logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena zestawu komputerowego do 5000 zł na 3-4 lata bez modernizacji

Gorillaz1220 09 Sty 2012 01:55 1892 6
REKLAMA
  • #1 10370583
    Gorillaz1220
    Poziom 2  
    Witam mam zamiar kupic skladny komputer do 5 tysiecy i powiedzcie mi czy taka skladanka pasuje do 3-4 lat aby nie wydawac nic w niego pieniedzy

Procesor:
    Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/
    899 zł

Płyta główna:
    AsRock Z68 Extreme3 Gen3 /intel Z68/
    569 zł

Pamięć RAM:
    Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Black
    199 zł

Druga pamięć RAM:
    Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Black
    199 zł

Wentylator:
    Thermalright HR-02 Macho
    185 zł

Dysk twardy:
    Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3
    399 zł

Karta graficzna:
    Gigabyte Radeon HD6870 OC 1024MB DDR5 /256bit/ DVI/HDMI
    779 zł
    Obudowa:
    Antec Gamer Two Hundred (bez zasilacza)
    249 zł

Zasilacz:
    OCZ StealthXStream2 600W
    269 zł
    Monitor:
    iiyama Prolite E2409HDS-B1 Black (16:9, 2ms, DVI, HDMI, głosniki)
    699 zł
    Ogolna suma 4575 zł

Prosze o rady bo jestem zielony sam uzlozylem taki zestaw bo troche poszperalem w internecie

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10370603
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8285
    Witaj,
    Kilka uwag nasuwa mi się na myśl:
    Płyta główna wystarczyłaby na chipsecie P67 - bardzo dobra i sprawdzona będzie Asrock P67 PRO3 B3. Chipset Z68 ma sens, jeśli chcesz używać zintegrowanej grafiki.
    Pamięć... 16GB w 4 kościach. Czy potrzebujesz tyle pamięci? Do obecnych gier 4GB to wystarczająca ilość, 16GB jest dobre, jak chcesz postawić jakiś gigantyczny serwer, albo pracować bardzo poważnie przy renderowaniu 3d czy innych bardzo pamięciożernych aplikacjach. A może chcesz odpalać kilka maszyn wirtualnych jednocześnie... Na komputer do gierek 4GB starczy, 8GB na upartego jeszcze można wziąć (ale to już zbędny wydatek). Do tego pamięci Kingstona są dobre, ale nie za bardzo nadają się do OC, co znaczy, że pracują na styk swoich możliwości. Lepiej brać coś, co dysponuje jakimkolwiek zapasem, nawet jeśli chwilowo nie masz zamiaru podkręcać. Firmy Geil, Patriot, Ocz, G.Skill - tym firmom bardziej bym zaufał, jeśli chodzi o pamięć.
    Co do chłodzenia to nie miałem w ręku tego konkretnego, które chcesz użyć, ale warto też przyjrzeć się SilentiumPC Fortis oraz Scythe Mugen (ale w starszej rewizji 2, bo nowa to podobno już porażka).
    Kartę grafiki lepiej brać w wersji Nie-OC. Będzie tańsza i można ją samemu podkręcić przecież. Do tego w wersjach OC mogą być zablokowane zmiany niektórych ustawień. Firma Gigabyte, ze względu na 3 letnią gwarancję, jak najbardziej OK.

Sam zestaw zapowiada się nieźle, myślę, że będziesz zadowolony.
  • REKLAMA
  • #3 10371201
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    Nasuwa się pytanie do czego miałby być używany ten komputer, jeśli obróbki 3D to takie zestawienie w zasadzie by wystarczyło. Jeśli ma być ogólnie do pracy i do gier to troszkę nieprzemyślany.
    Sporo uwag wypisał już kolega wyżej. Ale dopiszę też kilka swoich.
    1. Procesor OK.
    2. Płyta trochę droga i niekoniecznie potrzebna w tym zestawie skoro będzie i tak druga grafika - można ją zmienić na tańszą wymienioną wyżej.
    3. Ilość pamięci przesadzona 4 krotnie. Dziś dla przeciętnego użytkownika więcej niż 4GB nie potrzeba. Na upartego można włożyć 2x4GB ale innego producenta A-Data/Patriot/Geil/Crucial.
    4. Chłodzenie jest dobrym wyborem - w tej cenie Macho jest chyba najlepsze.
    5. Dysk OK
    6. Grafika jeśli PC ma być do gier to jest dobra ale można pokusić się o mocniejszą z takim budżetem, np Radeon HD6950/6970
    7. Obudowa wedle gustu
    9. Zasilacz OK choć nie wiem czy potrzebny aż 600W. OCZ SXS2 500W czy XFX Core 550W sobie poradzą.
    10. W kwestii monitora się nie wypowiem.

W całym zestawieniu brakuje mi tylko dysku SSD pod system i programy. Crucial M4 64GB sądzę że by wystarczył.
  • REKLAMA
  • #4 10371424
    Gorillaz1220
    Poziom 2  
    Wybrałem taka plyte poniewaz za rok wchodza w zycie nowa generacja procesorow i z tego co czytalem ta plyta glowna jest najbardziej przystosowana do nowej wersji procesorow.
    AsRock Z68M/USB3 /intel Z68/ jesli wezema ta plyte glowna bedzie obslugiwala nowe procesory jezeli tak to bede szczesliwy wiecej wydam na karte jedynie
    16 GB ram dla czego tyle w niego wpieprzylem na przyszlosc pisalem juz przedem ze kupuje raz go i na pare lat zeby wytrzymal 4 lat bez doplacania do niego
    Ramy zmienie dzieki za informacje
    Zasilacz wiozlem 600w poniewaz bede potem podkrecal procesor karte itp
    Jaka byscie proponowali karte graficzna 6870 6950 prosze o wymienie razem z pelnym model firma etc bo w tym jeszcze sie zabaradzo nie orientuje
    oraz jaka polecacie strone do skladania komputerowy ,gdzie bedzie mozna zamowic czesci i zeby tam go zlozyli odrazu
  • REKLAMA
  • #5 10371681
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    AsRock P67 Pro3 też ma obsłużyć nowe procesory Ivy Bridge wg Intela.
    Na przyszłość to weź 8GB Ram bo jeszcze i tak dużo lat upłynie zanim więcej niż 4GB pamięci będzie potrzebne, a za 5 lat ten komputer się zestarzeje.
    Do OC również wystarczy 500W spokojnie, nie rozumiem skąd ta mania na Waty w zasilaczach i pierdabajty pamięci ram. Ja zmieniłbym zasilacz na XFX Core 550W.

Co do grafiki weź MSI lub Asus HD6950 z chłodzeniem Twin Froz / DirectCuII.

Zakupu części możesz dokonać na techplanet.pl, morele.net, RAM.net, proline.pl, esc.pl
  • #6 10372275
    zaq30
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Komputer do 5 tysiecy z radeonem 6870 to nieporozumienie. Co najmniej radeon 6950.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup komputera do 5000 zł, który ma być wydajny przez 3-4 lata bez modernizacji. W dyskusji podkreślono, że procesor Intel Core i5-2500K jest odpowiedni, ale płyta główna AsRock Z68 Extreme3 Gen3 jest zbyt droga, a lepszym wyborem byłaby tańsza płyta na chipsecie P67. Wskazano, że 16 GB pamięci RAM jest przesadą dla przeciętnego użytkownika, a 8 GB wystarczy. Użytkownicy sugerowali również, aby rozważyć mocniejszą kartę graficzną, taką jak Radeon HD6950 lub HD6970, zamiast HD6870. Zasilacz 600W jest uznawany za nadmiarowy, a 500W powinien być wystarczający. Użytkownik został również poinformowany o stronach, na których można zamówić części komputerowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA