logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Access - Jak filtrować samochody według klasy i marki w formularzu?

ipawka 30 Gru 2011 14:55 3913 3
REKLAMA
  • #1 10323754
    ipawka
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam taki problem , prawdopodobnie trywialny ale nie wiem jak go ugryźć. Starałem się poszukać w sieci ale nic odpowiedniego nie znalazłem.
    Więc do rzeczy.

Mam tabelę gdzie w jednym polu jest klasa samochodu a w drugim marka samochodu odpowiadająca klasie.
    Chciałbym aby w formularzu jak w polu kombi1 wybiorę określoną klasę samochodu w polu kombi2 mam do wyboru tylko samochody w danej klasie.

Najfajniej jak by pod przycisk SZUKAJ podczepić kwerendę która podczas uruchomienia podstawiała by pola kombi najpierw np klasa a po wybraniu klasy kolejne np marka i wynik wyświetlała w formularzu

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10324777
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Spróbuj rozwiązania z tego tematu: Link
    Co prawda Państwa-Miasta, ale zasada identyczna.
  • REKLAMA
  • #3 10336816
    ipawka
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dziękuje ! skorzystałem i pomogło :)
    Sprawdzę czy ta metoda zadziała na 3 kombi :)

Dodano po 3 [godziny] 31 [minuty]:

Mam jeszcze taki problem.

Przeciągnąłem ten formularz z wyborem na inny tak że stworzył się podformularz.
    O ile wybór klasy działa bezbłednie to coś się rozjechało z wyborem marki samochodu w ramach wybranej klasy. A mianowicie prosi o podanie jako parametru "klasy samochodu" tak jakby nie widział tego pierwszego wyboru :(
  • #4 10687440
    psajdo
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam
    Jak zrobic filtrowanie pola kombi przez inne pole kombi w accesie 2007? Przyklad podany przez adamsa dziala poprawnie tylko w accesie 2003. Co trzeba zmienic zeby dzialalo pod 2007?
REKLAMA