logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do konwersji bazy danych z Access do MySQL - jaki wybrać?

rafik0483 24 Cze 2006 21:06 1591 3
REKLAMA
  • #1 2760722
    rafik0483
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Czy istnieje jakiś program który przekonwertuje bazę danych z Accessa na bazę danych MySQL?

Moderowany przez And!:

Temat zmieniłem

• REKLAMA
  • #2 2766428
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Coz, nie uzywam Access, ale czy nie ma tam opcji Import/Export? A moze wystarczy doinstalowac obsluge (filtry) dla MySQL? Tak jak dla MS Word trzeba doinstalowac obsluge np.: obrazkow TGA.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2767620
    miodek
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Całej bazy raczej nie przekonwertujesz, ale możesz w prosty sposób zrobić export poszczególnych tabel z accessa (plik -> eksportuj) do jakiegoś uniwersalnego formatu rozpoznawanego przez obie bazy i zaimportować je potem do MySQL
  • #4 2768477
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Robiłem coś podobnego ostatnio ale do M$SQL (jednak niema to wiekszedo znaczenia). przetestowałem kilkanaście różnych opcji i najlepsza okazała się export do pliku tekstowego, obudowanie tego sqlem i import jako pliku .sql do bazy.
    Wszystkie inne metody gubią/zmieniają/przerabiaja/itd jakieś dane.
    Oczywiście nie jest to metoda ani najprosztsza ani najszybsza, jednak dająca wg mnie najlepsze efekty w rozsądnym czasie.

Do operacji na wielu ciągach polecam przy okazji program BKRep, można nim zautomatyzować sobie wiele operacji potrzebnych przy takiej konwersji.

Jeśli niema jakichś typowo Accesowych wynalazków i typów danych to można użyć DBCommander (przez ODBC) i wtedy też to daje calkiem niezłę rezultaty.
REKLAMA