logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Calgary MP35 czasami nie włącza się CD

Trofik 30 Gru 2011 19:27 2855 6
REKLAMA
  • #1 10325126
    Trofik
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam
    W moim radyjku czasem jest problem z włączeniem CD. Jak przełączę z jakiejś stacji radiowej to na wyświetlaczu mam: WAIT na zmianę z READING i tak nawet kilka minut, czasem się włączy CD i działa bez problemu, innym razem wyświetli CD ERROR i dopiero wyjęcie i ponowne włożenie płyty załatwia sprawę. Są też takie piękne chwile, że przełączę na CD i od razu mogę słuchać, ale niestety coraz rzadziej.
    Stacje radiowe działają bez problemu.
    Podczas słuchania płyt, jak już się włączy, zdarza się, że piosenka leci jakby przyspieszona albo zwolniona.
    Zastanawiam się czy rozebranie radia i wyczyszczenie lasera mogłoby pomóc?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10325661
    Trofik
    Poziom 12  
    Płytkę widziałem, przyklejony jest do niej taki pędzelek. Nie porysuje to soczewki?
    Zastanawiałem się nad zdjęciem obudowy, żeby się dostać bezpośrednio do "lasera"?
  • REKLAMA
  • #4 10328149
    SauerMauser
    Poziom 21  
    Ocena: 98
    Możesz rozebrać i przeczyścić samemu. Jest to najmniej inwazyjna, w sensie traktowania soczewki lasera, metoda. Ta płytka z pędzlem w połączeniu z kurzem znajdującym się w starym radiu może zdziałać więcej szkody niż pożytku. Oczywiście oczyści laser, ale i mogą powstać mikrorysy.

Sam rozbierałem mojego Blaupunkta CD50, gdy po 8 latach zaczął "pocić" się przy odczycie CD. Zajmie to chwilę, ale z odpowiednim sprzętem zrobisz to profesjonalnie i na długie lata. To tylko moja opinia.
  • REKLAMA
  • #5 10350211
    msepl
    Poziom 26  
    Ocena: 189
    Nie wkładaj żadnej płytki czyszczącej !
    Grozi śmiercią.
    Zdejmij obudowę i wyczyść delikatnie wacikiem.
    Po tym zabiegu najlepiej jeszcze przedmuchać sprężonym powietrzem z pojemnika.
    Jak laser żyje to powinno zadziałać.

pozdrawiam
  • #6 10354853
    SauerMauser
    Poziom 21  
    Ocena: 98
    msepl napisał:

Po tym zabiegu najlepiej jeszcze przedmuchać sprężonym powietrzem z pojemnika.

Polecam mniej inwazyjną metodę, mianowicie gruszkę do optyki. ;-)
  • #7 10424310
    Trofik
    Poziom 12  
    Rozebrałem radio, wyczyściłem soczewkę, reszta o dziwo nawet mocno zakurzona nie była, ale niestety nic to nie pomogło, chyba nadszedł już czas odtwarzacza CD :(
    Dzięki wszystkim za rady
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem CD w radiu Blaupunkt Calgary MP35, który czasami nie włącza się, wyświetlając komunikaty "WAIT" i "CD ERROR". Po wymianie płyty problem czasami ustępuje, ale występują również problemy z odtwarzaniem, takie jak przyspieszenie lub spowolnienie utworów. Użytkownicy sugerują rozebranie radia i czyszczenie soczewki lasera, wskazując, że użycie płytek czyszczących może być ryzykowne i prowadzić do mikrorys. Po próbie czyszczenia soczewki, użytkownik stwierdza, że problem nie został rozwiązany, co sugeruje, że może być konieczna wymiana odtwarzacza CD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA