logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LEXUS CB-5489PST - zniekształcenia obrazu, wymiana kondensatorów nie pomogła

szablak 18 Gru 2004 14:44 1263 8
REKLAMA
  • #1 1069950
    szablak
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem z tym telewizorkiem, otóż niby on działa, choc robią się lekkie załamania od 2/3 ekranu w góre, ale nie wyłącza sie na tryb stand by tylko jest w takim dziwnym stanie że widać lekki prześwit ostatnio oglądanego programu. Wymieniłem już kondensatory 100uf/400v i 100uf/160v, ale niestety to nic nie dało, gdzie dalej szukać.
    Z góry wdzęczny za wszelkie sugestie.
    Pozdr.
    szablak
  • REKLAMA
  • #3 1070261
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Proponuję wymienić wszystkie elektrolity w przetwornicy,a co do stand-by to sprawdziłbym tranzystory odpowiedzialne za tą funkcję i dokładnie przebadał tor stand-by może któryś z jego elementów składowych nawalił.
    Powodzenia :)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1071220
    szablak
    Poziom 11  
    Józef18 napisał:
    Sprawdź te elementy: tranzystory
    Q604 BU508, Q602, Q603, diody Zenera D602 oraz rezystory R601 i R605.

Pozdrawiam
    Józef

No niestety wszystkie wskazane elemety okazały się być sprawne. Czy nie pozostaje nic innego jak wymiana wszystkich koncensatorów w torze przetwornicy ?
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #5 1072350
    snake83
    Poziom 24  
    Co do wymiany kondensatorów w przetwornicy to miałem dokładnie taki sam problem,załamanie obrazu i brak stand-by,ale w innym TV sugerowane przezemnie wymiany pomogły,tzn.elka w przetwornicy i wymiana 2 tranzystorów w torze stand-by.Może w tym przypadku też to pomoże.Co do kondensatorów to już działanie profilaktyczne jeśli chodzi o przetwornice,lepiej wymienić i mieć ten problem z głowy,wymieniać od razu na kondensatory na 105°C.A usterka stand-by przypomina jakby ekran ie był wygaszany więc może któryś z tranzystorów odpowiedzialnych za stand-by odmówił posłuszeństwa.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #6 1072875
    szablak
    Poziom 11  
    wymiana 2 tranzystorów w torze stand-by.
    Wymieniłem wszystkie elektrolity w zasilaczu i efekt jest taki że wolgóle sie teraz tv nie włącza, wsześniej ze starymi kondziołami wlaczal sie wydawał z siebie rózne dziwne dźwięki ale "działał" a teraz jest kompletna cisza :O ;(.
    Moja wiedza pozostawia sporo do życzenia oraz brak schematu niezbyt pomagaja w działaniu, stąd moja prośba o wskazanie elementów, które mogą być podejrzane w torze stand-by.
    pozdr
  • #7 1073574
    Haczyk
    Poziom 19  
    wymień w przetwornicy tranzystor BC369 i BC547c o ile tam nasz w torze StandBy
    Pozdrawiam
  • #8 1076235
    jk26
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    lepiej zanieś do naprawy zanim nie popsujesz bardziej:)
  • #9 1347555
    Myrek1
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Macie jakis schemat tego TV?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora LEXUS CB-5489PST, który wykazuje zniekształcenia obrazu w górnej części ekranu oraz nie przechodzi poprawnie w tryb stand-by, pozostawiając widoczny prześwit ostatnio oglądanego programu. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych 100µF/400V i 100µF/160V nie rozwiązała problemu. Sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę tranzystorów Q604 BU508, Q602, Q603, diod Zenera D602 oraz rezystorów R601 i R605. Zalecano także wymianę wszystkich elektrolitów w przetwornicy, szczególnie na kondensatory o wyższej temperaturze pracy (105°C), oraz kontrolę tranzystorów odpowiedzialnych za tor stand-by, takich jak BC369 i BC547C. Po wymianie wszystkich elektrolitów w zasilaczu telewizor przestał się włączać, co wskazuje na możliwe uszkodzenie elementów w torze stand-by lub przetwornicy. Brak schematu utrudnia diagnozę, a dalsze naprawy mogą wymagać pomocy serwisu.
REKLAMA