logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką spawarkę (INVERTER) wybrać?BESTER 200i-ST czy DEDRA DESTi 203P PULSE

r47bseba 28 Gru 2011 21:33 30870 7
REKLAMA
  • #1 10315895
    r47bseba
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie. Przymierzam sie do zakupu spawarki.

Mam zamiar wybrać inwertera, w tym celu odwiedziłem jeden z marketów budowlanych z sieci Castorama, i w moje oko wpadły dwa modele Inverterów Bestera i Dedry, obydwie te spawarki mają max 200A (przynajmniej tak były opisane na tabliczkach z tyłu spawarki) i obydwie spawają dwoma metodami MMA i TIG. Z tym ze DEDRA posiada w wyposażeniu przewód do spawania metodą TIG, zaś BESTER owego przewodu nie posiada, poza tym i jedna i drugi model oczywiście posiada kompletne przewody do spawania metodą MMA.

Z tego co sie dowiedziałem przewody w BESTERZE są dłuższe (jeśli dobrze pamiętam to 4 metrowe) zaś DEDRA posiada (o ile pamięć mnie nie myli - dwu metrowe)
    Jeśli chodzi o sprawy cenowe to Bester kosztuje nieco ponad 1200zł, a Dedra nieco ponad 1000zł.

Poza tym z informacji "przyuczonego" do stanowiska "elektronarzędzia" Pana Kowalskiego dowiedziałem sie ze DEDRA to totalna "kicha", i ze do niczego sie nienadaje, zaś BESTER to sprzęt urzywany przez fachowców "z Mostostalu" który pracuje przez całe 8 czy 10 godzin bez zająknięcia......ile w tym prawdy NIE WIEM!!!

Aczkolwiek Marka BESTER jest mi znana, ponieważ ojciec posiadał Transformatorówkę 250A bestera, i pracowała bez zająknięcia przez długi czas. zaś Marki DEDRA nie znam i nie wiem jak sie sprawy mają.

Dobrze zmierzam do meritum.
    Pytanie moje jest następujące;
    Czy ktoś posiada wyżej wymienione modele, i powie coś o ich działaniu?

I którą byście polecili??

Proszę o wpisy z informacje, z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10431220
    pakito
    Poziom 2  
    Ocena: 11
    Jak kupisz Bester 200i-ST będziesz ją miał do końca życia.
    Firma ta produkuje profesjonalne spawarki które są sprawdzone i co do ich jakości już chyba nie ma nikt wątpliwości. Bester to nie chińszczyzna. Kiedyś kupiłem najsłabszego bestera 140 i pierwsze co mi się rzuciło w oczy to że Bester daje nawet do najsłabszych spawarek grube, długie solidne przewody, miały one 3 metry i 16mm2 ,których nie mogłem znaleść u konkurencji.
    Natomiast kupując Dedre przewody są za krótkie a maske od razu możesz wyrzucić do kosza. Słyszałem że spawa dobrze, niezawodności nie znam ale stawiam 1,5 litra wódki że napewno szybciej ci padnie niż profesjonalny bester.
    Moim zdaniem dołóż troche pieniędzy i kup cacko bestera i na lata spokój.
  • REKLAMA
  • #3 10431313
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    pakito napisał:
    Słyszałem że spawa dobrze, niezawodności nie znam ale stawiam 1,5 litra wódki że napewno szybciej ci padnie niż profesjonalny bester.

Czyli nie masz wyjścia !

Jeśli lubisz zakłady ( i ewentualnie gorzałę ) musisz nabyć obydwie. Spawać nimi non stop jednocześnie i czekać która pierwsza padnie?
  • REKLAMA
  • #4 10431612
    clipper7
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    pakito napisał:
    Bester to nie chińszczyzna

Niestety, teraz Bester to chińszczyzna, marka została sprzedana.
  • #5 10528814
    r47bseba
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Po pierwsze: Jedna z tych spawarek o którą sie pytałem tu na forum zakupiłem zaraz po wstawieniu tematu na elektrodę. Długo czekałem na jakąkolwiek odpowiedz z waszej strony ale się niedoczekałem. Musiałem wybrać sam, bez dodatkowych podpowiedzi i sugestii. I wybrałem!!! Zgadnijcie którą? (i tak się dowiecie w dalszej części mojego wpisu) Po drugie. Marka BESTER jest mi znana. Pisałem chyba juz o tym w pierwszym poście. Ojciec miał BESTERA transformatorówkę (wielki kloc, ale nie do zajechania ) spawała cały dzień praktycznie bez przerwy, i się nie wyłączała. Ale została skradziona z mojego garażu i to mnie zmusiło do kupna czegoś nowego. Z zdobytej wiedzy od znajomych spawaczy, postanowiłem kupić Invertera..bo malutkie, zgrabniutkie, a i mocą i spawaniem nieodbiega od transfomatorowej. Po trzecie: Czy BESTER to CHIŃSZCZYZNA!? A powiedzcie mi czy jakikolwiek inny sprzęt to w 100% Europejski? W dzisiejszych czasach praktycznie każdy sprzęt (elektronarzędzie) ma coś wspólnego z Chinami! Aczkolwiek BESTER to BESTER , znana mi marka, i korzenie ma Polskie, a że Linkoln kupił markę to juz nic na to nie poradzę. Wielka ryba zawsze połknie płotkę:-) Po czwarte: Z przewodami się zgodzę, Besterowskie są długie i grube. Dedrowskie zaś krótkie i gołym okiem widać ze "śmierdzą" jak "gumowe chińskie trampki"z bazaru.. Wiec chyba juz wiecie co wybrałem? BESTER 200 MMA/TIG. bardzo ładnie sie prezentuje, i tak samo ładnie spawa. Niema w zestawie przewodu do TIG-a, więc niemiałem okazji sprawdzić jak sie tą metodą spawa. Przewód TIG-owski do tego modelu kosztuje ok 300zł. więc nie jest to tanie, plus oczywiście jeszcze trzeba kupić butlę na gaz
  • REKLAMA
  • #6 10530143
    clipper7
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    r47bseba napisał:
    Aczkolwiek BESTER to BESTER , znana mi marka, i korzenie ma Polskie, a że Linkoln kupił markę to juz nic na to nie poradzę.

Niestety,tak nie jest. Obecne wyroby sygnowane tym logo mają tyle samo wspólnego z Besterem co obecny Junak z dawnym, szczecińskim Junakiem. Moim zdaniem, wszystko jedno, czy kupisz Dedrę, Bestera czy Nutoola. Są mniej więcej tej samej klasy. Jak będziesz miał szczęście, będziesz z niego zadowolony, w przeciwnym razie czekają Cię częste naprawy.
  • #7 10703562
    gutmen66
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    Posiadam Dedrę 200 od ponad dwóch lat, spisuje się świetnie, nie miałem z nią najmniejszych problemów, nawet po całodniowym spawaniu.
    Zmieniłem tylko przewody spawalnicze na dłuższe, oryginalne są za krótkie
  • #8 16204799
    Ariel N.
    Poziom 3  
    Ocena: 60
    r47bseba napisał:
    Wiec chyba juz wiecie co wybrałem? BESTER 200 MMA/TIG.

Ponieważ obecnie sam zastanawiam się nad tym Besterem mam do kolegi ważne pytanie.
    Jak z perspektywy tych 4-5 lat oceniasz decyzję i czy spawałeś tigiem na tym Besterze? Jakieś awarię, naprawy?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru spawarki inwerterowej, porównując modele BESTER 200i-ST i DEDRA DESTi 203P PULSE. BESTER jest chwalony za jakość wykonania, długie przewody oraz niezawodność, podczas gdy DEDRA krytykowana jest za krótsze przewody i niską jakość akcesoriów. Wiele osób podkreśla, że BESTER to solidny wybór, który może służyć przez długie lata, mimo że niektórzy zauważają, że obecne modele mogą być produkowane w Chinach. DEDRA z kolei ma swoich zwolenników, którzy twierdzą, że spawarka działa dobrze, ale wymaga wymiany przewodów na dłuższe. W dyskusji pojawiają się również wątpliwości co do ogólnej jakości sprzętu na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA