logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wyświetleniem przy innej karcie graficznej

TomekKosko23 06 Paź 2020 21:42 492 9
REKLAMA
  • #1 18963035
    TomekKosko23
    Poziom 6  
    Witam, zakupiłem nową kartę graficzną (RX 550 Powercolor red dragon 4gb gddr5) po podłączeniu (starannym i dokładnym, wszystko na swoim miejscu) włączyłem komputer, na ekranie nic a nic sie nie pokazuje. Cały czarny ekran. Podłączyłem starą kartę bodajże radeon hd 7750 1gb wszystko działa- na zintegrowanym układzie odpala sie w miarę normalnie (odpala sie odrazu w trybie awaryjnym ale mniejsza) sprawdziłem na drugim komputerze nową kartę i działa normalnie, zresetowałem BIOS nic nie dało, odinstalowałem wszystkie sterowniki dalej nic, odłączyłem i podłączyłem zasilanie, dalej nic, co mogę zrobić w takiej sytuacji?
    specyfikacja:
    zasilacz: be quiet! System Power 9 400W 80 Plus Bronze
    procesor: i5 2500k
    płyta główna: MSI H61M-p21
  • REKLAMA
  • #3 18963044
    TomekKosko23
    Poziom 6  
    Podłączam przez przejsciówkę VGA->HDMI, niestety troszkę stary monitor, BIOS aktualny
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18963061
    TomekKosko23
    Poziom 6  
    Sprawdzałem w komputerze kolegi i wszystko mu śmiga, podłącza też za pomocą HDMI tyle że bez przejściówek żadnych.
  • #6 18963946
    TomekKosko23
    Poziom 6  
    Nie mam pojęcia co mogę zrobić w tej sytuacji.
  • REKLAMA
  • #7 18963966
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Może karta nie lubi twojej płyty głównej, jak masz najnowszy bios to raczej już nic nie ugrasz skoro ta przejściówka działa na innych komputerach.

Niestety co nowe niekoniecznie musi działać ze starszymi rzeczami.

A w ogóle czemu taką słabą karte brałeś?
  • #8 18964036
    TomekKosko23
    Poziom 6  
    Miałem do wydatku 400zł, to kupiłem tą kartę, która akurat była na przecenie na x-kom'ie :D

Czyli mam do sprawdzenia inną płytę główną, tak ?
  • #9 18964151
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    A masz inną płytę główną do pasująca do swojego komputera pod reką?

Nie dopytałem się czy mając monitor podpięty do zintegrowanej grafiki widać było tą nową w gpu-z lub menedzerze urządzeń?
  • #10 18964168
    TomekKosko23
    Poziom 6  
    Nie mam żadnej pod ręką, a co do gpu-z to muszę sprawdzić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nową kartą graficzną RX 550 Powercolor Red Dragon 4GB GDDR5, która po podłączeniu nie wyświetla obrazu, a ekran pozostaje czarny. Stara karta Radeon HD 7750 działa poprawnie, a nowa karta działa na innym komputerze. Użytkownik zaktualizował BIOS, odinstalował sterowniki i sprawdził zasilanie, ale problem nie ustąpił. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia połączeń kablowych (VGA->HDMI), możliwości użycia innego monitora oraz potencjalnej niekompatybilności karty z płytą główną MSI H61M-P21. Użytkownik rozważa przetestowanie karty na innej płycie głównej.
REKLAMA