Witam,
podbijam temat. Dopiero zaczęłam pracę w programie Access 2017. Chcę stworzyć bazę danych, spośród której można będzie wyszukiwać rekordy wg pewnych wartości, pochodzących z jednej, zbiorczej tabeli. Zaczęłam od utworzenia Tabeli, do której wprowadziłam kilkaset rekordów. Tabela składa się z ok. 20 kolumn, każda opisuje odrębną właściwość. Głównie są to dane liczbowe.
Chciałabym utworzyć coś w rodzaju jednego, zbiorczego, uniwersalnego formularza wyszukiwania, który zawiera wszystkie właściwości, w osobnych polach, ich tolerancje oraz przycisk "Szukaj", a korzystanie z nich jest za każdym razem indywidualne, tzn. wyszukuje się za każdym razem względem innych właściwości (np. po objętości i po wysokości zbiornika, a za chwilę po średnicy i po wymiarach dna), także pod względem ich ilości (np. po 3 właściwościach, a za chwilę po 7 właściwościach z 20 właściwości wprowadzonych; za każdym razem więcej niż 1). Sprawę utrudnia fakt, że nie we wszystkich rekordach w tabeli są wprowadzone wszystkie dane 20 właściwości (tj. w niektórych mam dane tylko dotyczące zbiornika i instalacji, a w innych jedynie te, dotyczące instalacji).
Wyszukiwanie miałoby odbywać się następująco: wpisywano by wartości i ich tolerancje (by wyszukiwanie odbywało się np. dla wartości 2500m3 właściwości "objętość zbiornika" z tolerancją 20%, a program wyrzucałby rekordy odnoszące się do danej właściwości w przedziale 2500m3+/-20%). Tolerancje są stąd, że nie wiedziałam jak inaczej w prosty sposób zrobić wyszukiwanie w danych przedziałach. Taki Formularz zawierający wszystkie pola zrobiłam, dodałam okna z tolerancjami, opisałam operatorem Between <wyr> And <wyr>. Problem zaczyna się w momencie wpisania danych - nie wiem jak zrobić, by wyszukiwanie mogło odbywać się po wpisaniu części danych, tj. uzupełnieniu jedynie kilku pól z całego formularza. Zeby w momencie wyszukiwania np. po 4 właściwościach reszta z nich nie miała wpływu na wynik, wyłaczałą się automatycznie z wyszukiwania. Specyfika przypadku polega na tym, że nie mogę skonstruować jednego, sztywnego formularza wyszukiwania - za każdym razem wyszukiwanie może odbywać na podstawie innych właściwości spośród tych 20-tu, które znajdują się w tabeli - czasami są to dwie wartości właściwości, czasami 10. W momencie, gdy nie wpiszę danych do wszystkich okien - program nie daje żadnych wyników, chciałabym by dopuszczał puste okna. Próbowałam już wyłączać ręcznie pola, które w danym momencie nie są potrzebne (we właściwościach formularza), podzielić ten duży formularz zawierający 20 właściwości na kilka mniejszych, jednak nie przyniosło to rezultatu. Program musi być w miarę "samodzielny" - mają go obsługiwać osoby, które nie pracują na codzień w Accessie, więc muszą to prosto wyszukiwać.
Chciałabym, żeby po naciśnięciu przycisku "Szukaj" program wyrzucał wyniki w postaci tabeli, która zawiera wszystkie 20 właściwości lub w formie jakiegoś raportu.
Jest możliwość, by taki formularz wyszukiwania jakoś zrobić?
Z góry dziękuje za każdą pomoc i pozdrawiam