logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuje niedrogich kolumn estradowych 250wat ale jakie ?

szpak3 16 Gru 2004 18:37 2324 21
REKLAMA
  • #1 1065497
    szpak3
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    WITAM

To mój pierwszy temat , przejdę do niego, poszukuje niedrogich kolumn estradowych Moc znamionowa 250wat do 1000 zł,- na allegro oferowane są zastawy 2 kolumny AUDIOMEGA, POWER SOUND i jakiś ALPHARD nie potrzebuje profesjonalnego zestawu, ale czegoś co wytrzyma więcej niż rok :) planowany użytek to zabawy w ośrodku kolonijnym itp. Taki sam problem z wyborem wzmacniacza na całość mam 2000,- czy jest miejsce oprócz allegro z niedrogim sprzętem

pozdrawiam[/b]
  • REKLAMA
  • #2 1065535
    deck
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    2 x http://shop.deck.pl/product_info.php/products_id/357
    1 x http://shop.deck.pl/product_info.php/products_id/92

.. kable dasz radę sam ?

Dodano po 16 [minuty]:

heh .. nie dodałem, że to opcja "nowy sprzęt" .. w używanych już mozna poszperać .. ale aby dobre qpić 3ba sporo wiedzieć o możliwych uszkodzeniach/wadach w kolumnach, których nie widać ani nie słychać w czasie zakupu ..
  • REKLAMA
  • #3 1065630
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Bardzo dobra sugestia w tej kasie prawdopodobnie nic lepszego nie kupisz moze tylko wzmacniacz troszke slabszy by sie przydal tak do 2x150 (np rpa700 bo ta 1400 to raczej do tych wiekszych kolumn) bo jezeli urzytkownik nierozsadny to kolumny dlugo nie pociagna a audiomega to wo ogole odpada tak samo alphard jak nie te reloopy (swoja droga ciekawe co w tym siedzi) lepiej juz sobie zeusy tonsila kupic.
  • #4 1065645
    deck
    Poziom 12  
    heh .. nie "z czapy" proponuję mocnieszy koniec .. małym wzmakiem tak samo szybko można wywalić paczki a brzmienie słabsze uzyskasz ..

.. aby zabezpieczyć je na 100% można by to pędzić walkmanem .. a nie o to chodzi chyba :)

"swoja droga ciekawe co w tym siedzi"
    hieh .. tego najstarsi górale nie wiedzą :)

"lepiej juz sobie zeusy tonsila kupic"
    no nie chyba .. jeśli może o jakość chodzi to tak ale aby napędzić większe pomieszczenie / mikrofony to Hi-Faje nie mają specjalnych szans [ w tej cenie oFFkoz ]
  • #5 1065689
    toadi
    Poziom 36  
    :arrow: deck zle sie wyrazilem chodzilo mi o to ze zeusy lepiej kupic jak mialby brac np alphardy albo audiomegi (mialem okazje tych wynalazków posluchac -fujj ani glosno ani ladnie nie wiem w ogole do czego to sie nadaje bo raczej nie do grania), O rellopach niestety nie wiem nic (no moze poza tym ze sa) trudno powiedziec cos czy podane parametry sa prawdziwe jak graja , ale raczej nie widze alternatywy dla nich.

Co do wzmacniacza mocniejszego to fakt ale slabszym latwo uszkodzic driver od przesteru a mocniejszym mozna usmiercic rownie latwo oba glosniczki.... chociarz sam przez miesiac urzywalem kolumny 300W/4omy (ldma) + koncówka ads lx1400 i wszystko bylo dobrze puki nie porzyczylem niestety jedna z kolumn nie przezyla gosc sie zoorientowal ze cos jest nie tak jak sie dym z bassrefleksów zaczal wydobywac grrrr od tego czasu jak cos porzyczam to kolumna 300W koncówka 100W puki co nic nie zechlali
  • REKLAMA
  • #6 1065789
    deck
    Poziom 12  
    "urzywalem kolumny 300W/4omy (ldma) + koncówka ads lx1400"
    "dym z bassrefleksów"
    .. hehe .. nieno .. tu może być jeszcze jedna możliwość [ akurat w tym zestawie ] -> jakość samej końcówki i głośników .. LDM to szit [ wiadomo ] ale ADS to ULTRAszit .. z tego NIGDY nie wychodzi porządny sygnał .. nie ważne co być podawał i jak głośno grał ..

.. a największy ROTFL jest z tym, że ceny tych śmieci są porównywalne z na serio zawodowym sprzętem .. O ZGROZO !
  • #7 1066088
    toadi
    Poziom 36  
    ja osobiscie nie amm zadnych zastrzerzen do ADSów pracowlaem na LXach 1400 i na LX 500 i sprawdzalay sie bardzo dobrze nawet w ciezkich waruknach (w sloncu tem w poblizu 45stopni) czego nie moge powiedziec o koncówkach peavey'a ktora tej imprezy nie przezyla.
    W ldmach serii pro (tamta byla 315pro w wersji z 97 roku chyba wtedy nie bylo truvox'ów) siedza celestiony to nie takie zle glosniki w ich cenie ciezko kupic cos lepszego, w tej kasie pozostaja do dyspozycji kolumny na piezakach ze sklejki 12mm z glosnikiem 12".
    Moze kolega powie co mozna w cenie ADSa lepszego kupic bo chyba nie ma na mysli koncówek behringera o ktorych nic dobrego nie slyszalem.
  • #8 1066693
    djtower
    Poziom 2  
    polecam www.napoleon.com.pl - powinienes znalezc cos dla siebie jesli chodzi o wzmacniacze - pozdro
  • #9 1067220
    deck
    Poziom 12  
    toadi .. heh .. ADS i piweje .. bosz .. człeq .. tosh to najniższy sort .. co tu porównywać ?

w ldmach sedziały może seleszyny .. ale nie na gwizdku .. a jak już to najniższe modele ..

a w cenie niektórych "końcy" ADS'a jest prawie DYNACORD S !

djtower .. a którepolecasz ?
  • REKLAMA
  • #10 1067259
    toadi
    Poziom 36  
    E zdaje sie ze kolega cichaczem nadstawia koncówki te ktore sprzedaje jego firma to samo sie tyczy kolumn jak czegos nie ma w ofercie to jest beee

A w cenie ADSa PLXa3200 to najwyzej dynacord s1200 (i tak widze ze przeceniony z 5900 wiec z pólki PLXa 4000) 2x650W smiech 1/2 mocy ADSa kogo na to stac jak bede bogaty to sobie tez kupie np Cobre z dynacorda labo jakis sytem liniowy OHMa a puki co trzeba pracowac na tym co sie ma
  • #11 1067288
    deck
    Poziom 12  
    toadi .. jesteś kolejnym co mało wie o mnie .. wejdź na moje forum i poczytaj trochę .. zobaczysz co i DLACZEGO sprzedaję ..

a te 2x600W to w ADS'a chyba 7KW [ joke ] .. porównywałeś kiedykolwiek te końce na jakiejś imprezie ? .. jakie to ma zniekształcenia/zabezpieczenia .. i co najważniejsze wydajność prądową ?

"system liniowy oma" .. ROTFL .. a która z poważnych firm tego używa ? Może to wygrało kiedykolwiek jakiś ranking poważny ? [ patrz M.I.P.A ]
  • #12 1067325
    toadi
    Poziom 36  
    Nie nie mialem okazji pracowac z Dynardoami bo sa poza zasiagiem cenowym dla mnie a co do wydajnosci i zabezpieczen w ADSach nie jest tak zle ogladlem liedys filmik jest tu gdzies na forum i jedna z koncówek byla stosowana jako mala spawarka i nic jej nie bylo poza tym o skutecznosci ukladu zabezpiecjacego bylo w tescie plxów w EiS i chyba ten tekst jest rowniez na stronie producenta, poza tym adsy pracuja w ogromnej liczbie dyskotek i jakos nie narzekaja, a muzyka dyskotekowa jest ciezsza dla koncówek bo jak wiadomo ma silnie skompresowana dynamike
  • #13 1067351
    deck
    Poziom 12  
    to powiedz dlaczego tak tanie i dobre końcówki o których mówisz w krajach cywilizowanych nikt nie używa ? Dlaczego jak się pojawią na targach to ich stoisko puchami straszy ?
    "adsy pracuja w ogromnej liczbie dyskotek i jakos nie narzekaja"
    czy uważasz, że w PL jakto nazwałeś dyskotekach sprzęt jest przynajmniej średni ? Ja uważam, że w każdej jest conajwyżej kaszana .. oczywiście w porównaniu np do: http://www.deck.pl/impreza.htm a że już nie wspomnę o: http://www.deck.pl/mayday2002.html

.. z czym do LUDZI powiedz !
  • #14 1067410
    toadi
    Poziom 36  
    A przyszlo moze ci do tej glowy ze kazdy by na tym jeździl jak by mial za co kupic ! Nie widze sensu inwestowania ogromnej kasy w dyskoteki bo to jest zaden interes, dlatego ADSy i inne podobne sprzety sie swietnie sprawdzaja dobra rozsadzna jakosc za rozsadna cene wez pod uwage ze zyjemy w polsce i tu zlotówka rzadzi
    W dalsza dyskusje sie nie wdaje.
  • #17 1073241
    madyn
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    no spox :P toadi wyluzuj
  • #19 1102462
    neutronix
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Ostatatnio (koniec roku 2004) instalowałem sprzęt polskiej firmy LDM.
    robi właśnie sprzęt estradowy(kolumny,powermiksery itp w wersji w
    "futrze"). Ile kosztują, nie wiem bo byłem podwykonawcą, ale grają
    "czadowo". Oparte są na głośnikach "Celestion" ta wersja była na 150W
    szukaj www.ldm.com.pl
  • #20 2009200
    szpak3
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam
    Problem został rozwiązany, za zainteresowanie i pomoc bardzo dziękuje.
    proszę o zakończanie wątku
    pozdrawiam
  • #22 4078420
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    HEHEE jamesvangrey chyba gorszego badziewia polecić sie nie dało poza tym gratuluje zabawy w archeologa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano niedrogich kolumn estradowych o mocy nominalnej około 250 W w cenie do 1000 zł, z ofert Allegro, m.in. AUDIOMEGA, POWER SOUND, ALPHARD. Dyskusja wskazała na problemy z trwałością i jakością tanich zestawów, zwłaszcza AUDIOMEGA i ALPHARD, które oceniono jako niskiej jakości i mało trwałe. Alternatywnie polecano kolumny Tonsil Zeus oraz sprzęt polskiej firmy LDM oparty na głośnikach Celestion, które oferują lepszą jakość dźwięku i wytrzymałość. W kwestii wzmacniaczy rekomendowano modele Reloop RPA1400 oraz RPA700, z uwagą, że zbyt mocny wzmacniacz może uszkodzić kolumny, a zbyt słaby nie zapewni odpowiednej jakości dźwięku. Dyskusja poruszyła także kwestie jakości końcówek mocy ADS i LDM, z różnymi opiniami na temat ich niezawodności i zastosowań w warunkach estradowych i dyskotekowych. Wskazano również na serwisy takie jak napoleon.com.pl jako źródło niedrogiego sprzętu estradowego. Ostatecznie autor potwierdził rozwiązanie problemu i podziękował za pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA