logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada - prędkość internetu 1,5 Mb zamiast 6 Mb, co zrobić?

przyspiech1990 08 Sty 2012 16:01 2475 10
REKLAMA
  • #1 10367600
    przyspiech1990
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam mam takie pytanko, podpisałem umowę na rok na tv i internet 6 mb, jednak ostatnio prędkość neta i mam półtora mega, spr na kilku stronach nawet na stronie neostrady.Zrobiłem zrzuty ekranu z moim ip itd.,I mam takie pytanie gdyby dalej miał bym ten transfer to mógłbym się ubiegać o rozwiązanie umowy,oczywiście z ich winy gdyż nie dotrzymali warunków umowy.Czy lepiej nie zawracać sobie głowy i zadzwonić do nich i powiedzieć że jest taki problem.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10367684
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Zgłaszaj reklamację do skutku - reklamacje mogą być podstawą rozwiązania umowy.

Jeśli nie będą w stanie naprawić to pewnie sami zaproponują rozwiązanie lub zmianę umowy.
  • REKLAMA
  • #3 10367714
    przyspiech1990
    Poziom 9  
    Ale kiedyś też tak miałem i jak zadzwoniłem to naprawili,ale z jednej strony bym wolał rozwiać umowę , pokazał bym im zrzuty ekranu itd,chyba że powiedzą że mogłem zgłosić,ale logicznie myśląc to z ich str niedopatrzenie i nie mam takiego obowiązku chyba?
  • REKLAMA
  • #4 10371109
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Jak przeczytasz dobrze umowę to znajdziesz zapis, że parametry łacza są do 6mb a nie =6mb. Tak więc jeśli tylko łącze działa wszystko jest zgodne z umową. Nie blokuje to oczywiście możliwości zgłaszania problemów na infolinię.
  • #5 10371232
    gkasp
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    darek_wp napisał:
    Jak przeczytasz dobrze umowę to znajdziesz zapis, że parametry łacza są do 6mb a nie =6mb. Tak więc jeśli tylko łącze działa wszystko jest zgodne z umową. Nie blokuje to oczywiście możliwości zgłaszania problemów na infolinię.

nie do końca jest to zgodne z prawdą....

mam ten sam problem - miałem do 31.12.2011 2Mb/s
    aktualnie "teoretycznie" mam funpacka HD - z 10Mb/s

przez 5 pierwszych dni stycznia wszystko chodziło dobrze - 10Mb/s jak w mordę :)

a od 6.01 - robiąc codziennie testy downloadu - wychodzi między 5 a 7 Mb/s.
    sprawę zgłosiłem - ponoć zrestartowali urządzenia na centrali i będziemy sprawdzać.

WAŻNE !

dokonując pomiaru prędkości - WARTO wykorzystywać do tego celu speedtest udostępniany przez TPSA - gdyż pomiary te zapisywane i przypisywane są do danej usługi.

wobec czego mamy niezbite dowody na realizowanie usługi niezgodnie z umową.

Jeżeli działania "administratorskie" nie poprawiają sytuacji - wchodzą go gry instalatorzy - jeżeli dalej nic - można ubiegać o przekwalifikowanie wsteczne usługi na niższą prędkość i żądać zwrotu nadpłaconej kwoty za wyższą prędkość
  • #6 10372626
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 10374304
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Speedtest pokazuje operatorowi wszystko co potrzebuje. Fotki dołączone do reklamacji raczej nic nie dadzą.Przynajmniej nic mi o takich zabiegach nie wiadomo. Jeżeli usługa działa na 80% wszystko jest ok
  • #8 10375356
    workowy
    Poziom 11  
    Speedtest jest dla Ciebie, a nie dla operatora. Jak Ci siostra na drugim kompie ciągnie coś z torrentów, albo ogląda filmiki na necie, to speedtest pokaże Ci np 1/4 tego co masz zadeklarowane. Pomiar choćby się zapisał na serwerach TP przypisany do usługi, to nie jest miarodajny.

Operator wie czy ma w sieci przeciążenia, i jak się pojawią (a nie powinny - od czegoś jest planowanie sieci) to je usuwa. Jasne, że czasem nie trwa to tydzień a dłużej.

Jeśli speedtest pokazuje Ci za małe wartości, to najpierw sprawdź parametry synchronizacji modemu, a potem upewnij się, że tylko Ty w danej chwili korzystasz z neta, sprawdź czy nie masz zakłóconego kanału WiFi (albo go zmień) ewentualnie podepnij się przez Ethernet. Wtedy zrób test, najlepiej na teście TP i kilku innych.

Jeśli parametry modemu są dobre, i z netu korzystasz sam, to test powinien pokazać prawidłowe wartości. Jeśli nie pokaże, to wtedy dzwoń - masz prawo. jak pisał kolega wyżej, zawsze zgłosić reklamację. Jeśli rzeczywiście w sieci są przeciążenia, to dostaniesz bonifikatę, a jeśli nie ma, to nie wściekaj się, że coś jest nie tak. Podmień router - kombinuj.

Operator na prawdę nie będzie ściemniał, jeśli ma przeciążenia - nic na tym nie zyska. Bardziej skupi się na tym, żeby ich nie mieć.

Pozdro
  • #9 10375378
    ODYN_86
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Na transfer ma wpływ wiele czynników o których nie będę już pisać.
    workowy napisał:
    Bardziej skupi się na tym, żeby ich nie mieć

Od tego zależy plan finansowy spółki, który nie zawsze jest zgodny z usuwaniem przeciążeń.
  • #10 10375523
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 10386879
    przyspiech1990
    Poziom 9  
    Temat zamknięty , dzięki za odpowiedzi :) , i dodam że przyszedł rachunek za neo to zamiast 100zł przysłali ponad 180.I niby coś im się w systemie zrobiło , porażka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z prędkością internetu w usłudze Neostrada, gdzie zamiast umówionych 6 Mb/s otrzymuje jedynie 1,5 Mb/s. W odpowiedziach zasugerowano, aby zgłaszać reklamację do skutku, co może być podstawą do rozwiązania umowy. Wskazano, że umowa zazwyczaj określa prędkość jako "do 6 Mb/s", co może utrudniać reklamację. Użytkownicy podkreślili znaczenie przeprowadzania testów prędkości na odpowiednich serwerach oraz dokumentowania wyników, aby mieć solidne dowody w przypadku dalszych działań. Wspomniano również o problemach z przeciążeniem sieci oraz o konieczności sprawdzenia parametrów synchronizacji modemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA