logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego łącze radiowe 2.4 GHz wymaga proxy do pełnej prędkości?

slowik57 02 Sty 2012 19:16 2217 8
REKLAMA
  • #1 10339004
    slowik57
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Witam !
    Mam pytanie co do radiówki i proxy. Posiadam łącze radiowe 2.4 ghz niby 2 Mb/s i aby mieć to (według papieru) 2 Mb/s muszę mieć wpisane proxy w ustawieniach przeglądarki. Inaczej Dl: 30 Kb/s. Czy waszym zdaniem dostawca może skonfigurować tak nadajnik abym nie potrzebował tego proxy ? - ogólnie ,nie akurat mój dostawca. I drugie pytanie, dlaczego tak robią, po co ? Dla mnie jest to uciążliwe ponieważ jeżeli chce pobrać jakąś grę z steam lub jakiś inny program co nie ma opcji wpisania proxy, to idzie 30 Kb/s, a nie to 170 Kb/s.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 10339184
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10339223
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    Należy zadać pytanie po co dostawca stosuje proxy? Tego typu serwis służy szybszemu (bo lokalnemu) ładowaniu stron. Innym powodem jest filtrowanie zawartości stron. Generalnie proxy daje bardzo szerokie możliwości co do kształtowania ruchu (również jego ograniczanie). Podczas pobierania gry nie wpisujesz proxy, powinieneś mieć je wpisane w ustawieniach przeglądarki. Dla przykładu w IE Narzędzia->Opcje internetowe->Połączenia->Ustawienia sieci LAN->Użyj serwera proxy.... W tym miejscu wpisujesz swój serwer wraz z portem, na którym on pracuje.
  • #4 10339516
    slowik57
    Poziom 14  
    Novile napisał:
    Kolego mam wrażenie, że czegoś nie rozumiesz. Dostawca może zrobić to co jest w waszej umowie.Innymi słowy dostawca może zrobić co zechce , ale ma to być wszystko określone w umowie. Zaś ty Szanowny kliencie możesz tę umowę podpisać lub nie podpisać .Skoro jednak podpisałeś, to znaczy że aprobujesz wszystkie jej warunki. Jeżeli ci te warunki nie odpowiadają to zawsze mozesz zrezygnować z usługi i znaleźć kogoś kto ci sprzeda lepsze warunki.

Nie rozumiem twojej odpowiedzi. Ja pytałem czy może się obejść bez proxy i puścić mi to 2 Mb/s bez proxy lub nie ma innej możliwości i musi korzystać z tego proxy. A ja widzę to odpowiedź na pytanie typu: "Dlaczego ISP korzysta z serwera proxy jeżeli nie ma tego w mojej umowie ?" Ja przynajmniej tak rozumuje.

sq9cwd napisał:
    Podczas pobierania gry nie wpisujesz proxy, powinieneś mieć je wpisane w ustawieniach przeglądarki. Dla przykładu w IE Narzędzia->Opcje internetowe->Połączenia->Ustawienia sieci LAN->Użyj serwera proxy.... W tym miejscu wpisujesz swój serwer wraz z portem, na którym on pracuje.

Tak mam wpisane ,ale z proxy korzysta tylko przeglądarka, a nie aplikacja zewnętrzna typu Steam (Steam - system dostarczania, system zabezpieczeń oraz system gry wieloosobowej stworzony przez Valve Software.) Ashampoo Burning Studio 11 - daję uaktualnienie do najnowszej wersji i aktualizacje pobiera mi 30 Kb/s a nie 170 Kb/s tak jak z przeglądarki. I w opcjach tego programu nie mam możliwości wpisania serwera proxy.
    Więc ja już nie wiem o co tu biega. :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10339598
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Jak wpiszesz ustawienia serwera proxy w IE to część aplikacji przejmie te ustawienia i uaktualnienia też będą pobierane z taką prędkością.

Może dostawca w ten sposób chce faworyzować połączenia przez proxy - nie wie jak/nie umie ciąć ruchu dla usług, ma dla serwera proxy inne łącze i nie wie jak przekierować - są różne patenty. Sam fakt wymuszania na użytkownikowi używania serwera proxy jest dziwny - w tym momencie dostajesz Internet o prędkości 256kbps + dostęp do lokalnego serwera z prędkością 2Mbit\s - skoro w umowie jest taki zapis to jest to legalne, ale dla mnie jedzie kombinatorstwem.

Innego ruchu niż przechodzący przez proxy raczej nie da się przyspieszyć. Sprawdź ewentualnie, może jest odpalony serwer razem z obsługą socks5, wtedy odpalając sockscap przepuścisz przez proxy każdą aplikację.
  • Pomocny post
    #6 10339606
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    Chyba o celowe zmuszanie użytkowników do korzystania z proxy (które to daje całkiem duże możliwości kształtowania ruchu, w tym p2p)...
  • REKLAMA
  • #7 10339711
    slowik57
    Poziom 14  
    1.Tutaj z serwerem proxy:
    -Speedtest
    Coś dzisiaj Kb/s przybyło :D
    -Mozilla i pobieranie z noc.gts.pl
    2. Bez serwera proxy:
    -Speedtest
    Wywala mi download test error
    -Mozilla
    Dzisiaj coś się poprawiło bo ostatnio to 30 Kb/s max.
    Raczej jest to zwykłe proxy HTTP. Jest to adres: proxy.faith.pl port 8080
    Tak mają każde radiówki ?
  • Pomocny post
    #8 10340411
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 10340699
    slowik57
    Poziom 14  
    Novile napisał:
    Ja też mam radiówkę 2 MB i pracuje pięknie. Mój dostawca kupuje MB-ty od TP.SA a następnie sprzedaje je mnie.Wiem dokładnie kiedy i jak mogę serfować bo np. w nocy mi łącze podwaja nawet. A w tym roku mają nawet potrajać paramtery na noc od 23-6. Ale jest pełno pseudo dostawców takich jak ten twój liczących tylko na laicyzm i niewiedzę społeczeństwa.

Jakie masz pingi ?

Ja to mam zawsze pecha. Mieszkam we wsi i wokół mnie góry, góry, góry. Mam tylko dobry widok na Wojnicz lecz nie mogę znaleźć żadnej oferty (w mojej miejscowości nie ma innego ISP). Według google maps do Centrum Wojnicza mam 3,71 Km w lini prostej. Mam czysty eter. Jeżeli zna ktoś dostawcę internetu radiowego w tej okolicy to pisać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące łącza radiowego 2.4 GHz, które wymaga ustawienia proxy w przeglądarce, aby osiągnąć deklarowaną prędkość 2 Mb/s. Bez proxy prędkość pobierania spada do 30 Kb/s. Odpowiedzi wskazują, że dostawca internetu może stosować proxy w celu optymalizacji ruchu, filtrowania treści oraz ograniczania prędkości dla aplikacji, które nie obsługują proxy. Użytkownik zauważył, że aplikacje takie jak Steam nie mogą korzystać z ustawień proxy, co wpływa na prędkość pobierania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że dostawca może faworyzować ruch przez proxy, co może być niekorzystne dla użytkowników. Wskazano również na możliwość zmiany ustawień w systemie, aby aplikacje zewnętrzne mogły korzystać z proxy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA