logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeksportować bazę Access na serwer YOYO.pl? Wskazówki i informacje

BOSSMAN26 02 Sty 2012 18:02 1774 7
REKLAMA
  • #1 10338521
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Witam chciałbym wyeksportować swoja bazę zrobioną w access'ie na serwer www - znalazłem yoyo... ? Panowie i Pani potrzebuję wszelkich wskazówek informacji jak przeprowadzić taki zabieg - o ile jest to możliwe. Z góry dziękuję za pomoc i uwagę. POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10339346
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Xamil - bardzo dziękuję za ten link naprawdę pomocny, jednak potrzebuje kilka słów komentarzu w trakcie eksportowania bazy na serwer otrzymałem komunikat...

Connecting to source database and retrieve schemata names.
    Create a dummy schema list because Access only has one schema for each file.
    Return schemata list.
    Schemata names retrieved successfully.
    Initializing JDBC driver ...
    Driver class MySQL JDBC Driver 5.0
    Opening connection ...
    Connection jdbc:mysql://xxxxx.yoyo.pl:3306/?user=db12xxxx&password=xxxxx&useServerPrepStmts=false&characterEncoding=UTF-8
    The connection to the target database could not be established (error: 0).
    ReverseEngineeringMysqlJdbc.getVersion :Communications link failure due to underlying exception:

** BEGIN NESTED EXCEPTION **

java.net.SocketException
    MESSAGE: java.net.ConnectException: Connection refused: connect

STACKTRACE:

java.net.SocketException: java.net.ConnectException: Connection refused: connect
    at com.mysql.jdbc.StandardSocketFactory.connect(StandardSocketFactory.java:156)
    at com.mysql.jdbc.MysqlIO.<init>(MysqlIO.java:276)
    at com.mysql.jdbc.Connection.createNewIO(Connection.java:2666)
    at com.mysql.jdbc.Connection.<init>(Connection.java:1531)
    at com.mysql.jdbc.NonRegisteringDriver.connect(NonRegisteringDriver.java:266)
    at java.sql.DriverManager.getConnection(Unknown Source)
    at java.sql.DriverManager.getConnection(Unknown Source)
    at com.mysql.grt.modules.ReverseEngineeringGeneric.establishConnection(ReverseEngineeringGeneric.java:141)
    at com.mysql.grt.modules.ReverseEngineeringGeneric.getVersion(ReverseEngineeringGeneric.java:161)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
    at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
    at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
    at com.mysql.grt.Grt.callModuleFunction(Unknown Source)

** END NESTED EXCEPTION **

Last packet sent to the server was 78 ms ago.
    Details:
    com.mysql.jdbc.Connection.createNewIO(Connection.java:2741)
    com.mysql.jdbc.Connection.<init>(Connection.java:1531)
    com.mysql.jdbc.NonRegisteringDriver.connect(NonRegisteringDriver.java:266)
    java.sql.DriverManager.getConnection(Unknown Source)
    java.sql.DriverManager.getConnection(Unknown Source)
    com.mysql.grt.modules.ReverseEngineeringGeneric.establishConnection(ReverseEngineeringGeneric.java:141)
    com.mysql.grt.modules.ReverseEngineeringGeneric.getVersion(ReverseEngineeringGeneric.java:161)
    sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
    sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
    sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
    java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
    com.mysql.grt.Grt.callModuleFunction(Unknown Source)

Co może być przyczyną ? Źle wprowadziłem dane ? czy może konfiguracja sieci uniemożliwia mi połączenie ? Proszę o interpretację loga...

W linku podanym przez Xamil'a były dwie metody wynik pierwej podałem wyżej, natomiast druga metoda okazała się być znacznie efektywniejszą, z accessa przeszedłem już do sql'a teraz walczę z importowaniem mojego kodu na serwer yoyo

Udało mi sie zaimportować plik sql na serwer yoyo za pomoc myphpadmin'a, korzystamy z linku podane na stronie yoyo w zakładce
    1. Centrum zarządzania/Twoje strony/Edytuj stronę/Parametry połączenia/Połączenie do bazy MySQL/ http://mysql4.yoyo.pl
    2. logujemy się wykorzystując nazwę użytkownika: db12xxxxx
    3. po zalogowaniu w lewym górnym rogu mamy ikonę o nazwie okienko zapytania a w nim zakładkę import plików - podajemy adres pliku *.sql i nasza baza importuje sie na serwer.

OK - ale jak teraz pracować/korzystać z tej bazyd ?
    - jak utworzyć użytkowników z różnymi prawami do tej bazy ??
    - jak wprowadzać nowe rekordy do bazy ?
    - jak sortować rekordy/przeglądać bazę przez użytkowników z prawem tylko do odczyty ?
  • REKLAMA
  • #4 10340657
    Xamil
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    1 - możesz to zrobić bezpośrednio w phpMyAdmin
    2,3 - albo bezpośrednio w phpMyAdmin albo musisz napisać sobie do tego aplikację np. w PHP.
  • #5 10340714
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Będę wdzięczny za bardziej szczegółowy opis. :-) mile widziany opis w formie przykładu. punkt po punkcie:
    - jak stworzyć użytkowników,
    - jak mają się logować jak ukryć hasła aby nie były przesyłane jawnie,
    - jak pracować na bazie ?
  • REKLAMA
  • #6 10355156
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Ponawiam swoje pytanie - jak bawić się/pracować, na bazie którą mam na serwerze i dostęp do bazy jest realizowany za pośrednictwem PHPMyAdmin... ?
    Chciałbym dodawać/modyfikować/usuwać rekordy z bazy;
    Przeszukiwać bazę - myślę o jakimś hiperłączu które jednoznaczne określa co będzie wynikiem wyszukiwania(rosnąco/malejąco) po wybranej kolumnie
    Chciałbym stworzyć 3 konta użytkowników :
    - Administratora, tworzenie kont, nadawanie uprawnień;
    - Moderator, dodawanie/usuwanie rekordów i tworzenie nowych relacji;
    - Użytkownik, odczyt danych z bazy.

PROSZĘ o pomoc
  • #8 10370867
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    VJ_Adams - Dziękuję link bardzo pomocny, jednak teraz kiedy już wiem jak tworzyć i uzupełniać tab z poziomu phpmyadmin to kolejnym etapem jaki chciałbym zrealizować to komunikacja między tab:
    chciałbym zrobić stronę na której widniała by jedna tab w której użytkownicy po uprzednim zalogowaniu dodawali by dane/rekordy. Ta tabelka miała by wpisywać te dane do kilku innych tab przykładowo chciałbym stworzyć bażeD pt. Filmoteka rekordy i tabele jakie chciałbym w niej umieścić to:
    Tab_1
    tytuł filmu; rok produkcji; czas trwania; numer nośnika.
    Tab_2
    Gaunek_filmu(chciałbym zrobić to w osobnej tab aby w głównej stworzyć listę wyboru do konkretnego tytułu wybrać konkretny Gatunek_f, zamiast ręcznego wpisywani które mogło by wprowadzić mnóstwo błędów)
    Tab_3
    Dzwiek/napisy(podobnie jak poprzednio lista opcji która w głównej tab służyła by do określenia rodzaju Audio i napisów)
    Tab_Glowna
    ID; Tytul_filmu; rok produkcji; czas trwania; numer nośnika; gatunek_filmu(lista rozwijana); dzwiek(lista rozwijana); napisy(lista rozwijana).

Zdaje mi się że do realizacji tego zadania jest potrzebny język PHP ? jak by t miało wyglądać ? jak to zrobić czy może da się to zrobić samym SQL'em ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących eksportowania bazy danych z Microsoft Access na serwer YOYO.pl. W odpowiedziach zasugerowano użycie phpMyAdmin do bezpośredniego importu danych lub stworzenie aplikacji w PHP. Użytkownik napotkał problemy z nawiązaniem połączenia z bazą danych, co skutkowało błędem "Connection refused". W kolejnych postach użytkownik prosi o szczegółowe instrukcje dotyczące zarządzania bazą danych, w tym tworzenia użytkowników, logowania oraz operacji na rekordach. Otrzymał również linki do tutoriali dotyczących SQL i phpMyAdmin, które mogą pomóc w dalszym rozwoju projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA