Możliwie najkrócej: linki z googla przekierowywały na 95p.com (temat poruszany już na forum jako działania wirusa), zesknowano Avirą (Okazało się, że ostatnie skanowanie było we wrześniu, a co gorsza Anit Vir Guard był wyłączony). Skaner coś znalazł, i coś z tym zrobił (niestety nie wiem co, bo gdy komputer dotarł do mnie, Anti Vir Guard nie chciał się włączyć, więc odruchowo przeinstalowałem Avire nie patrząc w historię...
), zresetował komputer i od tamtej pory laptop nie łączy się z internetem. Podłącza się do sieci, ale do internetu już nie.
Kiedy przeinstalowałem Avirę zrobiła znowu skan i znalazła w C:\Windows\assembly\GAC_MSIL\Desktop.ini coś, co nazwała TR/ATRAPS.Gen2 Trojan (raport w pliku raportAvira1.txt) i usiłowała bezskutecznie przenieść to do kwarantanny. Zasugerowała restart, po restarcie znów zaczęła skanować znalazła to samo w tym samym miejscu ale tym razem przeniosła (raport w pliku raportAvira2.txt)
Szybkie skanowanie Dr.Web CureIt znalazło:oiu0.2889698579429727.exe, C:\Users\Olenka\AppData\Local\Temp, Trojan.DownLoader5.30729, Niewyleczalny.Przeniesiony.
Pełne skanowanie zawieszało się po ok 1/10. Dwa razy.
Szybkie skanowanie Malwarebytes znalazło: C:\Windows\hosts (Trojan.Agent) -> Nie wykonano akcji (załączam log, nie miałem śmiałości usuwać pliku z folderu systemowego bez pewności)
Załączam również logi z OTL i GMER.
System Win7,32bit
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Kiedy przeinstalowałem Avirę zrobiła znowu skan i znalazła w C:\Windows\assembly\GAC_MSIL\Desktop.ini coś, co nazwała TR/ATRAPS.Gen2 Trojan (raport w pliku raportAvira1.txt) i usiłowała bezskutecznie przenieść to do kwarantanny. Zasugerowała restart, po restarcie znów zaczęła skanować znalazła to samo w tym samym miejscu ale tym razem przeniosła (raport w pliku raportAvira2.txt)
Szybkie skanowanie Dr.Web CureIt znalazło:oiu0.2889698579429727.exe, C:\Users\Olenka\AppData\Local\Temp, Trojan.DownLoader5.30729, Niewyleczalny.Przeniesiony.
Pełne skanowanie zawieszało się po ok 1/10. Dwa razy.
Szybkie skanowanie Malwarebytes znalazło: C:\Windows\hosts (Trojan.Agent) -> Nie wykonano akcji (załączam log, nie miałem śmiałości usuwać pliku z folderu systemowego bez pewności)
Załączam również logi z OTL i GMER.
System Win7,32bit
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.