logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częstotliwości pracy i strojenie anteny w radiu używanym przez taksówkarzy

LWD11 11 Sty 2012 12:16 2925 7
REKLAMA
  • #1 10380711
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 485
    Witam, mam pytanie do kolegów odnośnie radia które używają taksówkarze. Mianowicie chodzi mi o to, na jakich częstotliwościach one pracują i czy antenę do tego radia też się stroi.

z góry dziękuję za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10381006
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Towarzyszu.

Twoje pytanie brzmi podobnie do: jakie macie telewizory ?

Taksówki pracują w pasmach bardzo różnych. LB, MB, VHF oraz UHF... Anteny ZAWSZE się stroi - nie ma znaczenia jakie radio i pasmo.
  • REKLAMA
  • #3 10381139
    LWD11
    Poziom 31  
    yes2mike napisał:
    Towarzyszu.

Twoje pytanie brzmi podobnie do: jakie macie telewizory ?

Taksówki pracują w pasmach bardzo różnych. LB, MB, VHF oraz UHF... Anteny ZAWSZE się stroi - nie ma znaczenia jakie radio i pasmo.

Dlatego napisałem posta, bo anteny to nie moja działka :)

Czy mógłbyś bliżej napisać jakie się montuje do takiego radia anteny? czy np. taka antena od zwykłego CB też by się nadawała? czy są jakieś określone do takiego radia.
    Czy wystrojenie takiej anteny odbywa się za pomocą takiego samego miernika jakim stroją anteny Cb radiowcy ?

pzdr. Jarek
  • Pomocny post
    #4 10383646
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.
    LWD11 napisał:
    Czy mógłbyś bliżej napisać jakie się montuje do takiego radia anteny?

Koniecznie musisz podać częstotliwość pracy radiotelefonu a dopiero później analizować jaka antenę do tego podłączyć.
    Cytat:
    Witam, mam pytanie do kolegów odnośnie radia które używają taksówkarze.

yes2mike bardzo ładnie podpowiedział " Taksówki pracują w pasmach bardzo różnych. LB, MB, VHF oraz UHF " .
    Cytat:
    Mianowicie chodzi mi o to, na jakich częstotliwościach one pracują i czy antenę do tego radia też się stroi.

Do puki nie dowiesz się na jakich częstotliwościach pracuje dana korporacja - do puty nie będziesz w stanie czegokolwiek się dowiedzieć (o antenach).
    Cytat:
    czy np. taka antena od zwykłego CB też by się nadawała?

Muszę przypomnieć, że wypisujesz Temat w dziale serwisowym i musisz posiadać podstawową wiedzę na ten temat - chociażby po to aby móc poprawnie odczytać podpowiedzi czy wskazówki.

Regulamin pkt 3.1.17 .

Bez obrazy ale może drobne matematyczno/cyfrowe kojarzenie pasm i częstotliwości.
    Zobacz, że pasmo CB to częstotliwość 27 MHz .
    Pasma inne również dla korporacji Taxi :
    MB - 80 MHz
    VHF - 160 MHz
    UHF - 420 MHz i 460 MHz

I teraz zobacz jak się do tego ma częstotliwość 27 MHz. :!:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 10384285
    LWD11
    Poziom 31  
    SP5ANJ, podstawową wiedzę posiadam, wiem to i owo, ale w dalszym ciągu nie dostałem podpowiedzi jaka antena ma to być, że dostrojona na odpowiednią częstotliwość w jakimś tam paśmie to już się od kolegi wyżej dowiedziałem.

Konkretne pytanie, fizycznie jaka to ma być antena?

U mnie w Bydgoszczy np. taxi mercedes nadaje na 400 cośtam Mhz, inna firma zapewne na innych, tak że zdaje sobie sprawę że trzeba dostrajać antenę do takich parametrów, ale jaka to ma być antena?, zapewne są takie w sprzedaży, chodzi mi o info na ich temat.

pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie tematem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 10384611
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Cytat:
    ale w dalszym ciągu nie dostałem podpowiedzi jaka antena ma to być, że dostrojona na odpowiednią częstotliwość w jakimś tam paśmie to już się od kolegi wyżej dowiedziałem.
    Oj dostałeś :!: ANTENA NA ODPOWIEDNIE PASMO/CZĘSTOTLIWOŚĆ/ZAKRES który Cię interesuje. Czy tak trudno poszukać odpowiedniego modelu wpisując np. antena pasmo X, częstotliwość Y itp?
  • #7 10385251
    LWD11
    Poziom 31  
    dzięki gregori, za łopatologiczny wywód :D

Tematu jeszcze nie zamykam, a nóż ktoś coś mądrego napisze, póki co dziękuje wszystkim za podpowiedzi.
  • #8 10385320
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Poszukaj w popularnym serwisie aukcyjnym - do wyboru do koloru. Oczywiście w odpowiednim dziale szukaj ;)
    Podaj dane interesującej Cie korporacji a ustalę jej częstotliwość.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące radia używanego przez taksówkarzy, w tym częstotliwości pracy oraz strojenia anten. Uczestnicy wskazali, że taksówki operują w różnych pasmach, takich jak LB, MB, VHF i UHF. Podkreślono, że dobór anteny zależy od konkretnej częstotliwości pracy radiotelefonu, a anteny należy stroić. Użytkownicy wymienili częstotliwości dla różnych pasm, np. CB (27 MHz), MB (80 MHz), VHF (160 MHz), UHF (420 MHz i 460 MHz). Wskazano również na konieczność poszukiwania odpowiednich modeli anten w serwisach aukcyjnych oraz na dostosowanie ich do specyficznych parametrów korporacji taksówkarskiej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA