logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 42PG3000-ZA brak obrazu, pionowe sople, jak wejść w autonomię?

garbatonosy 29 Gru 2011 20:49 4661 16
REKLAMA
  • #1 10320794
    garbatonosy
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mam tylko kilka pionowych rozświetlonych sopli na ciemnym tle. Logika to - EBR50219803. Jak w niej wejść w autonomię? Szukam i albom ślepy albo leniwy - możliwe, że jedno i drugie. VA, VS i +5V jest. Proszę :cry:
    garb
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10325848
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    W plazmach LG powinno się dać wejść zwierając styki AUTO GEN po uprzednim wypięciu wtyku LVDS. Proszę wkleić zdjęcie tej usterki, ja rzadko używam tego trybu aby określić skąd pochodzi usterka z uwagi na doświadczenie z plazmami LG.

Oto zdjęcie z oznaczonym auto gen:

• REKLAMA
  • #3 10329380
    garbatonosy
    Poziom 10  
    Zapodaję zdjęcie. Wszystkie trzy styki zwieramy, po skosie(z VS_DA), czy tylko poziomo? Przy zwarciu pinów/padów poziomo obraz bez zmian. Po kilku minutach "sople" robią się coraz krótsze, znikają i pozostaje tylko lekka poświata. Reaguje na polecenia pilota(zmienia programy, reguluje poziom fonii).

garb
  • #4 10335155
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Tego VS_DA nie zwieraj tylko te dwa na dole! Skoro masz obraz bez zmian to możesz mieć uszkodzony CTRL, Y lub Y buffery. Zacznij od sprawdzania Y susa (Vs bezpiecznik, pomiar napięć oraz rezystancji hybrydy) oraz czy Y sus wystawia pulsy wyjściowe na Yscany/ matrycę, itp...

Dodano po 4 [minuty]:

Widzę, że w momencie jak odpisywałem ci ty uzupełniłeś swój post pisząc, że jest 'lekka poświata'. Poświata na ekranie może wskazywać na to, ze Y sus pracuje, ale bez pomiarów nic ci nikt więcej nie podpowie.
  • REKLAMA
  • #5 10335360
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6820
    Z takim Logic jak podałeś to chodzi o plazmę na szkle (PDP42G1)
    Inne moduły to
    Cytat:
    PSU EAY39333001 PSPU-J704A
    Z- BOARD -- Z-SUS EBR50217701
    Y-BOARD Y-SUS EBR50221403
    YDRV Y-DRIVER EAX50216301 p/n EBR50174803
    scany
    XR- BOARD P/N EBR50222703
    XL- BOARD p/n EBR50222103
    CTRL- BOARD EBR50219803
    chassis PP81B ,Min P/N pcb EAX40.21.84.03
    *(ponieważ jest to ch. uniwersalne to po zamontowaniu innych dodatkowych IC i elementów RC .... stosowano w innych chassis

ważna jest naklejka z opisem np. p/n EBR43052202 (taka była ma Main z tym panelem i tym modelem)

Wartośći napięć Va,Vs i inne powinny być na stickerze naklejonym na panelu, bloku zasilania lub poszukaj na forum.
  • REKLAMA
  • #6 10335743
    garbatonosy
    Poziom 10  
    Po wypięciu taśm z Y bufferów ukazywały się czarne poziome - myślę, że tu gra.
    Szkło- PDP42G10235
    Z to EBR50217701 dodatkowo napis 42G1A
    Y - EBR50221403
    YDRV-EBR50174803
    Elektronika- EAX41363703(0)
    CTRL-EBR50219803
    PSU-EAY43509401
    Napięcia zgodne z zapisem na psu i innych modułach.
    Dociskanie taśm nic nie wnosi.
    Jutro powalczę oscyloskopem i dam znać.
    garb
  • #7 10360691
    garbatonosy
    Poziom 10  
    Pomiary wskazują na CTRL. ???
    garb
  • #8 10360924
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Czy Y i Z pracują? (powinno być słychać brzęczenie) Jakieś pulsy w kształcie prostokąta idą na te Y buffery czy nie? LEDy na logice świecą się światłem ciągłym czy pomrugują?
  • #9 10367735
    garbatonosy
    Poziom 10  
    LED 104 świeci ciągłym, 103 i 102 wygaszone. "Sople" o których wcześnie pisałem, że znikają po czasie, wracają ponownie jeżeli potraktuję caltem okolice IC101 i IC211.
    garb
  • #10 10368749
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    garbatonosy napisał:

Jutro powalczę oscyloskopem i dam znać.
    garb

Koniecznie walcz. I daj znać o wynikach. Może rzeczywiście ten CONTROL masz uszkodzony skoro napięcia wszędzie grają, choć poprawność napięć na Y nie zawsze daje gwarant, że moduł sprawny. Zatem pozostaje się dowiedzieć, czy Y i Z generują jakieś oscylogramy. A ta dioda to powinna mrugać. Pozdrawiam.
  • #11 10386917
    garbatonosy
    Poziom 10  
    Y i Z chyba nie pracują. Radiatory zimne, nie słychać brzęczenia - sam panel też cichy. Oscylogramy jakieś są. Nie wiem jakie być powinny(brak papierów). Oscyloskop - (ivan) CI-112A. Czy tym oscyloskopem coś tu zrobię? W Jowiszu i N-501 egzamin zdawał. Przy naprawach sprzętów wschodnich - też.
    garb
  • #12 10387671
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    W tym telewizorze często uszkadzał się Y-buffer up (górny). Wypnij górny i dolny y-drive od Y-susa i odpal w tym stanie TV. Y i Z powinny pracować a kontrolka na CTRL migać a oscylogram powinien byc obecny na Y-sus out tego Y-susa oraz po prawej stronie na Z-sus out (tasmy na matrycę) Jak wtedy nie słychać pracy ani Y ani Z, panel czarny bez tła, napięcia dobre skup się na CTRL-u. Tam mierzy się napięcia stałe na regulatorach liniowych i sprawdza czy kwarc generuje sygn. wys. częstotliwości. Jeśli nie-to wymianka (ale na identyczny a nie jakis odpowiednik, bo hybrydki 'pójdą z hukiem')

Dziwne, ze masz jasną poświatę na panelu, bo jak leży CONTROL to zwykle nie widać nic. Ale skoro odpalałeś w AUTO GEN i zrobiłeś to dobrze, Main jest wykluczony.
  • #13 10388105
    garbatonosy
    Poziom 10  
    W tym modelu Y-drive jest w wersji mono block. Y i Z wydaje mi się, że lekko pomrukują, ale poproszę kogoś z lepszym słuchem. Po wypięciu Y-drive dioda ciągle świeci ciągłym światłem. PDP w trybie autonomicznym i bez - zachowuje się identycznie(tzn. ma przez jakiś czas sople na lekkiej poświacie). Po wypięciu taśm z Y-DRIVE(po kolei)-wygaszają się odpowiadające im wiersze. Kondensatory pomierzone(ESR).
    garb
  • #14 10389203
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Przypuszczam, że Y sus, Z sus oraz drivery pracują poprawnie zatem, a CTRL nie podaje sygnałów logicznych do sterowania driverami adresującymi matrycę w pionie (na dole)a podaje tylko sterowanie na Y i Z Upewnic się, że taśmy do sterowania buforami adresowymi są czyste i mocno wpięte. Jeżeli tak, sprawdzamy temperaturę radiatora dolnego umieszczonego nad COF. Chłodny radiator/y po ok 0.5h już wskazują na brak sterowania COF/ami i uszkodzony CTRL.(MCM)
  • #15 10390904
    garbatonosy
    Poziom 10  
    Zbyszek, Twoje przypuszczenia były trafne. Ktoś grzebał przy X-Buffer*ach, zniszczył gniazdo taśmy i samą taśmę lewej płytki łączącą ją z t-con. Prawy X-Buffer nie adresuje panela-może uszkodzony, a może T-con. Po dociśnięciu zatrzasku taśmy łączącej lewy X-Buffer z T-CON ukazuje się śnieg z tej strony PDP. Próbowałeś(próbowaliście) to gniazdo kiedykolwiek wymienić? Jakie są szanse na powodzenie? Czy może sobie głowy nie zawracać zamówić lewy i prawy X-Buffer? Gdzie zamówić tasiemkę? Mam nadzieję, że taśmy nie poodrywane od PDP.
    doro
  • #16 10391147
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Próbować wymienić uszkodzoną taśmę a jeśli drugie gniazdo reaguje na docisk to przeczyścić styki wewnątrz izopropanolem i mocno docisnąć. Jeśli uszkodzony jest zatrzask, można go wymienić. Powodzenia.
  • #17 10392760
    garbatonosy
    Poziom 10  
    zbyszekskibinski napisał:
    Jeśli uszkodzony jest zatrzask, można go wymienić.

Można wymienić... Tylko traf na taki sam, nie mówię nawet o ilości pinów. W moich zbiorach doszukałem się trzech o tym samym rastrze i... każdy inny. Z wyglądu prawie takie same. Ja potrzebuję zatrzask ażurowy.
    garb

8. Po uruchomieniu TV prosimy o dokładny opis z podsumowaniem - wymienione elementy, wskazanie przyczyny uszkodzenia - oraz zamknięcie tematu i ewentualne nagrodzenie pomocnych. https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8631804#8631804 LG 42PG3000-ZA brak obrazu, pionowe sople, jak wejść w autonomię? Ten przycisk naciskamy z rozwagą i po zakończeniu tematu, a nie jak leci. [Lamer.]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LG 42PG3000-ZA, który wyświetla jedynie pionowe "sople" na ciemnym tle. W odpowiedziach zasugerowano, aby spróbować wejść w tryb autonomiczny, zwierając styki AUTO GEN po odłączeniu wtyku LVDS. Użytkownik zauważył, że po zwarciu pinów obraz nie ulega zmianie, a po pewnym czasie "sople" znikają, pozostawiając jedynie poświatę. Wskazano na możliwość uszkodzenia kontrolera (CTRL), Y lub Y bufferów. Użytkownik przeprowadził pomiary, które sugerują problem z CTRL, a także z Y i Z, które nie pracują poprawnie. W końcu zidentyfikowano uszkodzenie taśmy łączącej X-Buffer z T-CON, co może być przyczyną problemu. Zasugerowano wymianę uszkodzonej taśmy oraz sprawdzenie styków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA