logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Udostępnianie internetu z LAN na WLAN: PCMCIA Planet WL 3563 i WL 8310

endrjoo 18 Gru 2004 16:43 1302 5
REKLAMA
  • #1 1070228
    endrjoo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Wiatm
    Mam jednego kompa podlaczonego do internetu przez modem kablowy i laptopa. codzi mi o to, zeby polaczyc te 2 kompy przez WLAN i miec internet na laptopie bez ciagania zadnych kabli.
    W laptopie mam karte PCMCIA Planet WL 3563 a w stacjonarnym Planet WL 8310
    Kombinuje z polaczeniem ad-hoc, ale wciaz mam problemy. Oba kompy widza siec, podlaczaja sie do niej, ale na zadnym z nich nie widze nawet udostepnionych plikow

Jak udostepnic to polaczenie internetowe?
  • REKLAMA
  • #2 1070350
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Napisz jakiew masz systemy w obu kompach
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 1070681
    endrjoo
    Poziom 11  
    na obu kompach mam windows xp
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1072634
    adam_ols
    Poziom 15  
    wiec tak!!

musisz wejsc w panel sterowania!
    ustawic widok klasyczy
    wejsc w połaczniea sieciowe
    znalezc twoje modemowe i udastepnic w włąsciwosciach tego polaczenia zaznaczyc udostepnij to polącznie!komp zmini ci adres ip kary sieciowej!wiec musisz go poownie ustawic!!
    na drugim kompie musisz wpisac adres bramki internetowej, jest on taki sam jak adres ip kompa na którym udostepniłes internet!

a co do sieci to masz jakies firewall-e??
  • REKLAMA
  • #5 1073771
    endrjoo
    Poziom 11  
    Problemem byl najwyrazniej fire-wall. uzywam outposta, wylaczylem i od razu poszlo na automatycznych ustawieniach IP. nie wiem jednak nadal jak ustawic firewalla, zeby przepuszczal to polaczenie
    Nie wiem tez dlaczego na odleglosci 10m mam sygnal niski lub bardzo niski. pomiedzy antenami jest wprawdzie jedna sciana z cegly 14cm, ale czy to az tak ogranicza sygnal?
  • #6 1078492
    adam_ols
    Poziom 15  
    jesli twój spzet działa na czestotliwosci wiekszej lub równej 2,4GHz to ma bardzo duze znaczenie!!!
    wtedy sygnał ograniczaja nawet liscie od drzew!!

Dodano po 5 [minuty]:

a co do firewall to musisz ustawic mu zakres ip z twojej sieci by on przepuszczał tam wszystko! winnym przypadku zawsze bedziaesz miał problemy!!
REKLAMA