logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator 40VA DSC 1565 pali bezpieczniki po przeniesieniu do innego miejsca

pro-es 03 Sty 2012 19:01 3061 7
REKLAMA
  • #1 10343677
    pro-es
    Poziom 10  
    Witam. mam problem z transformatorem. Centralka DSC 1565 sprawdzana w domu w obudowie i transformatorze od satel ca4 i wszystko OK. Po przeniesieniu na miejsce stale transformator zaczął strasznie buczeć spalił bezpiecznik. Po zamianie na wiekszy spalił się sam transformator. Kupiłem nowy 40VA i to samo. Ale pali bezpieczniki nawet bez podłączenia do centralki. Po włożeniu większego bezpiecznika spalił się. Czy może być coś z instalacją w tym domku ?? Bo to raczej nie zbieg okoliczności że w domu działa a w innym miejscu palą sie dwa transformatory?? Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 10343715
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 287
    Witam .
    Sprawdzał kolega napięcie zasilające transformator w miejscu montażu ?
  • REKLAMA
  • #3 10343849
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 10343860
    pro-es
    Poziom 10  
    Sprawdzalem. 228V okolo. Nie wiem czy to ma znaczenie ale instalacja aluminiowa. Dodam ze transformator firmy NORATEL.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie uzwojenia nie pomylone :) wszystko oklejone i podpisane zreszta w domu działał.

Dodano po 18 [minuty]:

Transformator 40VA DSC 1565 pali bezpieczniki po przeniesieniu do innego miejsca

Tak to wyglada w praktyce.
  • #5 10345038
    eworks
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Może słabe zerowanie? Kiedyś palił mi się tak UPS kilka różnych sztuk w jednej lokalizacji.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 10346955
    pro-es
    Poziom 10  
    hmmm a może mi podpowiesz jak to sprawdzić ?? Ja już myślę że spróbować z innej fazy bo ogólnie są 3 fazy a instalacja w domu jest z jednej fazy. Myślicie ze to może pomóc ?? A może wyciągnąć oddzielny obwód zza licznika żeby był cały miedziany ?? Czy raczej nie ma sensu ??
  • REKLAMA
  • #7 10347262
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    Jeżeli wszystko podłączasz ok i nie masz pecha "zbieg okoliczności " ,że trafiłeś akurat na parę trefnych transformatorów podejrzewam błędy w instalacji elektrycznej . Wezwij elektryka jeżeli się na tym nie znasz , niech usunie tą wadę .
    Podejrzewam ,że jakieś urządzenie jest ""wpięte"" w szereg w ten obwód fazowy lub zerowy do którego to podłączasz np .żarówka .Lub Ty tego nie podłączasz do ""prawdziwej" fazy lub zera
  • #8 10347510
    pro-es
    Poziom 10  
    jutro posprawdzam i dam znac o co chodzilo :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z transformatorem 40VA firmy NORATEL, który po przeniesieniu do innej lokalizacji zaczął buczeć i spalił bezpiecznik. Po wymianie na większy bezpiecznik, transformator również uległ uszkodzeniu, nawet bez podłączenia do centralki DSC 1565. Użytkownik sprawdził napięcie zasilające (około 228V) oraz poprawność podłączenia uzwojeń, które były oznaczone. Pojawiły się sugestie dotyczące możliwych problemów z instalacją elektryczną, w tym słabego zerowania oraz konieczności sprawdzenia, czy nie ma innych urządzeń w obwodzie. Użytkownik rozważa również podłączenie do innej fazy lub wyciągnięcie oddzielnego obwodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA