logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z obiążeniem łącza [2 komputery przez router]

mete0ri 07 Sty 2012 14:01 1520 2
REKLAMA
  • #1 10361611
    mete0ri
    Poziom 2  
    Witam. Od pewnego czasu mam problem, otóż gdy na jednym z komputerów ładuje się strona, ping się podnosi na chwilę, a gdy ładuję się coś większego (film na yt, czy megavideo) ping stale wzrasta.
    Jest to dla mnie bardzo uciążliwe, głównie ze względu na to, iż dużo gram w gry przez MP, a tam, jak wiadomo z pingiem nie pogram (jak wszędzie). To samo jest z przeglądaniem stron. Strony ładują się strasznie długo. Mam wrażenie, że 2 komputer zabiera prawie całe łącze.
    Dużo o tym czytałem, jednak nie ma na to konkretnego rozwiązania, lecz co dziwnego; problem pojawił się po przybyciu ekipy od mojego dostawcy internetu. Wcześniej na obu komputerach mogłem jednocześnie robić wiele rzeczy (oglądać filmy, przeglądać strony) przy okazji nie podnosząc przy tym pingu.

ANTENA ---> urządzenie w rodzaju routera, bezpośrednio podłączone do gniazdka, do którego wchodzi rj45 z anteny i wychodzi drugi rj45 do acces pointa ---> AP ===> Komputer + WiFi
    Model routera: TP-LINK WR340G. Router bez QoS

Kolejną dziwną sprawą jest to, iż po zakupie, gdy go podłączyłem, to na obu komputerach miałem transfer 60kb/s o_O w czasie używania, czyli miałem 120kb/s, choć powinienem mieć tylko 60.
    Proszę o porady, co zrobić, by na przynajmniej jednym z komputerów ping był niski podczas pracy drugiego.

Pozdrawiam.

Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie dziwiła; gdy założyłem wifi, oba komputery korzystały z prędkości 64kb/s. Czyli razem miałem transfer tak jakby 128, choć płaciłem tylko za 64.
    Co mam zrobić, aby korzystając z jednego komputera, na drugim ping nie skakał?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10361648
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Masz łącze 512kbit? na tym łączu to całkiem normalne że jak się pobiera większą ilość danych to zapycha się kanał zwrotny (upload) i wtedy pingi zaraz się pogorszą. Nic nie zrobisz. łącze nie wyrabia po prostu.
  • #3 10361745
    mete0ri
    Poziom 2  
    w nocy (od 22) mam około 1500kbit i dzieje się to samo.
    Ale co jest dziwne; póki nie przyjechali goście od internetu mój ping nawet przy robieniu czegoś bardzo obciążającego na jednym z komputerów nawet nie drgnął.
REKLAMA