logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate ST380815AS - głowica uniesiona, stuki i brak wykrywania przez BIOS

osliczka 30 Gru 2011 18:14 1787 6
REKLAMA
  • #1 10324712
    osliczka
    Poziom 14  
    Ocena: 169
    Pacjent dysk Seagate ST380815AS.
    Objaw jest taki, że dysk przestał być wykrywany przez BIOS, po starcie słychać stuki głowicy i lekkie jakby rytmiczne popiskiwanie. Dzieje się tak, przez kilka minut po czym jakby wyłączał się.
    Rozberałem drania głowica szaleje od środka talerza do krawędzi, ale nie o tym.
    Patrzę a głowica zamiast końcówką latać przy samej powierzchni dysku jest uniesiona na jakiś centymetr do góry. Jak to mogło się stać? Próbowałem ją przygiąć do dołu i nawet się udało ale dysk w dalszym ciągu stuka głowicą.
    Jak w ogóle ma być zawieszona sama końcówka głowicy bo w tej chwili on luźno lata i trzyma siętylko na cieniutkiej taśmie z miedzianymi ścieżkami. Ramie jest sztywne aluminiowe ale pźniej się kończy i sama końcówka wisi na tej tasiemce, w dysku nie znalazłem żadnych luźno latających elementów a brakuje jakby czegoś co połączyłoby ramię z końcem głowicy. Zamierzam kupić identyczny dysk i przełożyć głowicę ale nie wiem czy jest szansa że twardziel ruszy.
    Czy mogę włożyć głowicę z każdego jednotalerzowego dysku Seagate 80GB czy to musi być dokładie ten sam model z identycznym firmware?
    Poniżej zamieszczam zdjęcie:

Dysk Seagate ST380815AS - głowica uniesiona, stuki i brak wykrywania przez BIOS
  • REKLAMA
  • #2 10325556
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Myślę że wystarczająco już dobiłeś ten dysk twardy. Jeśli zależy ci na danych, poskręcaj dysk i skorzystaj z pomocy kogoś kto ma o tym pojęcie. Na obecnym etapie kaźda Twoja czynność tylko pogarsza sytuację z dyskiem.
  • REKLAMA
  • #3 10325569
    osliczka
    Poziom 14  
    michal_aniol napisał:
    My

??

Dodano po 54 [minuty]:

ja rozumiem, ze zaprowadzenie do zawodowca w tej materii jest najlepszym wyjściem, ale nie po to o tym piszę żeby tam mnie skierowano. Dane na tym dysku nie są jakoś mega cenne więc traktuję go jako poligon doświadczalny i liczę na sugestię ze strony Forum. Uda się albo nie, trudno. Udało mi się naprawić kilka dysków starszej generacji, wymianiałem silniczki, elektronikę, taśmę głowicy i dysku jakoś później działały bezproblemowo. Wymianiałem też f-re w czarnej serii 500-gigowych seageatow wiec lubię sobie poeksperymentować. Ciekawi mnie co mogło tak dobić głowicę, że podniosła się tak wysoko i w jaki sposób realizowane jest połączenie ramienia głównego z końcowym odcinkiem na którym umieszczona jest głowica.
  • REKLAMA
  • #4 10326027
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    Ten dysk nadaje się tylko do kosza w tym momencie.
  • #5 10326082
    osliczka
    Poziom 14  
    Kasek21 napisał:
    Ten dysk nadaje się tylko do kosza w tym momencie.

może i tak, ale co spowodowało że koniec ramienia z głowicą był uniesiony około centymetra nad talerze
  • #6 10326544
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj.
    A jakim cudem głowica "uniosła się w kosmos" jak sam piszesz około centymetra nad powierzchnie talerza skoro CAŁA przestrzeń gdzie wiruje talerz to ok. 6-7mm!
    Na przyszłość nie rozbieraj nierozbieralnego!
  • REKLAMA
  • #7 10327028
    osliczka
    Poziom 14  
    Januszf777 napisał:
    Witaj.
    A jakim cudem głowica "uniosła się w kosmos" jak sam piszesz około centymetra nad powierzchnie talerza skoro CAŁA przestrzeń gdzie wiruje talerz to ok. 6-7mm!
    Na przyszłość nie rozbieraj nierozbieralnego!

to ja sie pytam jakim cudem. To wyglądało tak że sztywna część ramienia była normalnie 1-2mm nad talerzem, ale w końcowej cześci jakiś centymetr od końca, trójkątne zakończenie z głowicą było odchylone ku górze pod kątem 80 stopni. Co ciekawe ta część nie jest w żaden sposób połączona z ramieniem i trzyma sięjedynie na taśmie z przewodami.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST380815AS przestał być wykrywany przez BIOS, a użytkownik zauważył stuki głowicy oraz uniesioną głowicę na około centymetr nad talerzem. Po rozebraniu dysku, stwierdzono, że końcówka głowicy jest odchylona ku górze i nie jest prawidłowo połączona z ramieniem, co może być przyczyną problemów. Użytkownik zastanawia się nad możliwością wymiany głowicy z innego dysku, mimo że dane na obecnym dysku nie są cenne. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że dalsze próby naprawy mogą pogorszyć sytuację, a dysk może nadawać się do utylizacji. Pojawiły się pytania dotyczące przyczyn uniesienia głowicy oraz konstrukcji połączenia ramienia z głowicą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA