logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9250 – niska wydajność i brak uruchamiania gier po zmianie z GF4 MX440

skatto 19 Sty 2007 18:25 2450 17
REKLAMA
  • #1 3462211
    skatto
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Karta jest sprawna i nie podkręcona. problem polega na tym ze chodzi wolno. Sterowniki sa zainstalowane WarCata. Najpierw miałem problemy z uruchomieniem bo wykakiwał mi błąd ati2dvag. Zmiana sterowników pomogła ale system tak sie muli ze nie da sie na nim nic robic. Zadna gra nie odpala. zamieniłem karte z gf4 mx440. moze przyczyna sa sterowniki tamtej karty ale chyba wszystko usunąłem.
  • REKLAMA
  • #2 3462308
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Prosze podac pelna konfiguracje komputera i dokladniej opisac problem. Co to znaczy ze system "muli" ? Czemu gry sie nie odpalaja ? Wyskakuje jakis blad ? Resetuje sie komputer ? Wiecej danych kolego, wrozki maja urlop.
  • REKLAMA
  • #4 3462388
    skatto
    Poziom 12  
    a wiec kompa mam takiego
    MB Soltek sl-65fv
    Procek pIII 667mhz
    zasilacz 250W
    ramy 256mb

na tej płycie złącze agp jest 2x ale czytałem na necie ze te Radeony je obsługują. Aha jeszcze jedno instalujac same sterowniki bez Catalyst Control Center wystakiwał mi na początku niebieski ekran z błedem ati2dvag.

Co znaczy że sie muli. Znaczy to że strasznie wolno chodzi i wogóle. Przesuwając okienka widze jak sie odświeża na ekranie. Presunięcie jednego okienka zajmuje ok 2sek.

*mondzio* na ten link http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=76390 wogóle nie moge wejśc. Pisze że mam zablokowany dostęp do forum :(
  • #5 3462420
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Przeskanuj komputer programem antyvirusowym. Czy wczesniej komputer tez tak chodzil ? Kiedy sie to zaczelo ? Czy wgrywales ponownie system po zmianie karty graficznej ?
  • REKLAMA
  • #6 3462426
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Tak jak pisał poprzednik (o ile karta nie była podkręcana jest sprawna komputer nie przetaktowany itp.) problemem występującym najczęściej jest nieprawne zainstalowanie sterowników . Zastanawia mnie natomiast cel tej wymiany z GF na ATI obie karty mają w przybliżeniu podobne moce obliczeniowe (z lekką przewagą dla ATI jest ciutkę nowsza ).Pozdrawiam

Ps czy został przeinstalowany DX oraz IE ?
  • #7 3462853
    skatto
    Poziom 12  
    Nie wgrywałem systemu jeszcze raz. Bede to chyba musial zrobic.

Zmianilem karte bo chcialem troche lepsza wydajnasc uzyskac. Karta ta ma obsluge pixel shradera a gf jej nie ma.

Aha mam jeszcze jedno pytanie. Jaka karte byście polecali która wejdzie na moje agp. Zastawaniwalem sie nad radeonem 9550.
  • #8 3463061
    axeland
    Poziom 20  
    Dlaczego odrazu nowa instalacja systemu pobierz nowe sterowniki do Ati odinstaluj stare sterowniki (wszystkie co instalowałeś ATI i GF-nvidia) pousuwaj ręcznie pozostałośći po nich , restart kompa niech sobie windows wybierze domyślny sterownik , wgraj nowego direct-x ewentualnie internet explorer 6.0 i zainstaluj nowe sterowniki . Odnośnie karty owszem radeon 9550 - jeden warunek płyta musi obsługiwać AGP X4 , bo będą problemy , jeżeli efekty miały by być widoczne to polecam 9550 XT natomiast aby nieco bardziej wykorzystać zalety tej karty trzeba pomyśleć też o wymianie procesora na szybszy , co do zasilacza też troszeczkę za mało , o ile nie masz zasilacz markowy to wszystko będzie ok ale jeśli nie to wymiana na 300W , bo stary długo może nie pociągnąć .
  • #9 3463083
    skatto
    Poziom 12  
    czyli na razie nie mam co myślec o wymianie na 9550 bo plyta główna obsługuje jedynie agp 2x. Bede dalej próbował z tym radeonem 9250
  • #10 3463169
    axeland
    Poziom 20  
    No to sprawa karty się wyjaśniła zostaje to co jest , natomiast co do nowej instalacji to się odrazu nie poddawaj najpierw powalcz z tym co masz zawsze to jakieś pozytywne doświadczenie .
  • #11 3464018
    Jellyeater
    Poziom 17  
    Cytat:
    Nie wgrywałem systemu jeszcze raz. Bede to chyba musial zrobic.

Zawsze jest dobrze zrobić reinstal po wymianie grafy. Zwłaszcza z GF na Radka.

A co do karty to szkoda, że nei dorwałeś Radeona 8500. Był by lepszy.
  • #12 3465285
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Jellyeater napisał:
    Zawsze jest dobrze zrobić reinstal po wymianie grafy. Zwłaszcza z GF na Radka.

Ciekawe, ciekawe. A jak zmieniamy odwrotnie, to taka potrzeba nie istnieje? Niech kolega raczej zapisze się do fanclubu miłośników FORMAT C:
    PS. Czy kolega potrafi uzasadnić swoją propozycję?
  • REKLAMA
  • #13 3467971
    skatto
    Poziom 12  
    Zrobiłem drastyczny krok i sformatowałem komputer ale to nic nie dało. Nawet jest jeszcze gorzej. Teraz w ogóle sie do windowsa nie da wejść. W trybie awaryjnym karta działa. Jednak jak próbuje system uruchomic normalnie to po ekranie z ładowaniem windowsa(ten z logiem win xp) robi sie czarny ekran a po chwili dioda na monitorze mi mruga ze nie ma sygnału, Następnie komputer sie resetuje. To jest chyba coś z kartą albo z moim koputerem. Ponoć karta jest sprawna bo byla sprawdzana. Narazie mam w kompie gf4 a tamtą chyba oddam i skombinuje jakas inna.
  • #14 3468033
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    skatto napisał:
    sformatowałem komputer

A jak to kolega zrobił? Dotychczas wiedziałem że formatowaniu poddawane bywają nośniki informacji. No, ale człowiek uczy się całe życie.
    skatto napisał:
    ale to nic nie dało

Dziwne... To formatowanie nie pomaga na wszystko?
    skatto napisał:
    To jest chyba coś z kartą albo z moim koputerem

Dość interesujący wniosek. Czy karta grafiki nie jest częścią komputera? A powiedzenie, że coś jest źle z komputerem (koputerem?) to znaczy z czym? Czy kolega podejrzewa obudowę, zaślepki czy śruby?
    skatto napisał:
    Ponoć karta jest sprawna bo byla sprawdzana

Ponoć? To kolega tego nie wie a chce żebyśmy to my wiedzieli?
    Podsumowując: niech kolega nauczy się pisać poprawnie po polsku i korzystać z pomocy forum.
  • #15 3474634
    skatto
    Poziom 12  
    Człowieku to że jesteś tu moderatorem to nie znaczy od razu że musisz się do wszystkiego czepiać. Co w tym wielkiego że tak napisałem tego posta. Od razu wielkie halo. Jak masz coś do mnie to pisz na PW a nie w temacie.
  • #16 3475248
    1dery
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    W opcja ustawienia w radeonie możesz ustawić AGP x4 lub x2 , no i wydajnośc , masz słaby procesor i płyte , zalezy jaki masz system na kompie , przy windowsie xp dobrze jest mieć wiecej pamieć, ustaw wydajność całego systemu i karty!
    Radeon 9250 – niska wydajność i brak uruchamiania gier po zmianie z GF4 MX440
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być!
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Nadmienię że należy odpowiednio zamieszczoną fotkę wykadrować (nie ma takiej potrzeby, abyśmy oglądali co kolega ma na pulpicie) !
  • #17 3476295
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    skatto napisał:
    Człowieku to że jesteś tu moderatorem to nie znaczy od razu że musisz się do wszystkiego czepiać

Zwrazam koledze uwagę, że taka jest między innymi rola moderatora.
    skatto napisał:
    Co w tym wielkiego że tak napisałem tego posta.

A to "w tym wielkiego", że posty powinny być pisane poprawnym językiem polskim i w sposób zrozumiały oraz powinno się w nich posługiwac się poprawną terminologią. Posty nie spełniające tych wymogów powinny (i będą) lądować w koszu na śmieci.
  • #18 3476534
    Xnim
    Poziom 13  
    jankolo nieobraz sie :)
    Cytat:
    sposób zrozumiały oraz powinno się w nich posługiwac się poprawną terminologią

To tak na marginesie poza tematem

A i odrazu pisze ze nie mam polskich znakow wiec nie jestem w stanie pisac poprawna polszczyzna :)

^^

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił kartę graficzną GF4 MX440 na Radeon 9250, jednak napotkał problemy z niską wydajnością systemu oraz brakiem uruchamiania gier. Po instalacji sterowników Catalyst pojawiał się błąd ati2dvag, który częściowo rozwiązano przez zmianę sterowników, lecz system nadal działał bardzo wolno, a gry nie startowały. Komputer ma konfigurację: płyta główna Soltek SL-65FV z AGP 2x, procesor Pentium III 667 MHz, 256 MB RAM i zasilacz 250W. Zalecano całkowite odinstalowanie sterowników ATI i NVIDIA, instalację najnowszych sterowników, reinstalację DirectX i Internet Explorera oraz ewentualną reinstalację systemu operacyjnego. Wskazano, że płyta obsługuje tylko AGP 2x, co ogranicza możliwość użycia nowszych kart jak Radeon 9550, które wymagają AGP 4x. Po formacie systemu problem się pogłębił – w trybie awaryjnym karta działa, ale normalne uruchomienie Windows XP kończy się czarnym ekranem i resetem komputera, co sugeruje problem sprzętowy lub konflikt sterowników. Dyskutowano także o konieczności poprawnej instalacji sterowników, odpowiedniej konfiguracji AGP w ustawieniach karty oraz ograniczeniach sprzętowych wpływających na wydajność. Wskazano, że Radeon 9250 ma obsługę Pixel Shader, co było powodem wymiany karty, ale w obecnej konfiguracji nie przynosi oczekiwanej poprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA