logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP na Celeron 2GB/256MB RAM - 100% CPU po starcie, co robić?

dakotaa 17 Gru 2006 10:33 3508 5
REKLAMA
  • #1 3339918
    dakotaa
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam, mam duży problem i pierwszy raz się z nim spotykam.
    Mam kompa Celeron 2GB 256MB ram, windows xp prof. i jest coś z nim nie tak, że zaraz po przeinstalowaniu systemu i jak wchodzie w tryb awaryjny to pokazuje ze SYSTEM pobiera ok 100% procesora, w trybie normalnym to samo, nie wiem co się dzieje, wykluczyłem wszystko oprócz procka, płyty głównej i dysku.
    A wcześniej przed formatem też miał 100% system w menedżer zadań, a temp pracy na początku procka miał ok 50 stopni, a radiator był gorący. Po wymianie radiatora ma ok 30 ale mimo to, nadal ma 100% system. co może być tego przyczyną, czy może to, że przez dłuzszy okres miał złe chłodzienie i się przepalił.
    Prosze o szybką pomoc
    :-( dodam tylko, ze jak coś odpalam, to system chwilowo ustępuje na daną aplikacje i wraca do poprzedniego stanu czyli ok 100%

Moderowany przez jankolo:

Przenioslem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 3339957
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    Co to za celeron ? na jakim rdzeniu spróbuj go podpiąć pod inny komputer. I co mogło być powodem wzrostu temperatury ? Może masz go podkręconego mnożnikami ? Lub był podkręcony. Jaka płyta główna i jaki ram. Sprawdzałeś na innym ramie ?
  • REKLAMA
  • #3 3340162
    dakotaa
    Poziom 15  
    co do procka, to bym musiał otworzyć kompa, ram był zmianiany i to samo, nie jest podkrecany a wzrost temp. spowodawało centymetr kurzu między radiatorem a wentylatorem, czy mimo to, trzeba otwierać i sprawdzić procka a co do płyty to mam ASROCK P41450 i jeszcze jedno, od poczatku, przed jak i po formacie ma problem z wyłączeniem kompa, gdy dochodzi już do zapisywania ustawień to nagle wszystko staje, nawet myszka i num lock tęz nie odpowiada i reset, czy to ma tez coś wspólnego ??
  • REKLAMA
  • #4 3340381
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10452
    17 Gru 2006 11:51
    Jaki to ma zwiazek z dzialem komputery hardware?
    Sciagnij sobie Process Explorer i zobacz we wlasciwosciach procesu system jaki dokladnie plik powoduje obciazenie (pewnie Panda o ile masz).
    ==============================================
    Masz wgrany najnowszy bios do swojej plyty glownej? Jezeli nie to wgraj, zainstaluj tez aktualizacje do systemu.
    Jezeli to nie pomoze to przeinstaluj system z wylaczonym ACPI lub nacisnij F7 podczas gdy instalator XP pyta o sterowniki raid.

Tutaj masz opisany identyczny problem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic156757.html
  • REKLAMA
  • #5 3340546
    dakotaa
    Poziom 15  
    mam już pół na pół, w programie Process explorer wyłaczyłem ASPI i złuzycie procka spadło do 5 %, ale co uruchomienie to jest to samo, czy jest jakaś mozliwość by ten plik z Aspi jak wyżej nie odpalał?? bo w biosie nie ma takiej funkcji i czy ma na to wpływ, ze nie mam sterów do tej płyty głównej ??
  • #6 3340600
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10452
    Wszystko Ci juz napisalem!
    Przeinstaluj system i nacisnij F7 tam gdzie napisalem.
    Nie napisales czy masz wgrany najnowszy bios, a sterowniki do plyty glownej mozesz zainstalowac nie widze w tym żadnego problemu.

:arrow: mcoola
    Po co odgrzebujesz temat do ktorego link podalem? Zebys jeszcze mial cos madrego do napisania, a nie tylko "zrób formata całego komputera", na przyszlosc czytaj czego dotyczy watek i co zostalo juz w nim napisane. Jezeli nie rozumiesz czego dotyczy dany watek to sie w nim nie wypowiadaj! To samo tyczy sie tego watku, autor podal, ze proces SYSTEM obciaza procesor, a Ty "radzisz" sprawdzic w menadzerze zadan jaki proces obciaza procesor i jeszcze go zamykac, genialna rada...
REKLAMA