logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson C902 – telefon wibruje, świeci klawiatura, resetuje się, brak obrazu

Łukasz965 28 Gru 2011 23:02 2598 9
REKLAMA
  • #1 10316492
    Łukasz965
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam mam taki problem. Kupiłem niedawno na allegro nie sprawnego SE C902 i jego objawy są takie że włącza się tak że zawibruje i zaświeci się klawiatura (wyświetlacz się nie świeci ) i po chwili się resetuje i robi to od nowa. Wgrałem nowego softa ale nic to nie dało. Dodam jeszcze że przed wgraniem softa się nie resetował po prostu raz zawibrował i zaświecił i potem nic. Nie znam przeszłości telefonu ale nie wiem czy problem leży po stronie wyświetlacza czy po stronie płyty głównej, być może jakieś spięcie powstało ponieważ jak zauważyłem klawiatura była odklejona. Proszę o ewentualna pomoc jak rozwiązać ten problem, w ostateczności mógłbym kupić płytę główna lub wyświetlacz ale nie wiem co dokładnie jest zepsute i nie mam gwarancji że to by pomogło. proszę o szybką odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 10316539
    dicappo
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Może jest po zalaniu albo po upadku.
  • REKLAMA
  • #4 10316767
    Łukasz965
    Poziom 11  
    Dzięki za pocieszenie XD. No cóż więc wnętrze wygląda tak że taka mała płytka z gniazdem na kartę sim i pamięci i odejściem na przyciski aparatu ma urwane właśnie te przyciski ale to nie istotne wyświetlacz wygląda na nie uszkodzony nawet szybka nie jest porysowana, płyta główna tez wygląda przyzwoicie ale to nie znaczy że ne może być uszkodzona ale nie wiem jak to sprawdzić. Komputer wykrywa telefon i program pokazuje wszystkie dane płyty ale to też nic nie oznacza. Kupiłbym nową płytę ale nie wiem czy to pomoże, no cóż będzie trzeba zaryzykować chyba.
  • REKLAMA
  • #6 10317035
    Łukasz965
    Poziom 11  
    więc tak. zrobiłem tak jak mówiłeś i podłączyłem pod komputer (ładowarki nie mam , właściwie mam od k800i ale z urwaną wtyczką ) i kiedy wziąłem samą płytę główną i podłączyłem lcd bez klawiatury i podłączyłem kabel od kompa nic się nie stało z telefonem ale komputer wykrył urządzenie dając znak dźwiękiem (tym wiesz takim jak się coś podłącza do kompa z windowsem XP) potem podłączyłem klawiaturę i włączyłem i zaświeciła się tylko klawiatura i po chwili się zresetował. Sadzę że może to jednak ten wyświetlacz bo przed wgrywaniem softa tak się nie działo, znaczy zawibrował zaświecił klawiaturą i potem się nie resetował tak jak by czekał dalej na dalsze czynności. Mam taką teorię że coś źle wgrałem softa i dla tego się resetuje i wyświetlacz jest walnięty i dla tego nic nie widać. Niebieskie klawisze od dotyku się nie świecą po włączeniu, nie wiem czy powinny ale one chyba nie są zepsute bo jak docisnę klawiaturę pali się pierwsza niebieska dioda od lewej strony ale to chyba przez jakieś spięcie między klawiaturą i blaszką obudowy. Ale wracając do tematu to nie jestem pewien do końca czy to wina wyświetlacza bo wygląda na w miarę nowy i nie uszkodzony mechanicznie i bardziej stawiałbym na płytę ale już sam nie wiem. Przepraszam za nie ogarnięty sposób pisania ale nie mam talentów pisarskich.
  • #7 10619259
    pucyk19
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    ja miałem dobrego se c902 ale z pękniętym wyświetlaczem... zamówiłem nowy i po założeniu mam ten sam problem nie uszkodziłem żadnej taśmy podłączyłem wszystko tak jak się należy i wiedza mi się skończyła :(
  • #8 10621332
    Sh3vieR
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Nie zacząłeś przypadkiem rozbiórki telefonu, bez uprzedniego wyjęcia baterii ?
  • #9 10623616
    pucyk19
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Bateria na pewno była wyjęta... mam 2 tel se c902 i przekładałem co się da zęby chociaż jednego złożyć... wyświetlacz nie jest na pewno oryginalny bo kosztował coś około 30 zł i nie wiem czy nieorginalnosc możne mieć coś wspólnego z tymi objawami ?
  • REKLAMA
  • #10 11037026
    adriansan4
    Poziom 1  
    sorry za odkopywanie tematu ,ale miałem ten sam przypadek (właściwie to 2 przypadki z 2 takimi telefonami ;/) po upadku uszkodził się układ od wyświetlacza i dlatego sie resetuje przez wyświetlacz , po usunieciu z plików systemowych pliku display (ten co odpowiada za ekran telefon się włącza ,ale nic nie widać oczywiście. Czyli serwis go czeka ,albo złom

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem SE C902, który włącza się, wibruje i resetuje, nie wyświetlając obrazu. Po wgraniu nowego oprogramowania problem nie ustąpił. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie wyświetlacza lub płyty głównej, zwłaszcza że klawiatura była odklejona. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, takie jak sprawdzenie stanu płyty głównej i taśm, odłączenie komponentów, a także wymiana wyświetlacza. Inni użytkownicy dzielą się podobnymi doświadczeniami, wskazując na możliwe uszkodzenia po upadku lub zalaniu, a także na problemy z nieoryginalnymi częściami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA