logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zestaw nagłośnieniowy 2 kolumny lub 2 góry + 2 doły do 3000 zł dla DJ-a?

niemiec150 29 Gru 2011 18:22 2795 8
REKLAMA
  • #1 10319914
    niemiec150
    Poziom 9  
    Witam serdecznie. Jestem młody Dj'em i od niedawna prowadzę różne imprezy. Gram na dosyć starym sprzęcie ( ZECK ) i chciałbym wymienić to na coś lepszego. Interesują mnie zestawy składające się z 2 kolumn lub 2 góry + 2 doły ( jeżeli wchodzi w grę propozycja 2 to proszę o wytłumaczenie mi jak napędzić te zestawy). Bardzo proszę o opisanie tego wszystkiego w prostym języku ponieważ jeszcze się na tym nie znam ale bardzo mnie to interesuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10321259
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1080
    Zeck to firma, która produkowała bardzo dobre kolumny. Jaki masz model tych paczek? 2+2 jest jak najbardziej wskazane ale tu nasuwa się kilka pytań. Te 3000 masz przeznaczone na kolumny czy na kolumny i wzmacniacze? Imprezy na salach czy w plenerze? Jeśli to drugie to pomnóż tę kwotę co najmniej x2.
    Jak napędzić zestaw 2+2? Musisz mieć 2 końcówki mocy i crossover. Z miksera puszczasz sygnał na crossover, którym dzielisz pasmo i wychodzisz z niego na końcówki mocy i dalej oczywiście na satelity i subbasy.
  • REKLAMA
  • #3 10322299
    niemiec150
    Poziom 9  
    Nie powiem ci jaki to to model bo nie ma na nich tabliczek informacyjnych bo to ość stary sprzęcik. No to że dobry to zdążyłem się przekonać i brzmią bardzo dobrze, a raczej brzmiały bo od niedawana zaczęły troszeczkę charszczeć i myślałem nad renowacją ale doszedłem do wniosku że lepiej chyba wymienić na nowsze. chodzi mi o zestaw bez wzmacniacza. Ostatnio zaczynam poważnie się zastanawiać nad takim zestawem : http://allegro.pl/ld-systems-dave-12g2-zestaw-aktywny-statywy-free-i2022573694.html ale najbardziej jednak bym chciał zestaw 2+2 tylko wiadomo że to są o wiele większe koszty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10322371
    DDN
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    Jak jestes objazdowym grajkiem to pewnie liczy sie dla ciebie mobilnosc wiec kompaktowe, lekkie na 1x15"+driver o mocy ok 500watt i na wiekszosc sal bankietowych, remiz, pubow ci to wystarczy nawet bez dodatkowych kolumn basowych bo przeciez nie robisz "techno party" gdzie po godzinie imprezy w glowie masz sieczke. A nowe lub uzywane kolumny LDM znajdziesz za 1500zl zaleznie od modelu i zostanie ci na dobry wzmacniacz, kable i statywy. Srednie 2+2 to wydatek minimum 5tys wiec czy warto od razu sie na to porywac?
  • #5 10322469
    niemiec150
    Poziom 9  
    a takie jak w linku nadawały by się ? Chodzi mi o taki zestaw ( 1 subbas, 2 satelity )
  • REKLAMA
  • #6 10322888
    salasalowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Tego LD to sobie odpuść, jakby to chociaż LDM był...

Zestawy małe (2+1) a dobrze grające to jedynie firmy HK, Dynacord, EV, QSC. Inaczej będzie to raczej przeskadzajka, a nie system nagłośnieniowy.

Prawda jest taka jak DDN piszę... za 3000 zł to przyzwoitą jedną kolumnę kupisz.
  • #7 10366054
    gwozdz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    Jeżeli sprawa jest aktualna
    to mam propozycję,myślę ,że dość atrakcyjną .
    Prosze spojrzeć na moje ogłoszenie w dziale estrada-giełda.
    Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #8 10367380
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    niemiec150 napisał:
    proszę o wytłumaczenie mi jak napędzić te zestawy). Bardzo proszę o opisanie tego wszystkiego w prostym języku ponieważ jeszcze się na tym nie znam ale bardzo mnie to interesuje.

Kolego, na początek proponuje Ci podszkolić się w branży, oraz w tejże sztuce. Nie sam sprzęt gra, ponieważ nim też trzeba umieć się obsłużyć, skonfigurować i tak dalej. Jeżeli kupisz dobry sprzęt, bez posiadania niezbędnej wiedzy, możesz szybko go uszkodzić przez własną niewiedzę - a było by naprawdę szkoda. Pisze to tak poza tematem, ponieważ jak dla mnie, wybierasz się z motyką na księżyc.

I wcale się nie zniechęcaj, wręcz przeciwnie - weź książki, internet i czytaj, czytaj i czytaj, a posiądziesz naprawdę ogromną wiedzę. Poczytaj o sposobach podłączania, jak i konfiguracji sprzętu bo to Ci się przyda najbardziej.

Co do sprzętu, może w grę wchodzi DIY?
  • #9 10570761
    Audio Lama
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    salasalowski napisał:
    Tego LD to sobie odpuść, jakby to chociaż LDM był...

Zestawy małe (2+1) a dobrze grające to jedynie firmy HK, Dynacord, EV, QSC. Inaczej będzie to raczej przeskadzajka, a nie system nagłośnieniowy.

Prawda jest taka jak DDN piszę... za 3000 zł to przyzwoitą jedną kolumnę kupisz.

Możesz jakoś uzasadnić kwestię "tego LD to sobie odpuść"? (pomijając fakt, że to LD Systems...) Bo jestem przekonany, że nawet przez sekundę nie słuchałeś odpalonego Dave 12 G2 czy 15 G2 w porównaniu z HK Lucas Smartem, HK Lucas Performerem, OSC K8, K10, K12 i KSub... I zdziwiłbyś się, ile kasy płaci się za logo i dlaczego różnicy w dźwięku trzeba się długo i głęboko doszukiwać, a nie jest powalająco oczywista... :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik, młody DJ, poszukuje zestawu nagłośnieniowego do 3000 zł, składającego się z dwóch kolumn lub zestawu 2+2 (dwie kolumny górne i dwa subbasy). Obecnie korzysta z przestarzałego sprzętu ZECK, który zaczyna szwankować. W odpowiedziach podkreślono, że budżet 3000 zł może być niewystarczający na pełny zestaw 2+2, a także zwrócono uwagę na konieczność posiadania wzmacniaczy i crossovera do takiego zestawu. Proponowane marki to LDM, HK, Dynacord, EV, QSC, a także zwrócono uwagę na model LD Systems Dave 12 G2, który jednak nie został polecony. Użytkownik został również zachęcony do zdobywania wiedzy na temat obsługi sprzętu audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA