logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ładować pakiet Li-ion 7.2V ładowarką Dremel Stylus?

piotrdziedzic 02 Sty 2012 14:40 2762 1
REKLAMA
  • #1 10337443
    piotrdziedzic
    Poziom 11  
    Witam, mam pytanie do kolegów z forum.
    Zmieniłem w aparacie fotograficznym stary pakiet 6 akumulatorków ni-cd na 2 akumulatorki 3.7v litowo-jonowe połączone szeregowo co dało mi 7.2V czyli tyle ile 6 starych akumulatorków 1.2V. Aparat działa bez zarzutu ale mam problem z ładowaniem tego nowego pakietu litowo-jonowe . Próbuję wykorzystać ładowarkę od mikro wiertarki Dremel Stylus (Driver) która ma napięcie ładowania właśnie 7.2V i jest przeznaczona do baterii li-on.
    Ładowarka ma trzy wyjścia plus, minus i trzecie wyjcie które myślałem ze jest do balansu miedzy ogniwami ale po podłączeniu tej ładowarki do mojego pakietu czyli dwie baterie połączone szeregowo i balans w środku ładowarka nie daje żadnego napięcia.
    Mam pytanie jak sprawić żeby ta ładowarka zaczęła ładować czy może to trzecie wyjście nie służy do balansu tylko do jakiegoś termistora, używając uniwersalnego miernika zmierzyłem prąd na wyjściach i plus i minus nie dają prądu ale ten środkowy przewód daje napięcie 2.4V mierzony jako plus do obydwu pozostałych tj. plusa i minusa.
    Proszę o pomoc

[Przypominam, że na forum stosujemy polską czcionkę oraz przyjęte zasady pisowni. Proszę poprawić post. Regulamin, punkt 3.1.13 (dawniej 15). Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #2 11937784
    zibi1998
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Cześć

Jeżeli dalej potrzebujesz pomocy w tym temacie, rozkręć ładowarkę i zrób zdjęcia co jest w środku, jeżeli jest elektronika zrób zdjęcie płytki z jednej i z drugiej strony i załącz do posta.

Pozdrawiam
    zibi
REKLAMA