logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie wykorzystanie CPU przez proces explorer.exe (Windows XP)

pcxelja 16 Gru 2004 13:44 2309 7
REKLAMA
  • #1 1064771
    pcxelja
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Co może być przyczyną że plik explorer.exe wykorzystuje CPU nawet 91%, kiedy są uruchomione programy: emule, AVK.
    (System winXP, Celeron 433 MHz, 256 RAM, GeForce 440 64 MB, HDD 40 GB)
    Dodam że nie zawsze jest tak.

Dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1064830
    rsoltys
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Moja rada..........zmień system.............Celeron 433 jest stanowczo za "słaby" by obsłużyć Windows XP nawet jesli masz 256 MB RAMu
  • REKLAMA
  • #3 1064839
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Może być nią jakiś trojan , wirus itp.
  • #4 1065107
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Uruchomione e-mule... I ty się dziwisz, że tak ci chodzi? Bo ja nie ?

Wyłącz e-mula po sprawie...

Wogóle to ktoś może powiedzieć, że mam chore poglądy, ale uważam, że korzystanie z e-mula, kazzy itd.. powinno być zabronione i nie chodzi mi o prawa autorskie (za drogie jest oprogramowanie zeby je kupować), chodzi mi o za MULAnie i tak słabego polskiego internetu....
  • REKLAMA
  • #5 1065736
    pcxelja
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Masz rację że komp jest słaby. Ale ten problem mam od kilku dni.
    Skanowałem ostatnio antywirusem z nową bazą. Mam zamiar przejsc na linuxa.
  • #6 1154341
    rsoltys
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zgadam się z Sances......Kazaa i eMule...to PIRACTWO !!! i dziweię się ze to jeszcze funcjonuje.......A propos Celerona 466...............zmień na wyższy procek co najmiej 700, lepszą, szybszą płytę np coś Asus'a i więcej RAM'u.....choćby 512 MB
  • Pomocny post
    #7 1154745
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    pcxelja :arrow:

eMule zajmuje dużo Ramu (u mnie przy 256 MB około 20 Mb) natomiast obciążenie procka jest właściwie niezauważalne (0-5%).
    Więcej obciąża procesor pewnie AVK, sprawdź to w Menedżerze zadań (sprawdź też czy nie ma uruchomionych "dziwnych" procesów).
    Z racji słabszego procesora jego użycie u Ciebie będzie wyższe ale nie do tego stopnia co napisałeś.
    Bardziej winne może tu być robactwo tak jak pisał wcześniej mbo.

SanceS :arrow:

Bzdury piszesz, infrastruktura jest słaba to prawda ale to nie wina używania tych programów ...
    Może też uważasz, że:
    - mamy dziurawe drogi bo zbyt dużo jest samochodów ?
    - mamy słabą opiekę zdrowotną bo ludzie za dużo chorują ?
    - mamy za niskie pensje bo ludzie są za bardzo rozrzutni ?
    - itp. itd. ...

rsoltys :arrow:

Używanie programów typu freeware nie jest piractwem, ściąganie plików na które nie masz licencji również nie, dopiero używanie programów na które nie masz licencji/dowodu zakupu jest piractwem. Z tego co wiem to polskie prawo jeszcze sie nie zmieniło.
    Ponadto nie każdy używa programów P2P do ściągania nielegalnego oprogramowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1154943
    fraga
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    nie chcę Cię martwić, ale tak zachowuje się system, który został zaatakowany przez jakiegoś robala/exploita, jednym słowem ktoś (lub coś) po prostu
    może wykorzystywać dziury w systemie żeby się do niego dobrać.
    Zwróć uwagę, czy system zachowuje się w ten sposób PRZED podłączeniem do internetu.

W Windowsach 2K/XP właśnie nienormalne wykorzystanie procka bądź
    zawieszanie systemu przez explorer.exe / lsass.exe / svchost.exe jest sygnałem,
    że ktoś właśnie dobiera się do Ciebie przez net.

Podsumowanie tematu

✨ Wysokie wykorzystanie CPU przez proces explorer.exe na systemie Windows XP (Celeron 433 MHz, 256 MB RAM) może mieć kilka przyczyn. Przede wszystkim słaba wydajność sprzętu, zwłaszcza procesora i pamięci, jest niewystarczająca do płynnej pracy systemu i uruchomionych programów takich jak eMule i AVK. Program eMule zużywa znaczną ilość pamięci RAM, ale samo obciążenie procesora przez ten program jest zwykle niskie. Wysokie użycie CPU może wskazywać na infekcję systemu przez wirusy, trojany lub exploity, które wykorzystują luki w systemie, co objawia się m.in. nadmiernym obciążeniem procesów systemowych (explorer.exe, lsass.exe, svchost.exe). Zaleca się sprawdzenie Menedżera zadań pod kątem nietypowych procesów oraz skanowanie systemu aktualnym oprogramowaniem antywirusowym. Wskazane jest także rozważenie modernizacji sprzętu (procesor min. 700 MHz, więcej RAM, lepsza płyta główna) lub migracja na system Linux. Dyskusja porusza również kwestie legalności korzystania z programów P2P, jednak nie jest to bezpośrednio związane z problemem technicznym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA