logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 6mb - spadek prędkości transferu, jak to naprawić?

luqoo 12 Cze 2012 17:37 1957 13
REKLAMA
  • #1 10994148
    luqoo
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam neostradę 6mb, transfery miałem rzędu 650 - 680kb/s bez żadnych wspomagaczy, jak coś sprawdzałem przez przeglądarkę, od wczoraj się coś posypało wygląda to tak https://obrazki.elektroda.pl/1258292100_1339534712.png , no to dzwonie dziś do nich i tłumacze facetowi że wcześniej mi śmigało tak 5.50mb a wysyłanie miałem pełne czyli 64kb/s a ten mi że jak mam 3mb to mam w normie bo to jest łącze do 6mb, tylko mówię mu, że nic mi nie zrywało połączenia, nie mam wirusów a synchronizacja na routerze livebox mam ustawioną na prawidłową czyli:

Stan linii ADSL Podniesiony
    Standard ADSL G992_5_A
    Szybkość wysyłania 636
    Szybkość pobierania 7444
    Tłumienie Bliski koniec : 32.4 (dB)
    Odległy koniec : 13.4 (dB)
    Sygnał/Szum Bliski koniec : 16 (dB)
    Odległy koniec : 19 (dB)
    Liczba błędnych pakietów 0
    Firmware 0xe15080a
    Błędne sek. w okresie 15 min 0
    Błędy CRC 1
    Błędne sek. w okresie 1 dnia 0

To on mi mówi żeby wpisac w wierszu poleceń komendę nedstat wpisałem wygląda to tak https://obrazki.elektroda.pl/7658910600_1339534793.jpg , to ten mi mówi że u nich wszystko jest ok, faktycznie synchronizacja się zgadza i, że jak mam powyżej 3mb to mam w normie, a ten nie może przyjac do świadomości, że wcześniej miałem 5,50mb !! gadaj z takim, i mówię mu że wiem że 6mb pełnych nie zawsze moge miec ale te 5mb powinny byc !!, a ten swoje i że mogą byc jakieś chwilowe obciążenia, powiedział mi że można dopiero reklamowac jak spadnie do 1 - 2 a tak mi nie przyjmie zgłoszenia i co ja mam teraz zrobic ?
  • REKLAMA
  • #2 10994179
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Uruchom komputer w trybie awaryjnym + sieć, test.
  • REKLAMA
  • #3 10994256
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Cytat:
    faktycznie synchronizacja się zgadza i, że jak mam powyżej 3mb to mam w normie, a ten nie może przyjac do świadomości, że wcześniej miałem 5,50mb !! gadaj z takim, i mówię mu że wiem że 6mb pełnych nie zawsze moge miec ale te 5mb powinny byc !!, a ten swoje i że mogą byc jakieś chwilowe obciążenia, powiedział mi że można dopiero reklamowac jak spadnie do 1 - 2

I tak dokładnie działa ten operator (i podejrzewam, że każdy inny w PL). Jak do tej pory zmniejszona względem max. teoretycznej i osiągalnej na linii prędkość transmisji nigdy nie była dla TP wystarczającym powodem do interwencji. Sam przechodziłem coś podobnego jak widocznie coś kombinowali z DSLAM i z pięknych transferów na ADSL2+ dostało mi się dupowate wiecznie przerywające łącze na G.DMT - wspomnienie o niskich prędkościach to tylko uśmiech politowania, dopiero jak wspomniałem, że zrywa odkąd ten G.DMT mi ustawili (o dziwo, bo niby pewniejszy standard, tylko ja daleko do centralki nie mam) to w kilka godzin poprzełączali i jest ok. Tylko i wyłącznie utrata stabilności połączenia powoduje ruszenie machiny serwisowej u TP.
  • REKLAMA
  • #4 10994340
    luqoo
    Poziom 14  
  • REKLAMA
  • #5 10994418
    bogiebog
    Poziom 43  
    A co pokazuje winmtr.exe do onet.pl po 1 minucie ?
  • #6 10994503
    luqoo
    Poziom 14  
    https://obrazki.elektroda.pl/9229871300_1339534578.jpg nie wiem o co w tym chodzi, strony działają mi normalnie, wirusów nie mam, dzisiaj robiłem format kompa, zerowałem nawet partycje, ogólnie przeglądanie neta szybko śmiga, filmiki z youtube też ok, nic nie tnie, więc ja na prawdę nie wiem co dalej robic, czy dzwonić i naciskać ? nie za to zapłaciłem !! tylko ten download jest marny a o wysyłaniu to już nie wspomnę.
  • #7 10994596
    bogiebog
    Poziom 43  
    Obrazki dodaj w/g zasad tego forum

Potestuj prędkości w róznych porach dnia i nocy.

A podaj wyniki winmtr do innych znanych serwerów, google, facebook,

Dodano po 1 [minuty]:

A jaki masz download pliku ze strony noc.gts.pl ?
  • #8 10994719
    luqoo
    Poziom 14  
    450kb/s - 500kb/s wcześniej miałem spokojnie 650 - 680kb/s przez przeglądarkę, nawet raz miałem 700kb/s, mnie nie pokoi ten upload, czemu taki niski, przecież to jest wysyłanie mniej niż opcja na 1mb łącze, problem zaczął się od wczoraj.

Proszę poprawić umieszczenie obrazów w postach(instrukcja).[piterus99]

zrobiłem teraz i jest dobrze, zobaczymy na jak długo, test robiony o 22.47

• #9 10995669
    Qbutnik
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jeśli możesz pomyśl o zmianie dostawcy netu - jesteś z Łodzi? Ja kiedyś miałem Toyę, potem Neo (jedno i drugie do d.), teraz mam GRS, i choć początkowo obawiałem się netu przez radio, jest znakomicie. Płacę coś ~60PLN netto, mam deklarowane 8 megabitów symetrycznie, i faktycznie tyle wyciąga - 1 megabajt na sekundę nie stanowi problemu... ;) Upload równie dobry.
  • #10 10995807
    luqoo
    Poziom 14  
    ja zaczynałem od opcji 512kb/s potem 1 i 2 mb i nigdy raczej nie miałem problemów z transferem chyba, że coś robili na linii, ale to było chwilowe, no i teraz do 6mb, panowie na razie jest ok test robiony przed 8.00 rano Neostrada 6mb - spadek prędkości transferu, jak to naprawić? , koło wieczora posprawdzam jeszcze i zdam relacje, co do zmiany dostawcy, wcześniej przed przedłużeniem umowy, sprawdzałem kilku dostawców niestety dialog i inne nie miały zasięgu do mnie, jestem skazany albo na neo, albo na netia, jestem z poza okolic Łodzi, mieszkam na wsi, ale do centrali mam 2km, więc z prędkościami powinno byc ok, wcześniej nie zależenie czy dzień czy wieczór, miałem spokojnie powyżej ponad 5mb download a upload max, zobaczymy jak to bedzie wygladac za kilka godzin.
  • #11 10996022
    Qbutnik
    Poziom 12  
    Neo zaczynałem ok bodaj 256kbps, potem 512 - daawno to było.
    Działało różnie, no i obowiązek utrzymania linii telefonicznej demotywował.
    Teraz wygląda to jak poniżej, w tle radyjko z iTunes i pobieranie aktualizacji.
    Wejdź na portal bez-kabli.pl i poczytaj o opach radiowych, jest rozpiska co gdzie dostępne i zawsze zapytać możesz.

• #12 10996147
    luqoo
    Poziom 14  
    dzięki za stronę na pewno zajrzę, ale tak czy inaczej i tak nic nie wezmę teraz, bo za zerwanie umowy jest kara a nie dawno przedłużałem, na razie jest ok, mam nadzieje że to były tylko chwilowe przeciążenia, wieczorem sprawdzę jeszcze, 2 lata kolejne muszą upłynac żeby coś dalej z tym robić, jak mam jak teraz to nie narzekam, tylko żeby to się utrzymało ładnie, Qbutnik ładne masz łącze, o uploadzie twoim do mojego to kolosalna różnica, wieczorem jeszcze podeślę wyniki łącza.
  • #13 10996455
    Qbutnik
    Poziom 12  
    Cóż, ja używam netu do pracy, gdzie wysyłam dużo dużych plików - przy uploadzie neostrady chyba bym się pociął z rozpaczy... ;P
  • #14 10996496
    luqoo
    Poziom 14  
    Qbutnik, ja siedzę na prywatnych torrentach i tam upload jest wymagany żeby się utrzymac, tylko że ja wspomagam sie shellem 100/100mbit/s i już mam ponabijane po kilkanaście tb danych, więc się o to nie martwie, ale z domowego jak musiałem to i na 16kb/s kiedyś wysyłałem.

test robiony koło 17.20 Neostrada 6mb - spadek prędkości transferu, jak to naprawić? a wczoraj w tych godzinach miałem problemy dzisiaj na razie ich brak i oby tak zostało :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością transferu w usłudze Neostrada 6mb, gdzie prędkości pobierania spadły z 650-680 kb/s do 450-500 kb/s. Po rozmowie z operatorem, który stwierdził, że prędkość 3mb jest w normie, użytkownik podjął różne kroki diagnostyczne, w tym uruchomienie komputera w trybie awaryjnym oraz testy prędkości. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby testować prędkości w różnych porach dnia, sprawdzić wyniki za pomocą narzędzi takich jak winmtr oraz rozważyć zmianę dostawcy internetu, jeśli problemy będą się utrzymywać. Użytkownik zauważa, że mimo problemów z downloadem, przeglądanie stron i streaming działa normalnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA