logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić Philips PowerPro Aqua 3w1 18V, by ładować go baterią z wkrętarki?

vaclaw 10 Sie 2022 21:55 1716 10
REKLAMA
  • #1 20138128
    vaclaw
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    Czy dało by się przerobić odkurzacz philips powerpro aqua 3w1 18 v, pozbyć się starej bateri i np założyć baterie 18 v z wkrętarki, posiadam taka, jak i również adapter do niej. Czy dało by radę to jakoś podłączyć, baterie by się lądowało osobno poza odkurzaczem, tak jak wkrętarkę, mam baterie 2, 4, 8 pojemności więc myślę że odkurzacz by długo pracował tylko czy da radę to podłączyć. Jeśli nie bo elektronika zabezpiecza to czy stało by się coś gdyby to podłączył przez przełącznik, bezpośrednio do silniczka ( pomijając elektronikę)
  • REKLAMA
  • #2 20138360
    Omega_Control
    Poziom 3  
    Tak, zadziała.
  • REKLAMA
  • #3 20138367
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2524
    Zabezpieczenia są przy bateriach z wkrętarki i niech tam pozostaną. Bez nich akumulatory w baterii rozładują się zbyt mocno i uszkodzą. Zabezpieczenia w odkurzaczu są do innej baterii i nie są odpowiednie do baterii akumulatorów litowo jonowych.
  • REKLAMA
  • #4 20138496
    ADI-mistrzu
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    @LEDówki nie zawsze baterie wkrętarek mają zabezpieczenia inne niż termistor (nawet jakie marki jak BOSCH). Elektronika zabezpieczająca jest wtedy w wkrętarce.

LEDówki napisał:
    Zabezpieczenia w odkurzaczu są do innej baterii i nie są odpowiednie do baterii akumulatorów litowo jonowych.

A w odkurzaczu jakie są baterie? Nie właśnie litowo-jonowe?
  • #5 20138614
    Jarosław Rudnicki
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Jeśli to odkurzacz Aqua 5000 FC6718/01 to są to akumulatory litowo-jonowe 18V. Gdy balansery są w odkurzaczu, a nie w akumulatorach, nie ma problemu. W przeciwnym wypadku może być niebezpiecznie!
  • #6 20138645
    Kajox
    Poziom 18  
    Ocena: 151
    Wszystko zależy czy akumulator jest zewnętrzny czy wbudowany w akumulator. Jesli wbudowany to uklad balancera jest zintegrowany ze sterownikiem odkurzacza może być problem to oddzielić. Obsługuje to zazwyczaj jeden mikrokontroler. Jeśli zewnętrzny to wystarczy sprawdzić ile jest pinów i za co odpowiadają można łączyć.
  • #7 20138716
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2524
    Adi-mistrzu - bateria jest jedna i składa się z akumulatorów litowo jonowych. Akumulatory czasem mają, ale najczęściej nie mają wbudowanego zabezpieczania (PCM), więc na zewnątrz akumulatorów, w obudowie baterii jest tzw. BMS.
    Autor chce wykorzystać baterie z elektronarzędzi, a one mają na ogół swoje zabezpieczenia i zabezpieczenie z oryginalnej baterii nie jest potrzebne.
    Jeśli oryginalna bateria jest złożona z akumulatorów litowo jonowych, to Autor ma uproszczone zadanie, bo zakres napięć będzie jednakowy jeśli ilość ogniw w bateriach jest jednakowa.
    Autor może odpowie jaka jest bateria w odkurzaczu. Mnie się nie chce szukać w internecie.
  • #8 20139502
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2335
    Nie ma co kombinować, z tego co szukałem wychodzi na to że balancer jest w odkurzaczu. Wymienić ogniwa i użytkować zgodnie z przeznaczeniem.
  • REKLAMA
  • #9 20140198
    MCZASLAW
    Poziom 2  
    A ja mam pytanie do autora tematu. Gdzie można kupić taki adapter do baterii bosch. Mam dwa systemy Power4all taki dla hobbystów i dużo baterii do niebieskiej serii bosch'a których używałbym najchętniej właśnie do sprzętu z zielonej serii . Problemem są inne gniazda. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy występuje gdzies do nabycia taki adapter?

Dodano po 2 [minuty]:

Cofam zapytanie , już znalazłem na Allegro
  • #10 20140218
    Kajox
    Poziom 18  
    Ocena: 151
    @MCZASLAW to nie jest tylko wymysł producenta. Te tańsze akumulatory mogą mieć nisko prądowe ogniwa i mieć mniej zabezpieczeń niż te z wersji profesjonalnej. Dlatego mocniejsze elektronarzędzia mogą doprowadzić do uszkodzenia czy pożaru takiej baterii. Tak jest w przypadku Makity.
  • #11 20711366
    anatol84
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    i jak? zamontowałeś?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość przerobienia odkurzacza Philips PowerPro Aqua 3w1 18V, aby używać baterii z wkrętarki. Odpowiedzi wskazują, że przeróbka jest teoretycznie możliwa, ale wymaga uwzględnienia zabezpieczeń akumulatorów. Wiele odpowiedzi podkreśla, że oryginalne zabezpieczenia w odkurzaczu mogą nie być odpowiednie dla akumulatorów litowo-jonowych z wkrętarek. Istotne jest, aby sprawdzić, czy akumulator jest zewnętrzny czy wbudowany, ponieważ wbudowane mogą mieć zintegrowany układ balancera. Użytkownicy sugerują, że lepiej wymienić ogniwa w oryginalnej baterii niż ryzykować uszkodzenie sprzętu. Pojawiły się również pytania o dostępność adapterów do baterii wkrętarek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA