logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka PDN 885 nie wiruje - uszkodzony programator czy moduł wirowania?

mechanik34 03 Sty 2012 21:48 2597 13
REKLAMA
  • #1 10344808
    mechanik34
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mam problem z pralką PDN885 która nie wiruje.Okręciłem dwa razy programator i wirowanie się pojawiło do samego końca co może wskazywać na jego uszkodzenie.Jednak nie daje mi spokoju bardzo ciepły moduł wirowania.Nie wiem czy on ma tak pracować czy to jego normalna temperatura czy ma być całkiem zimny podczas wirowania.Przy jednej z nieudanych prób uruchomienia wirowania zauważyłem że silnik nie miał mocy obrócić bębna z praniem i po 10 sekundach głośnego buczenia nie reagował na włączanie wirowania.Odczekałem i obróciłem dwa razy programator i wirowanie zostało wykonane prawidłowo co wskazuje na sprawny silnik.Otworzyłem osłony i sprawdziłem wizualnie silnik którego uzwojenie wygląda jak z fabryki bez żadnych odcieni i śladów przegrzania.Sprawdziłem kondensator i jest dobry.Hydrostat poziom wody załączą prawidłowo.Czy ktoś miał podobny problem? Czy muszę się liczyć z koniecznością wymiany modułu?

Dzięki za porady i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10344886
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 10345638
    mechanik34
    Poziom 12  
    co ma z tym fajka hydrostatu?
  • #4 10360014
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    ...czysta fajka hydrostatu - prawidłowy poziom wody i przełączanie hydrostatu na wirowanie...ot co :)
    A w tym modelu wirowanie można sprawdzić tylko jeśli ustawi się na ostatnie płukanie, by sama doszła do wirowania - ręczne ustawianie programatora na program wirowania może nie działać...
    Wirowania też nie będzie jak włożysz za mało prania - temat wielokrotnie poruszany i związany z systemem rozkładania bielizny. A na koniec wirowania nie będzie gdy nie odda do końca wody.
    Użyj szukajki, bo o tym modelu to jest tu chyba wszystko...
    pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 10360548
    mechanik34
    Poziom 12  
    Dzięki, sprawdziłem wszystko.Programator zacina się nieraz przy funkcji wirowania.Poziom wody jest właściwy i wylewa wszystko, nawet pompę słyszę że wszystko wylane.Przy jednym nastawieniu podniosła pranie obracając 1/4 obrotu i słychać było głośne buczenie silnika.Za trzecim nastawieniem załączyło się wirowanie prawidłowo do samego końca.Moduł wirowania jest bardzo ciepły.Czy to może być objaw jego zużycia czy to normalne?
    Hydrostat przeczyszczony,trójnik hydrostatu pod zbiornikiem czysty,próbowałem hydrostat wdmuchując powietrze i słychać jak pracuje.Dlatego na mojej uwadze pozostaje programator który ma 15 lat i moduł w drugiej kolejności który na ciepłą osłonę nad płytką.
  • #6 10361216
    ~wac
    Poziom 21  
    Ocena: 166
    U mnie w takiej samej sprawnej pralce też ma moduł ciepły po wirowaniu.Myśle ,że to normalne.Moim zdaniem do sprawdzenia programator czy nie ma powypalanych ścieżek
  • #7 10363447
    mechanik34
    Poziom 12  
    też tak myślę bo raz jest wirowanie 5 razy nie ma.Skoro hydrostat załącza i wyłącza poziom wody a silnik wygląda jak z fabryki na uzwojeniu,moduł jest w stanie przeprowadzić funkcje wirowania to pozostaje tylko ten programator
  • #8 10363527
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3384
    mechanik34 napisał:
    Sprawdziłem kondensator i jest dobry

Wymień.
  • #9 10363734
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1407
    mechanik34 napisał:
    to pozostaje tylko ten programator

Na pewno nie. Może za mało prania a wtedy tak się może dziać.
  • REKLAMA
  • #10 10364653
    mechanik34
    Poziom 12  
    prania było wystarczająco
  • #11 10364796
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    nares napisał:
    mechanik34 napisał:

Wymień.
    Też tak myślę. Jeżeli mu nie zmierzyłeś pojemności, to go nie sprawdziłeś. A opis wskazuje na jego winę.
  • #12 10365182
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1484
    nares napisał:
    mechanik34 napisał:

Wymień.

Potwierdzam. Samo sprawdzenie przyrządem pojemności nic nie daje . Miałem przypadki że silniki indukcyjne pralek ciągnęły poprawnie obroty z praniem przez pierwsze 3-5 minut a potem "zdychały", po wymianie kondensatorów hulały aż miło.
  • REKLAMA
  • #13 10365220
    Arcus1977
    Poziom 22  
    Ocena: 203
    Podstawienie kondensatora, czy też dokładne wyczyszczenie całej komory presostatu niewiele kosztuje, więc może warto się upewnić przed wymianą programatora.
    Ale gdybyś nawet musiał go wymienić- warto, wiedz, że tak dobrej pralki już nie kupisz.
    Powodzenia.
  • #14 10365522
    mechanik34
    Poziom 12  
    kondensator sprawdzałem przez wymianę na inny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką PDN 885, która nie wiruje. Po kilku próbach wirowania, zauważył, że programator może być uszkodzony, jednak ciepły moduł wirowania budzi wątpliwości co do jego stanu. Użytkownik sprawdził hydrostat, kondensator oraz silnik, który wygląda na sprawny. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia programatora oraz kondensatora, a także wskazówki dotyczące prawidłowego poziomu prania i działania hydrostatu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że ciepło modułu po wirowaniu może być normalne, a problem może leżeć w programatorze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA