logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie są metody odzyskiwania energii elektrycznej z ciepła?

servgsm 02 Sty 2012 14:07 3577 8
  • #1 10337267
    servgsm
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Witam,

Zastanawiam się ostatnio nad możliwościami odzyskiwania energii elektrycznej z ciepła.
    Są jakieś rozwiązania?
    W grę wchodzą nawet urządzenia pobierające jakąś energię z zewnątrz, ale oddające więcej niż pobrały.

Pytałem wyroczni google, ale zwróciła mi internetowy śmietnik :(

Pozdrawiam,
    Bartek.
  • #3 10337548
    servgsm
    Poziom 23  
    A w dzisiejszych czasach jest sens stosowania takiego silnika z prądnicą w instalacjach domowych?
    Przykładowo mam kominek, który daje mi 10kW mocy. Wyciąg ciepłego powietrza jest realizowany przez turbinę. Ciepła niekiedy jest za dużo, ale pali się "dla efektu".
    Taki silnik da mi chociaż te 300W mocy?

Pozdrawiam,
    Bartek.
  • #4 10338272
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 10338313
    servgsm
    Poziom 23  
    Proctor, że ja o tym nie pomyślałem... :D
    A ma ktoś namiary na tego typu urządzenia "domowe"? Takie, żeby obsłużyły mi te 4-10kW mocy cieplnej?
  • #6 10339641
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    Może ogniwa termoelektryczne?
  • #7 10340275
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10340305
    servgsm
    Poziom 23  
    A, nie myślałem, że sprawności będą gorsze niż w silniku spalinowym :]
    No to raczej mnie to nie będzie interesowało, bo temperatura utrzyma się na poziomie ~60° :]

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różne metody odzyskiwania energii elektrycznej z ciepła, w tym zastosowanie silników Stirlinga oraz ogniw termoelektrycznych. Użytkownik zastanawiał się nad efektywnością tych rozwiązań w kontekście domowych instalacji, zwłaszcza w przypadku kominka generującego 10 kW mocy cieplnej. Wskazano na niską sprawność tych technologii, sugerując, że mogą one nie spełniać oczekiwań przy temperaturze około 60°C. Wspomniano również o urządzeniach WASE1 i WASE2, które mogą być odpowiednie jako generatory prądu, wykorzystując efekty pompy ciepła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA