logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer Harman/Kardon Sub TS11 - wydobywają się ciągłe szumy

BigBlackBob 28 Gru 2020 23:55 1806 10
REKLAMA
  • #1 19143398
    BigBlackBob
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z subwooferem. Szumy wydobywają się po przełączeniu z trybu uśpienia na tryb pracy. Do tej pory sprawdzałem go na dwóch różnych amplitunerach, kablach i przedłużaczach ale nic to nie dało. Szumy wydobywają się także jeśli kabel odpowiadający za sygnał dźwiękowy z amplitunera jest odpięty.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #3 19143464
    BigBlackBob
    Poziom 5  
    sanfran napisał:
    Były zawsze czy się pojawiły niedawno? Gdy kabel jest podłączony i zwarty do masy to szumy się zwiększają czy zmniejszają?

Dzieje się tak od niedawna. Szumy są zawsze takie same chyba że zwiększy się głośność owego subwoofera na pokrętle umieszczonym na jego tyle.
  • REKLAMA
  • #5 19143480
    BigBlackBob
    Poziom 5  
    sanfran napisał:
    Zimne luty, uszkodzony element (kondensator, wzmacniacz), trudno coś wyrokować bez znajomosci co jest w środku.

Chciałbym się dowiedzieć jeszcze czy jest jakikolwiek sens ewntualnej naprawy jeśli okazało by się że uszkodzony jest wzmacniacz lub kondensator
  • #6 19143540
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Jest sens nawet jeśli uszkodzenia są trochę bardziej skomplikowane. Tam siedzi wzmacniacz w klasie D i do niego idzie sygnał czuwania, prawdopodobnie ten sygnał nie dochodzi do tego pinu i wzmacniacz cały czas jest jak by włączony mimo że nie powinien. Naprawa dla kogoś kto się zna powinna być prosta.
  • #7 19143922
    BigBlackBob
    Poziom 5  
    2konrafal1993 napisał:
    Jest sens nawet jeśli uszkodzenia są trochę bardziej skomplikowane. Tam siedzi wzmacniacz w klasie D i do niego idzie sygnał czuwania, prawdopodobnie ten sygnał nie dochodzi do tego pinu i wzmacniacz cały czas jest jak by włączony mimo że nie powinien. Naprawa dla kogoś kto się zna powinna być prosta.

Widzę że zapomniałem dodać że subwoofer przełącza się na tryb spoczynku kiedy nic już nie gra na amplitunerze
  • REKLAMA
  • #8 19143934
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    BigBlackBob napisał:
    Widzę że zapomniałem dodać że subwoofer przełącza się na tryb spoczynku kiedy nic już nie gra na amplitunerze

To normalna reakcja wzmacniacza gdy nie ma sygnału na wejściu.

Ale on szumi czy brumi ?

Możesz nagrać ten dźwięk ?
  • REKLAMA
  • #9 19143951
    BigBlackBob
    Poziom 5  
    sunrise84 napisał:
    BigBlackBob napisał:

Ale on szumi czy brumi ?

Właśnie ciężko posiedzieć ale jest to chyba tzw. brumienie. Dodam też że dzieje się to też podczas kiedy nawet amplituner wysyła sygnał do subwoofera kiedy odtwarzany jest np. utwór ale jest to mniej słyszalne bo jest to zagłuszane przez basy

Dodano po 51 [minuty]:

sunrise84 napisał:
    BigBlackBob napisał:

Ale on szumi czy brumi ?

Załączniki:
    • VID_20201229_122527.mp4 (44.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 19144542
    BigBlackBob
    Poziom 5  
    BigBlackBob napisał:
    sunrise84 napisał:
    BigBlackBob napisał:

Ale on szumi czy brumi ?

Właśnie ciężko posiedzieć ale jest to chyba tzw. brumienie. Dodam też że dzieje się to też podczas kiedy nawet amplituner wysyła sygnał do subwoofera kiedy odtwarzany jest np. utwór ale jest to mniej słyszalne bo jest to zagłuszane przez basy

Dodano po 51 [minuty]:

sunrise84 napisał:
    BigBlackBob napisał:

Ale on szumi czy brumi ?

Subwoofer jednak szumi pomyliłem się. Każdemu się zdarza
  • #11 19937754
    nynol07
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam to samo kondensatory na wyjsciu wzmacniacza bipolarne 10uF/100V byl wylane, po ich wymianie dalej to samo co jeszcze moze byc ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z subwooferem Harman/Kardon Sub TS11, który wydaje ciągłe szumy po przełączeniu z trybu uśpienia na tryb pracy. Szumy występują niezależnie od podłączenia kabli sygnałowych i są bardziej słyszalne przy zwiększonej głośności. Użytkownik sprawdził subwoofer na dwóch amplitunerach oraz różnych kablach, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak zimne luty lub uszkodzone elementy (kondensatory, wzmacniacz). Wskazano, że naprawa może być opłacalna, zwłaszcza jeśli problem dotyczy wzmacniacza klasy D. Użytkownik zauważył, że subwoofer przełącza się w tryb spoczynku, gdy nie ma sygnału, co jest normalne, ale szumy mogą być wynikiem brumienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA