logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika?

kaputo 02 Sty 2012 22:50 8692 13
REKLAMA
  • #1 10340554
    kaputo
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Zmieniłem post, gdyż kiedyś pytałem o ten zasilacz, ale ostatecznie się na niego zdecydowałem i mogę się podzielić opinią.
    Zasilacz produkcji MCP. Produkowany, a jakże, w Chinach. Dostępny w kilku sklepach.

QS305

Po kilku dniach mam o nim pozytywną opinię. Jakość wykonania oceniam bardzo dobrze. Regulacja potencjometrami jest precyzyjna i stabilna. W odróżnieniu od innych dostępnych, jako jedyny posiada duży radiator. Naprawdę kawał dużego kaloryfera. Zasilacz przy pracy ciągłej nie potrzebuje żadnego wentylatora. To powoduje że jest bezgłośny, co dla mnie jest dużą zaletą.
    Płytki drukowane zlokalizowane są na frontowej ściance. Transformator oczywiście wieloodczepowy. Jako elementy mocy zastosowano D1047. To pewna wada, praktycznie nie znalazłem w sprzedaży.

• REKLAMA
  • #2 10462119
    arekm
    Poziom 16  
    Ocena: 71
    W podobnej cenie są:
    MCP QS305
    POWERLAB 305D 30V/5A LED
    NDN DF1730SL5A
    NDN DF173005C
    Zaxoin
    Prawie byłem zdecydowany na wymienionego powerlaba, gdy natrafiłem na ten wątek. Teraz sam nie wiem. W powerlab 305D wg uczestników forum wentylator działa non-stop (dopiero w 305D-II jest elektronicznie sterowany).

Czy w QS305 występuje skok napięcia na zaciskach przy włączaniu zasilacza lub w chwili opisywanej w wątku o NDNie?
  • #3 10466890
    kaputo
    Poziom 21  
    Efekt mogę sprawdzić, tylko proszę o doprecyzowanie, bo nie zauważyłem takiego efektu.
    Np. podłączam żaróweczkę na 3 V i ustawiam 3 V. Świeci. Wyłączam. Bez rozłączania przewodów załączam i jest skok napięcia co zabija żaróweczkę?

Zhaoxiny są w różnych wykonaniach. Kiedyś miałem z wentylatorem więc tył miał nawet ładny. Ten NDN to chyba ZHAOXIN pod innym brandem. Identycznie wyglądających znajdzie się kilka marek. Jak z innymi sprzętami z Chin.
  • REKLAMA
  • #4 10467119
    arekm
    Poziom 16  
    Na żaróweczce pojawia się przez moment napięcie większe niż nastawione 3V (bo jak rozumiem po ponownym włączeniu pamięta poprzednie ustawienie?). Niekoniecznie ją przepali bo może niewiele więcej skoczyć itp. Z kolei jakimś wrażliwym układom może zaszkodzić. Oscyloskopem może zerknij jeśli masz.

Właśnie w tym rzecz - z grubsza jeden projekt sprzętu, a co marka to różni się (często istotnymi) detalami.
  • REKLAMA
  • #5 10471574
    kaputo
    Poziom 21  
    Zrobiłem kilka prób, i za każdym razem żaróweczka zapalała się stabilnie. Bez rozbłysku. Na LED również bez widocznego rozjaśnienia. Zarówno przy ustawionej stabilizacji napięcia jak i prądu.
    Nie mam możliwości zrobić wykresu na oscyloskopie.
    Nastawy są pamiętane, bo to jest ustawiane na potencjometrach.
  • #6 10471671
    arekm
    Poziom 16  
    Dziękuje za, na ile to było możliwe, sprawdzenie. Chyba zaufam tej marce, tyle, że jednak QD305 2x30V/5A (podwójny). Gabarytowo mniejszy niż POWERLAB 305D-II co u mnie ma istotne znaczenie.
  • #7 10600037
    arekm
    Poziom 16  
    Zakupiłem finalnie QD305 w biall.com.pl.

Zasilacz dotarł 7 lutego ... uszkodzony! Jest podwójny - lewy pracował poprawnie, prawy non stop 50V (mimo, że QD305 to 0-30V). Wróciło tego samego dnia do bialla - tam wędrowało po działach by w końcu 23 lutego (!) wrócić do mnie.

Z plusów:
    - działa (to duży plus)
    - cichy
    - nie jest gigantycznych rozmiarów
    - jest przycisk odcinający zasilanie

Z minusów:
    - zasilacz ma przycisk uaktywniający na pięcie na wyjściach. Po deaktywacji napięcia i wyłączeniu zasilacza przyciskiem power na zaciskach zasilacza niestety pojawia się na chwilę napięcie. Trzeba więc pamiętać o odłączaniu układów przed wyłączaniem zasilacza.
    - potencjometry jednoobrotowe co nieco utrudnia regulację z krokiem 0,1V
  • REKLAMA
  • #8 11169111
    huluk
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Przepraszam, że "odkopuję" ale od niedawna używam QS305 a zdecydowałem się na niego m.in. po przeczytaniu tego wątku. Mam jeszcze jedną uwagę dla osób zastanawiających się nad wyborem tego zasilacza: Oprócz zalet wymienionych wcześniej ma on jeden "mankament" o którym trzeba pamiętać a instrukcja o nim nie wspomina: podczas wyłączania zasilania przy pracy w trybie ograniczenia prądu najpierw wyłącza się w zasilaczu sekcja ograniczenia prądowego a następnie "siada" napięcie co powoduje, że w momencie odcięcia zasilania napięcie przez moment rośnie w stronę ustawionego dla trybu CV (ile osiągnie to zależy od obciążenia i jak szybko prąd zostanie przez obciążenie "wyssany" z zasilacza. Natomiast potwierdzam - włączanie jest płynne, bez "rozbłysku". Moim zdaniem zasilacz wart swojej ceny (~410 zł).

P.S. Ma następujące skoki przełączania uzwojeń transformatora (w przybliżeniu):
    1: 0 - 8V
    2: 8 - 15V
    3: 15 - 23V
    4: 23 - 30V
  • #9 11169846
    arekm
    Poziom 16  
    W trybie zwykłej pracy, bez ograniczania prądowego u mnie przy 5V nastawionych i wyłączeniu "powerem" (nie mylić z output on/off) potrafi walnąć 20Vpp przez 0.5ms. Dzieje się tak nawet gdy output off jest już wyłączony (czyli w chwili power off napięcie na zaciskach wyjściowych było 0V). Z kolei 15V nastawionych, wyłaczam i robi 42Vpp przez 0.210ms.

Przy włączaniu zasilacza, 5V było nastawione potrafi zrobić 13Vpp przez 200ns więc to pewnie do przebolenia.

Patrzyłem to na obciążeniu rezystorem 430 omów. QD305 akurat. Tętnienia 100mVpp przy 15V nastawionych.

15V na wyjściu, output on i wyłączamy zasilacz przez power off.
  • #10 11171826
    huluk
    Poziom 32  
    Jak tylko uda mi się naprawić oscyloskop to sprawdzę mojego - być może QD różni się znacząco konstrukcyjnie od QS (mój nie ma np. odłączania wyjścia). Może w QD takie "myki" robi automatyka odpowiedzialna za łączenie szeregowe / równoległe wyjść?

Czy w Twoim QD odłączanie wyjścia realizowane jest przekaźnikiem czy elektronicznie?

Też zastanawiałem się nad QD ale wybrałem QS, na dwukanałowca dodatkowego przyjdzie czas, prawdopodobnie będę potrzebował wyższych napięć niż ten QD daje.
  • #11 11210679
    arekm
    Poziom 16  
    Słychać przekaźnik przy aktywacji wyjść przez "output".
  • #12 11317136
    arekm
    Poziom 16  
    Jako, że stickery gwarancyjne same odpadły (ot takie piękne stickery ma dystrybutor) postanowiłem zerknąć jak łatwo będzie dało się podmienić potencjometry 1 obrotowe na 10 obrotowe.

Niestety jest malutko miejsca (widać na zdjęciu) - ok 1.5cm maksymalnie na korpus. Muszę popatrzeć czy są takie małe 10 obrotowe - zapewne nie.

Wykonanie w środku - takie sobie.

Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika? Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika? Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika? Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika? Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika? Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika? Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika?
    Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika? Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika? Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika? Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika?
    Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika? Zasilacz laboratoryjny MCP QS305. Opinia użytkownika?
  • #13 15587946
    arekm
    Poziom 16  
    Gdyby ktoś chciał przerobić sobie potencjometry V na 10-obrotowe to jest sposób.

Potencjometry 3590S Bourns 10kOhm mieszczą się pomiędzy frontowym panelem, a PCB (oryginalnie 1-obrotowe są wlutowane w PCB ale cóż, tutaj lepszym rozwiązaniem jest przykręcenie ich do frontowego panelu i połączenie kilkoma kabelkami).

Niestety ośki w bournsach są grubsze (~6.2mm) i za długie więc trzeba przerobić i je i gałki.

Tym niemniej da się bez większego bólu. Uwaga na pady - bardzo łatwo odchodzą od pcb.
  • #14 19535471
    huluk
    Poziom 32  
    Po latach użytkowania dodam opinię - jako, że w temacie jest "Opinia użytkownika": Zasilacz dobry i działa prawidłowo jednak mankamentem są potencjometry - dość szybko jak na ilość "kręceń" wymagały - w moim egzemplarzu - wymiany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dzielą się opiniami na temat zasilacza laboratoryjnego MCP QS305, który charakteryzuje się dobrą jakością wykonania, precyzyjną regulacją oraz dużym radiatorem, co pozwala na cichą pracę bez wentylatora. W dyskusji poruszono również kwestie skoków napięcia przy włączaniu i wyłączaniu zasilacza, które mogą być problematyczne dla wrażliwych układów. Użytkownicy zauważyli, że zasilacz pamięta ustawienia, ale przy wyłączaniu napięcie może chwilowo wzrosnąć. Wspomniano o potencjometrach jednoobrotowych, które mogą być trudne w regulacji, oraz o możliwościach ich wymiany na modele 10-obrotowe. Zasilacz jest dostępny w różnych sklepach, a jego cena wynosi około 410 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA