logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9250 - gdzie znaleźć sterowniki do poprawy wydajności w grach?

sanitariusz 18 Gru 2004 16:53 3194 19
REKLAMA
  • #1 1070259
    sanitariusz
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam. Kupiłem radeona 9250 i nia zadobże śmigają mi gry. czy może ktoć wie gdzie można ściągnąć janieć sterowniki do grafiki albo coś z tym zrobić??? Za pomoc z góry dziekuje!!!
  • REKLAMA
  • #2 1070290
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Masz wersje 64bit czy 128bit???Wersja z szyna 128bit ma kosci od pamieci obsadzone po obu stronach karty.Jezeli masz 64bit to nic nie poradzisz bo ta karta jest do d...
  • #3 1071034
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Sanitariusz=>A kto powiedział że to szybka karta?
    Ona jest przedewszystkim tania!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1075260
    Hinhu
    Poziom 13  
    Ściągnij sterowniki Omegi (Omega drivers) i program Ati Tray Tools. Zainstaluj stery i Ati Tray Tools. Po zainstalowaniu w pasku systemowym daj prawym myszy na Ati Tray Tols i z menu wybierz: Hardware i Overclocking. Potem daj na Find max core i gdy program znajdzie max taktowanie GPU daj na Find max mem i program sam znajdzie max taktowanie Twoich pamięci :) Potem wystarczy zapisać zmiany i gotowe :) Aha jeżeli wymienisz radiatorki na lepsze lub dodasz wiatrtaczek-karta jeszcze bardziej się podkręci. Pozdro. Mam nadzieje że pomogłem?
  • #5 1082144
    Hinhu
    Poziom 13  
    Napisz jeszcze co z tego wyszło-ile podkręciłeś i czy zastosowałeś dodatkowe radiatorki np. na pamięci. Pozdro.
  • REKLAMA
  • #6 1096858
    sanitariusz
    Poziom 14  
    WITAM. Grafika zaczeła śmigać troche lepiej ale na grach nie dawała rady szczegulnie na tych leprzych, zacinała się grafika podczas szybszej akcji. Postanowiłem więdz wymienić ją na coć inego i przy przychlności sprzedawcy zmieniłem na GF FX5600 i teraz nie moga nażekać, nawet mogę powiedzieć że jest bomba! Tu też chciałbym podziękować sprzedawcy w sklepie AREST we Wrocławiu za pomoć. Wam tagże za pomoc. DZIĘKUJE !!!

NIE POLECAM RADEONÓW DO GIER!!! Może i to są dobre karty ale nie do granie !!! DO USŁYSZENIA!!!
  • #7 1097021
    zzz
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Rozumiem, że z dopłatą.
  • REKLAMA
  • #8 1097223
    sanitariusz
    Poziom 14  
    Oczywiśćie że z dopłatą. Ale wolałem dopłacić niż się meczyć z każdą nową grą, za każdym razem sie przestawieć i ściągać sterowce. Prawda że mam racje?!
  • #9 1097246
    zzz
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Faktycznie wporzo sprzedawca.
  • #10 1100352
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    A dlaczego mowisz ze Radeony nie nadaja sie do grania? Kupiles jakis tani i slaby model to sie nie dziw ze wszystko ci wolno chodzi.
    A tak poza tym to GeForce FX ma wolniejsza jednostke Pixel i Vertex Shader niz Radeon. Chociaz malo kto o tym wie.
  • #11 1100379
    fr3zer
    Poziom 14  
    MiL999 napisał:
    A dlaczego mowisz ze Radeony nie nadaja się do grania? Kupiles jakis tani i slaby model to się nie dziw ze wszystko ci wolno chodzi.
    A tak poza tym to GeForce FX ma wolniejsza jednostke Pixel i Vertex Shader niz Radeon. Chociaz malo kto o tym wie.

Dodatkowo nie wyswietla polowy efektow by zwiekszyc wydajnosc. Trzeba bylo wziasc 9550 albo jesli sie juz uparles na gf to ti4200.
  • #12 1106195
    Hinhu
    Poziom 13  
    Zgodze się,Radeony lepiej radzą sobie w wysokich rozdzielczościach przy wszystkich włączonych efektach. Poza trym gdybyś kupił Radeona 9550,9600 mógłbyś je jeszcze póżniej sporo podkręcić. Jak ten sprzedaca jest taki spoko to może jeszcze raz wymieni :) Zastanów się i poczytaj inne posty.
  • #13 1107406
    Koolo
    Poziom 18  
    Witam wszystkich ;-) Mam problem z kartą Radeon 9250 128 bit firmy GIGABYTE kupiłem ją do starego komputera (celek 1GHz) wyłącznie ze względu na TV-out i DVI pozostałe aspekty typu wydajność są mi całkowicie obojętne (na starej płycie głównej z AGPx4 i tak nic się nie wyciśnie). Problem polega na tym że w momencie przełączania schematów w tray-u częstotliwość odświeżania monitora wskakuje na 60 Hz gdy robię to przez panel sterowania to jest OK wszystko można ustawić jak trzeba a jak przez schematy to zawsze te 60 Hz na siłę wskakuje. Usuwałem schematy i tworzyłem od nowa i zawsze to samo jest ok. do pierwszego przełączenia w tray-u gdy zmieniam w panelu wszystko jest dobrze. Mam najnowsze sterowniki ze strony ATI. Co można na to poradzić ?
  • #14 1107475
    Hinhu
    Poziom 13  
    Zmień sterowniki na Omega Drivers. Napisz jaki masz monitor,bo jeżeli jakiś staryt to nie pociągnie więcej zwłaszcza przy dużej rożdzielczości. Ja sam miałem problemy z moim monitorem gdy podłanczałem do kompa TV :) Zmieniała mi się rozdzielczość i odświerzanie.
  • #15 1107595
    Koolo
    Poziom 18  
    Monitor jest ok. (HYUNDAI ImageQuest F770D 17") i wszystko działa tip-top dopóki nie próbuję przełączać schematów jakie by nie były. W panelu sterowania wszystkie ustawienia działają poprawnie 85 Hz 800x600.
  • #16 1107746
    Hinhu
    Poziom 13  
    A sterowniki zmieniłeś?
  • #17 1118648
    ziorock
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Radeony 9250 maja kiespkie chłodzenie, więc na wymagających grach nie ma co szaleć :), chyba że się zmieni radiator na większy, albo założy wentylator.
  • #18 1120367
    jarope
    Poziom 2  
    Też mam problem z odświeżaniem ekranu na Radeonie 9250. Poprawnie działa tylko na systemie XP. Mam monitor HP kineskop 20" Sony i sterownik do karty w systemie XP działa OK. Np. 800*600 120 Hz bez problemu. Niestety nie znalazłem sterownika na 98SE, żeby była możliwość zmiany odświeżania w zakładce EKRANY. Zaznaczam, że jest to ten sam komp, ten sam monitor i ta sama karta. Mam chyba z pięć sterowników, nawet oryginalny z karty do systemu XP i do 98SE, ale ten drugi nie pozwala na zmianę częstotliwości odświeżania ekranu. Może ktoś pomóc...???
  • #19 1125226
    MiL999
    Poziom 26  
    Ja mam Radeona 9550 i tez sa problemy ze sterownikami pod systemy inne niz XP/2000. Do karty nawet nie sa dolaczane sterowniki do W98 i nie instaluja sie zadne Catalysty. Zeby ja odpalic pod W98, trzeba recznie zainstalowac sterowniki wybierajac przy instalacji Radeona 9600. Moim zdaniem paranoja.
  • #20 1125295
    jarope
    Poziom 2  
    Ja mam sterowniki na 98SE; SHAPPIRE dołączą na płycie dla obydwu systemów: do XP i do 98SE, ale te do 98SE nie pozwalają na zmianę częstotliwości odświeżania. Podobny problem jest RADEONEM 9250. Na XP działają a na 98SE nie. Ciekawe kiedy producent się tym zainteresuje...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił kartę graficzną Radeon 9250 i szuka sterowników poprawiających wydajność w grach. W dyskusji poruszono kwestie wersji karty (64-bit vs 128-bit), chłodzenia oraz dostępności sterowników, zwłaszcza pod systemy Windows 98SE i XP. Zalecano instalację sterowników Omega (Omega drivers) oraz programu Ati Tray Tools do podkręcania GPU i pamięci, co może poprawić wydajność. Wskazano, że karta ma słabe chłodzenie i wymiana radiatorów lub dodanie wentylatora może pomóc. Autor ostatecznie wymienił kartę na GeForce FX5600, uznając ją za lepszą do gier, choć inni uczestnicy dyskusji podkreślali, że Radeon 9250 to słaby model, a lepszym wyborem byłyby Radeon 9550 lub 9600 albo GeForce Ti4200. Problemy z odświeżaniem ekranu i kompatybilnością sterowników pod różne systemy operacyjne również zostały omówione, zwłaszcza brak wsparcia dla pełnej funkcjonalności w Windows 98SE. Dyskusja podkreśla, że Radeon 9250 jest kartą budżetową, nieoptymalną do wymagających gier, a sterowniki i chłodzenie mają kluczowe znaczenie dla jej wydajności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA