logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor nie reaguje po wymianie karty graficznej na nową.

samiks10 04 Sty 2012 20:52 2144 2
REKLAMA
  • #1 10349127
    samiks10
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam!

Mój obecny sprzęt to:
    Zasilacz Tracer Be Cool 520W Silent
    płyta MSI 945GCM5 V2
    procesor Intel Core 2 Duo E4600
    grafika Radeon HD 3400
    system Windows XP Pro
    RAm 2GB Good Ram
    monitor Samsung SyncMaster SM 2233SN

Gdy zmieniłem obecną kartę graficzną na nową Radeon HD 5830 Xtreme system normalnie się uruchamia, słychać dźwięk logowania się do windowsa ale monitor jest czarny, a dioda miga tak jakby nie był w ogóle podłączony.

Przed montażem nowej karty odinstalowałem starą, nowa karta wymaga złącza 2 x 6pin więc podłączyłem jeden kabel od zasilacza a drugi przejściówką z 2 x molex na 6 pin. Wiatraczek na nowej karcie się obraca a sama karta po jakimś czasie robi się ciepła.

Podłączyłem swoją starą kartę aby opisać tu swój problem ale nie instalując żadnych sterowników i wszystko wydaje się być w porządku.

Proszę o pomoc odnoście podłączenia nowej karty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10349173
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    PCI-E 1.0 na płyta a Grafika ma chyba 2.1 i niestety kompatybilność wsteczna nie działa....

Wyglada na to że musisz wymienić płytę głowna...
    PCI-E Gen Gen1 (1x16 )

Zasilaczo podobne coś też radzę ci zmienić chyba że lubisz zapach spalonej elektroniki...
  • #3 10349246
    samiks10
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Zasilacz kupiłem dzisiaj, mogę go zwrócić w ciągu 7-u dni, ale w internecie nie było o nim żadnych złych opinii...

Czytałem wcześniej, że z tym portem PCI-E 1.0 a 2.1 na płycie głównej i karcie chodzi tylko o przepustowość.

W BIOSie trzeba było coś ustawic ale ja nie wiedziałem co, więc nie ruszałem.

Jutro jadę wymieni ten zasilacz na Chieftec CFT-500A-12S.
REKLAMA