza diamentowa i przecinak.
    Jak korona udarowa to wiertarka powinna mieć min 2J i 700W mocy by niepadła maszyna.

Dodano po 2 [minuty]:

Albo rysujesz zarys puszki i wiercisz wiertłem dziury i przecinak i kujesz kujesz aż wykujesz. :D
  • #9 8155741
    dzajdol
    Poziom 11  
    Arturo2005 napisał:
    Taka?

Tak - taka :)

Jakiej firmy koronki - ile kosztują i czy można je kupić w castoramie, leroyu lub praktikerze, bo właśnie kupiłem w praktikerze, pisało do betonu i boscha to myślałem że sobie poradzi :p widać się myliłem
  • #10 8155742
    Miwhoo
    No to kolego zmasakrowałeś na betonowej ścianie piłkę do drewna... taka się nadaje ewentualnie to płyt karton-gips ale nie do żelbetu :)

Kup koronkę do konkretnego celu i nie daj sobie wcisnąć drugi raz wiertła do drewna :)
  • #11 8155757
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    W 30min to byś zrobił zamiast 5mm to na pewno 2-3 otwory pod puszki nawiercając dziury i kując ręcznie.
  • #12 8155759
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    I było napisane że do betonu? Chyba świeżego ;)
  • #13 8155778
    Miwhoo
    Dla ścisłości powiem tylko, że ta ze zdjęcia kol. Arturo2005 jest do metalu :)
  • #14 8155797
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Koronka udarowa boscha 65mm kosztowała mnie 270zł ale to do SDS plus. A taka bimetalowa to najwyżej do gazobetonu można użyć choć szkoda kasę tracić.
    Na pewno są w marketach koronki diamentowe dedry ale trzeba kupić uchwyt wiertło i koronkę to będzie koło 150zł to są bez udarowe z chyba czterema płytkami diamentowymi.
  • #15 8155813
    dzajdol
    Poziom 11  
    No nic zostanie mi wywiercenia małym wiertlem kilku dziurek wkoło i młotek i przecinak :) później trochę gipsu i będzie.

Dzięki za pomoc.
    Szczególnie przyda mi się rada z wodą, żeby zobaczyć gdzie będzie łatwiej :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał trudności w wierceniu otworów pod puszki w ścianie nośnej z lat 70. Po użyciu wiertła do betonu, które okazało się nieskuteczne, zadał pytanie o skuteczne metody wiercenia. Odpowiedzi sugerowały użycie koronki diamentowej do żelbetu, wiercenie bez udaru oraz nawiercanie otworów pilotażowych. Wskazano również na konieczność posiadania odpowiedniej wiertarki oraz na techniki, takie jak nawiercanie otworów kontrolnych w miejscach pustych w ścianie. Użytkownik zdecydował się na ręczne wykuwanie otworów po nawierceniu mniejszych dziurek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA