logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP Home Edition - jakie wymagania sprzętowe?

kejz 19 Gru 2004 10:30 1910 5
REKLAMA
  • #1 1071698
    kejz
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Witam!
    Chciałbym się dowiedzieć jakie wymagania ma windows xp home.Ja mam aktualnie win98 ,procesor PIII 450 ,dysk 6GB płyta ATC6220 ,ram 128-czy mógłbym zamienić ten win 98 na win xp home-mając tak skromny sprzęt?.Proszę o poradę. dzięki z góry i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 1071721
    Baximus
    Poziom 17  
    System się zinstaluje, ale komfortowa praca to na tym komputerze nie będzie. Musiałbyś mocno poobcinać system przez wyłączenie wielu usług, gdyż w przeciwnym wypadku zdecydowanie zabraknie ci pamięci operacyjnej. Jeśli poszukujesz stabilnego systemu zainstaluj sobie win 2000, znacznie mniejsze zapotrzebowanie na zasoby.

Wymagania stawiane przez Microsoft to: Procesor 300MHz, 128 MB RAM, Grafika potrafiąca pracować w trybie 800x600, 1,5GB wolnego miejsca na dysku. Szczegóły http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;316639
  • REKLAMA
  • #3 1073248
    Group_W
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    spoko mozesz instalowac systemik, ale tak jak juz Baximus napisal komfortowa praca to to nie bedzie, jesli jednak wylaczysz wszystkie pierdoly, to moze nawet, polecam do internetu, gry sobie raczej odpusc . jednak i tak polecam linuxa
  • REKLAMA
  • #4 1073266
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    jesli chcesz na sile to XP to powywaleniu bzdetow bedzie Ci w miare chodzic.ale nie bedzie to cos facynujacego.o wiele lepiej bedzie dzialac Ci win2000pro +sp4,komfort pracy i zabezpieczen ten sam.polecam zebys wlasnie ten system zaisntalowal :) ®
  • REKLAMA
  • #5 1073608
    ralph03
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Tak jak napisal Kapsis. Trzeba powywalac sporo rzeczy z autostartu. Uzyj tez programu BotVis, zeby szybciej windows startował. No ale najważniejsze to niezasmiecac pamieci.
  • #6 1073886
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Pracowałem przez pół roku na XP ze 128 MB Ram i nie było najgorzej.
    Oczywiście musisz wyłączyć wszelkie ozdobniki graficzne (Mój Komputer->Właściwości->Zaawansowane-Wydajność-Ustawienia->Efekty wizualne - ustawić na miniumu).
    Ponadto oczywistym jest kontrola autostartu, żadnych agentów Winampa, Nero Check, nView itp. zbędnych dodatków.
    Można również powyłączać zbędne usługi - polecam artykuł http://www.xp.net.pl/art/services_optimiz_pl.html.
    Uważam jednak, że większym problemem będzie tutaj słaby procesor tylko 450 Mhz i mały dysk. Najpierw radziłbym sprawdzić czy wogóle XP da się zainstalować, jest dość wymagający jeśli chodzi o hardware.
REKLAMA