logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer stacjonarny + Laptop bezprzewodowo, duze problemy..

towerone 27 Wrz 2006 23:41 2332 8
REKLAMA
  • #1 3064140
    towerone
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Mam duże problemy z połączeniem ze sobą dwóch komputerów.
    Do komputera stacjonarnego jest doprowadzona neostrada przez modem USB. W komputerze stacjonarnym jest zainstalowana taka http://www.sklep.abad.pl/index.php?type=show_prod&id=18888
    Wszelkie dane masz tu:
    EW-7325Ig
    TONI_2003

karta bezprzewodowa i za jej pośrednictwem chciałbym połączyć komputer stacjonarny z laptopem (tak, zeby w laptopie był internet), w którym też jest standartowo zainstalowana bezprzewodowa karta sieciowa.
    Jak to wszystko zrobić? Proszę o wskazówki krok po kroku bo naprawdę jest to dla mnie obcy temat.
    Szukałem informacji na ten temat w sieci, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Ludzie pisali o ustawieniach DNS, IP maska, a ja nie ma pojęcia gdzie to wszystko i jak poustawiać.
    Bardzo proszę o dokładny instruktaż w tej sprawie, będę pojętnym uczniem, obiecuje :)
    Zapomnialem dodac, ze oba komputery pracują na win xp home.
  • REKLAMA
  • #2 3064390
    kazan84
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    co do radiówek nie mam doświadczenia ale wychodzę z założenia że system je widzi tak samo jak normalne karty sieciowe, jeśli tak to myślę, że nie będzie większego problemu

podstawa wejdź w panel sterowania->połączenia sieciowe i zobacz ile masz tam połączeń, jedno napewno powinno być od neostrady i powinno być jakieś od radiówki

powiedz jak to u ciebie wygląda, czy masz tam połączenie od radiówki, czy jest włączona czy wyłączona, jak klikniesz na połączenie radiowe prawy guzikiem czy masz opcje włącz

powinienem być w domu wieczorem chyba, że gdzieś na trasie złapie jakiegoś hotspota to bym odpisał
  • #3 3064391
    radzio1407
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Zalezy od systemu operacyjnego jaki masz na obu komputerach... przy xp jest bardzo prosto ustawic maski itp... najpierw wchodzisz w "połączenia sieciowe" jesli wyswietla Ci sie jakies polaczenie to klikasz prawym przyciskiem na nim i bierzesz wlasciwosci. potem pokaze Ci sie takie okno. tam jest cos takiego jak 'Protokół internetowy (TCP/IP) " klikasz na to i dajesz wlasciwosci. i tam juz chyba sobie poradzisz. a jesli nie widza sie komputery to wez polączenia siecowe i utworz polaczenie... aby to zrobic musisz wejsc w zakladke Konfiguruj siec w domu lub malej firmie i leciec wg instrukcji. jesli sobie nie poradzisz to pisz:) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3064401
    kazan84
    Poziom 12  
    dokładnie o podobnym rozwiązaniu myślałem dlatego chciałem wiedzieć co kolega ma za połączonka w połączeniach sieciowych

jak masz tam wszystko to najprostsze rozwiązanie będąc w połączeniach sieciowych masz z boku z lewej albo prawej tak jak kolega wyżej pisał "konfiguruj sieć w domu lub..." i to jest prosty sposób dla przeciętnego użytkownika napewno sobie poradzisz
  • REKLAMA
  • #5 3064491
    towerone
    Poziom 15  
    A wiec w polaczeniach sieciowych mam polaczenie od karty radiowej, wyglada to tak jak na zdjeciu.
    :arrow: Czy to takie trudne kolego :?:
    (TJT)
    I tam mam cos zmieniac w tym polaczeniu? Czy w polaczeniu Neostrada? Jakie konkretnie rzeczy tam mam wpisac? IP DNS?
    A jesli bedze kombinowal po przez "konfiguracja sieci w domu lub..." to w polaczeniach sieciowych w panelu sterowania tez musze cos zmieniac?
    A pozniej jak to wszystko ustawic na laptopie?
  • REKLAMA
  • #6 3064592
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Włącz udostępnianie we właściwościach połączenia Neostrady - wtedy przy radiówce automatycznie ustawi się IP: 192.168.0.1.

Na laptopie mogą być ustawienia automatyczne lub:
    IP: 192.168.0.2
    maska: 255.255.255.0
    brama i DNS: 192.168.0.1

W właściwościach połączeń bezprzewodowych musisz zaznaczyć połączenia ad-hoc.
  • #7 3064642
    towerone
    Poziom 15  
    "Włącz udostępnianie we właściwościach połączenia Neostrady - wtedy przy radiówce automatycznie ustawi się IP: 192.168.0.1. "
    Zrobiłem tak
    "Na laptopie mogą być ustawienia automatyczne lub:
    IP: 192.168.0.2
    maska: 255.255.255.0
    brama i DNS: 192.168.0.1 "

to tez zrobiłem
    "W właściwościach połączeń bezprzewodowych musisz zaznaczyć połączenia ad-hoc. "
    i to tez zrobiłem, ale dalej nie mam polaczenia. Co jeszcze mam zrobic?
    Mam uzyc teraz tego kretora sieci bezprzewodowej w windowsie, czy jak?

Do kart sieciowej w stacjonarnym byl dolaczony progem o Atheros i wtym programieadres karty sieciowej jest 0.0.0.0 dlaczego tak skoro w polaczeniach sieciowych jest inaczej ustawione? Jak to wszystko poprawnie skonfigurowac?
    :arrow: Czy kolega nie widzi różnicy :?:
    Proszę edytując post podejrzeć jak to jest zrobione...
    TONI_2003

Dodano po 3 [godziny] 59 [minuty]:

Nikt nie jest mi w stanie mi pomoc?
    Juz jestem na etapie, w ktorym komputery sie widza. Stacjonarny jest raczej ustawiony dobrze, ale laptop sam siebie nie widzi, tzn. gdy wchodze w "moje miejsce sieciowe" potem "wyswietl komputery grupy roboczej" to w stacjonarnym widze ikone komputera stacjonarnego i laptopa, a jak probuje zrobic to samo w laptopie to mi tak nie pokazuje, tylko wyskakuj ekomunikat, ze nie mam moge nie miec dostepu do uzywania tego zasobu sieciowego.
    Co jest grane? Gdzie tkwi blad?
  • #8 3066177
    kazan84
    Poziom 12  
    spróbuj to zrobić tak, że na obydwu kompach odpalasz "konfiguruj sieć w ..." tylko w pc który udostępnia zaznaczasz sobie, że "ten komputer łaczy się bezpośrednio z internetem inne za pośrednictwem jego" i później gdzieś zakładke lub dwie dalej wskazujesz neostrade jako połączenie z internetem.

na laptopie tez odpalasz konfiguracje tylko ustawiasz, że "ten komputer łąćzy się za pośrednictwem innnego lub..." jakoś tak to się zwie,

w przypadku gdyby to były zwykłe karty tyle by wystarczyło więc warto spróbować,

po tych operacjach udostępnianie połączenia neostrada samo się włączy a w lapie powinno się samo usatwić ip na pobierane z dhcp

nazwy komputerów dowolne tylko podaj taką samą nazwe grupy roboczej(przy konfigurowaniu to będzie)

jakby się kompy nie widziały dalej warto spróbować jeszcze wyłączyć zapore na lapie

daj znać czy coś wyszło z tego
  • #9 3067493
    towerone
    Poziom 15  
    Zrobiłem tak i dalej nic, komputery sie widza, ale nic poza tym.
    Uzywalem tez konfiguratora sieci bezprzewodowej i niby wszystko sie dobrze skonfigurowalo, bo taki mialem komunikat, ale dalej nie jest dobrze.
    Juz mam powoli tego dosc:/

Dodano po 6 [minuty]:

Stacjionarny widzi siebie i laptopa, ale w laptop juz tak nie widzi:(

tak to wyglada w stacjonarnym

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer stacjonarny z dostępem do internetu przez modem USB Neostrada oraz kartę bezprzewodową EW-7325Ig (Atheros), i chce bezprzewodowo połączyć go z laptopem wyposażonym w standardową kartę Wi-Fi, aby laptop miał dostęp do internetu. Oba komputery działają na systemie Windows XP Home. W dyskusji zalecano sprawdzenie połączeń sieciowych w panelu sterowania, włączenie udostępniania połączenia internetowego (ICS) na komputerze stacjonarnym, co automatycznie ustawia adres IP 192.168.0.1 dla karty bezprzewodowej. Na laptopie sugerowano ustawienie adresu IP statycznego 192.168.0.2, maski 255.255.255.0 oraz bramy i DNS na 192.168.0.1 lub pozostawienie ustawień automatycznych. Konieczne jest także skonfigurowanie połączenia bezprzewodowego w trybie ad-hoc. Pomimo wykonania tych kroków, użytkownik napotkał problemy z komunikacją – komputer stacjonarny widzi laptopa, ale laptop nie widzi stacjonarnego. Proponowano użycie kreatora konfiguracji sieci w domu lub małej firmie, wyłączenie zapory na laptopie oraz upewnienie się, że oba komputery należą do tej samej grupy roboczej. Dodatkowo zwrócono uwagę na rozbieżności w adresie IP widocznym w oprogramowaniu Atheros (0.0.0.0) w stosunku do ustawień w systemie. Mimo prób konfiguracji problem z połączeniem i dostępem do internetu na laptopie pozostaje nierozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA