logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HARMAN KARDON SUB TS7 - stuki i problem z załączaniem przez transoptor

sławek111 12 Sty 2012 10:53 8885 11
REKLAMA
  • #1 10385274
    sławek111
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Witam wszystkich trafił mi do naprawy wyżej wymieniony sprzęt. Usterka wygląda następująco: po załączeniu włącznikiem sieciowym głośne stuki w głośniku, dioda pali się w kolorze czerwonym - czyli stb off. Po konsultacji z klientem dowiedziałem się, że załączanie sprzętu polegało na podaniu sygnału np: DVD wtedy dioda zapalała się na biało. Wniosek jest taki, że sprzęt wzbudza się sam, ale po podaniu sygnału nie załącza się. Po dłuższej diagnozie doszedłem, że załączanie zrobione jest na transoptorze, ale nie wiem jak to działa. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10385817
    sławek111
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Dzięki kolego za reakcję, schemat już pobrałem, tyle tylko, że na schemacie jest inaczej rozwiązane załączanie (bez transoptora)
  • REKLAMA
  • #4 10386616
    fichu4
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    To poszukam jeszcze bo powinienem mieć schematy do SUB TS8 i SUB TS18 może któryś z nich będzie na tym transoptorze. Jak znajdę to wrzucę.
  • #6 15862827
    pafnucy13
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    U mnie dzieje się to samo .Czy ktoś napisze co było przyczyną stuków?
  • #7 15863602
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Klej klej klej. Dużo skrobania. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #8 16304868
    stejayo
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    o co chodzi z tym skrobaniem kleju ??
  • #9 16306008
    Jarecki669
    Poziom 21  
    A co chcesz wiedzieć?
  • #10 18029998
    Dziabanga
    Poziom 2  
    Witam , czy ktoś pomoże jak samemu rozwiązać ten problem , dodam że.Nie jestem jakimś specjalistą itp
  • #11 18030248
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Jeśli nie jesteś specjalistą, lepiej oddaj do serwisu, który będzie wiedział, o co chodzi. Bo możesz narobić więcej złego, niż dobrego. Sprzęt trzeba rozebrać, usunąć delikatnie resztki kleju, szczególnie na płytce sygnałowej, wymienić parę newralgicznych elementów.

Dodano po 2 [minuty]:

A transoptor służy do załączania suba z zewnątrz. Przeanalizuj schemat.
  • #12 18030324
    Dziabanga
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź , oddam osobie która się zajmuje naprawą , przekaże mu o tym kleju , czy coś jeszcze mógłbym mu przekazać żeby szybciej doszedł do usterki . Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z subwooferem HARMAN KARDON TS7, który po włączeniu generuje głośne stuki, a dioda świeci na czerwono, co wskazuje na tryb standby. Po podaniu sygnału z urządzenia zewnętrznego, subwoofer nie włącza się. Użytkownicy forum zasugerowali, że problem może być związany z transoptorem, który jest używany do załączania urządzenia. W odpowiedziach podano linki do schematów, które mogą pomóc w diagnozie, w tym schematy modeli TS8 i TS18, które mają podobną konstrukcję. Wskazano również na konieczność usunięcia resztek kleju z płytki sygnałowej, co może być przyczyną problemów z działaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA