logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP dv7-6130 - Nie mogę wejść do BIOS po aktualizacji, ESC i F10 nie działają

patryk5545 30 Gru 2011 11:43 16327 4
REKLAMA
  • #1 10322886
    patryk5545
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam.
    Ostatnio HP wydało aktualizacje biosu w którym mogę zmienić opcje mojej karty graficznej, aktualizacje już wykonałem. Problem polega na tym iż nie mogę się do tego biosu dostać. Według instrukcji przy starcie systemu kiedy pojawi się logo HP mam nacisnąć ESC żeby dostać się do menu a potem f10 żeby dostać się do biosu. Przy naciśnięciu ESC pojawia się Menedżer rozruchu Windows, po naciśnięciu f10 pojawia się edycja rozruchu Windows, przy samym wklepywaniu f10 pojawia się ta sama opcja. Do menu recovery mogę się normalnie dostać ale do biosu już nie, co robić?
  • REKLAMA
  • #2 10325490
    Mariusz Raczek
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Zresetować ustawienia cmos poprzez wyjęcie bateryjki 3V na 5 minut, powinno pomóc, a jeśli nie to odłączyć wszystkie napędy i próbować f10 .
  • REKLAMA
  • #3 10327161
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    Mariusz Raczek napisał:
    poprzez wyjęcie bateryjki 3V na 5 minut
    Z tym wyjmowaniem baterii byłbym ostrożny - coraz więcej platform reaguje na wyciągnięcie baterii RTC założeniem hasła serwisowego na BIOS.

patryk5545 - proszę podać oznaczenie kodowe płyty głównej (z podłużnej naklejki na slocie pamięci RAM), to podam bezpieczny sposób resetu pamięci CMOS.
  • REKLAMA
  • #4 10327206
    saratech
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Standardowo są zdefiniowane pewne kombinacje klawiszy, za pomocą których można dosŧać się do okna konfiguracyjnego BIOSu. Poniżej przedstawiona jest lista producentów BIOSów i domyślna kombinacja klawiszy włączająca panel konfiguracyjny w BIOSach ich produkcji.

Award [Del] lub [F1]
    Ami [Del] lub [F1]
    Phoenix [F1], [Ctrl][Alt][Ins], [Ctrl][S], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt][S], [Ctrl][Alt][Enter]
    Compaq [F10], gdy na ekranie w górnym rogu pojawi się mały kwadrat
    Hewlett Packard [F1], [F2] gdy pojawi się logo HP
    Dell [Del], [F2], [F1], [Ctrl][Alt][Enter], wcisnąć Reset dwa razy
    Toshiba [Esc], [F1]
    NEC, Packard Bell, Amax, Micron, Aptiva, Sharp [F1], [F2]
    IBM [F1], [Ins], wcisnąć i przytrzymać obydwa klawisze myszy
    Sony [F3] potem [F1] lub [F2]
    AST Advantage, Tandon, Acer [Ctrl][Alt][Esc]
    Zenith [Ctrl][Alt][Ins]
    Powstają jednak coraz to nowsze kombinacje uruchamiające program konfiguracyjny. Gdyby więc powyższe kombinacje nie zdały rezultatu, można spróbować użyć następujących: [Ctrl][Alt][Delete], [Ctrl][q], [Ctrl][s], [Alt][s], [Esc], [Alt][Esc], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt][Enter], [Ctrl][Alt][F8], [Ctrl][Alt][Insert], [Ctrl][Alt][q], [Ctrl][Alt][s], [Ctrl][Alt][d], [Ctrl][Alt][p], [Ctrl][Esc], [Ctrl][Shift][s]

A próbowałeś w tym swoim HP wcisnąć nie raz a kilkakrotnie F10?
  • #5 10333052
    patryk5545
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Po wielu próbach, okazało się że trzeba wcisnąć f10 przed pokazaniem się loga HP i wszystko teraz pięknie działa.
REKLAMA