logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Windows XP zadziała na Pentium III 500 MHz, 10 GB dysku i 128 MB RAM?

Juruś 26 Paź 2005 23:52 1443 13
REKLAMA
  • #1 1931222
    Juruś
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    mam pytanko mam procesor pentium III 500 dysk 10 GB i pamieci 128 ram dotychcasz uzywalem systemu win98 czy windows xp chodzil by mi bez problemow?
  • REKLAMA
  • #2 1931300
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Wąskim gardłem będzie pamięć. Lepiej byłoby 256 MB.
  • #3 1931477
    x_LeNDo_x
    Poziom 13  
    moj chodzil na zintegrowanej karcie graf 192 ram i celeronie 500mhz i w sumie dawal rade :)
  • #4 1931775
    yogibear07
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Chodzic chodzil bedzie, ale za wiele nie nawojujesz. A jesli do tego tez masz neta na tym kompie na ktorym ma byc ten XP to juz tragedia wszystko sie tak przymuli raz dwa ze hej.
    Osobiscie bym nie polecal chyba ze masz anielska cierpliwosc.
  • REKLAMA
  • #5 1931784
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Jeśli powyłączasz odpowiednie, niepotrzebne usługi to jakoś będzie.
  • #6 1931868
    Juruś
    Poziom 15  
    dziekuje za odpowiedzi .
    tak myslalem
    no to bedzie trzeba dokupic pamieci troche ;p
  • REKLAMA
  • #7 1932326
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 1932552
    Juruś
    Poziom 15  
    no muzy czasmi slucham no ale net i gg to norma ;p
  • #9 1932582
    arni100
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witaj. Ja mam taką konfigurację Celeron 300MHz, 160MB RAM, dwa dyski 12GB i 3GB i mam zainstalowanego XP, chodzi bez zarzutu zapomniałbym dodać mam także stałe łącze internetowe więc jak się łatwo domyślić często korzystam z neta (przez USB) i co windows xp chodzi. Zazwyczaj mam uruchomione kilka programów internet, winamp, gadu-gadu, i jakiś program do sieci p2p, a dodam jeszcze norton antyvirus 2002 i outpost firewall. Śmiało instaluj xp, ja też przeszedłem z win98.
    Pozdrawiam
    yogibear07-Dla czego jak masz neta na xp to zamuli ci system? Bo ja jakieś sie z tym nie spotkałem,
    jak masz xp to sprawdź sobie wykorzystanie procka podczas przeglądania neta, chyba że masz jakiegoś wirusa lub jakiś program zapycha ci łącze internetowe.
    PS.A nawet mam AutoCada, Inventora i Mechanical i wszystko jest oki.
  • #10 1932876
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Najniższa konfiguracja na jakiej udało mi się zainstalować XP Proffesional to Pentium 233MMX (w zasadzie na 166 też by się udało) 96 MB RAM, dysk 2GB karta jakaś S3 na PCI i nawet nawet to chodziło. Jednak mała ilość RAM-u dawała znać o sobie. RAM-u nigdy za wiele :D
  • #11 1935484
    yogibear07
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    arni100 napisał:

...yogibear07-Dla czego jak masz neta na xp to zamuli ci system? Bo ja jakieś sie z tym nie spotkałem,
    jak masz xp to sprawdź sobie wykorzystanie procka podczas przeglądania neta, chyba że masz jakiegoś wirusa lub jakiś program zapycha ci łącze internetowe.
    PS.A nawet mam AutoCada, Inventora i Mechanical i wszystko jest oki.

Gratuluje Ci bardzo :)

Jednak nie kazdy przestrzega higieny windowsa.
    Poza tym jak wynika z postulatów Einsteina predkosc jest wzgledna. Wiec dla Ciebie moze byc OK dla mnie juz nie.
    A z netem to predzej czy pozniej trafi sie jakis spyware trojan etc.
    I o ile szybki komp tego nie odczuje zanadto to wolny BARDZO.
    A spyware potrafi byc tak zamaskowany ze ad-aware hijackthis i inne mu podobne go nie wykrywaja.
    Poza tym tak samo przy instalacji programow ktore laduja sie do pamieci podczas startu. Wszystko zbiera sie do kupy i powoduje zamulenie.
    Poza tym arni masz ciut pare mega wiecej od Jurusia. Niby nie duzo ale te pare dziesiat mega ramu wiecej moze ratowac Cie przed zamulaniem.

Widzialem ludzi zdolnych zamulic XPka na kompie 256MB ramu i procu 2Ghz. Wszystko sie da.
    Wszystko zalezy kto jak dba o system.
    Niektorym antywirusy niepotrzebne, bo po co...

Ale mowie arni gotowym sie zalozyc ze po 3 - 4 miesiacach win XP Jurusia sie zamuli na jego kompie.
  • #12 1936326
    ace50
    Poziom 11  
    windows 2000 bedzie chodzić na takim kompie jak przecinak.
  • #13 1936490
    neo_plonsk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    no szczerze to smigac to to ci nie bedzie. najlepiej zainstaluj sobie to az tak duzo roboty nie ma. zawsze bedziesz mogl powrocic do 98
  • #14 1936626
    Pavel81
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Kumpel ma taką samą konfigurację kompa jak TY i xp proffesional śmiga mu bez problemu ale wiadomo szybkości to raczej dużej nie będzie. Może wolniej CI chodzić niż 98 pomimo tego, że xp jest o wiele bardziej stabilniejszy niż 98. Możesz śmiało instalować napewno pójdzie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Windows XP może działać na komputerze z procesorem Pentium III 500 MHz, dyskiem 10 GB i 128 MB RAM, jednak pamięć operacyjna będzie głównym ograniczeniem wydajności systemu. Zalecane jest zwiększenie pamięci do co najmniej 256 MB, aby umożliwić komfortowe korzystanie z systemu, zwłaszcza podczas pracy z internetem, komunikatorami (np. Gadu-Gadu), odtwarzaniem muzyki oraz programami antywirusowymi. System będzie działał, ale może być powolny i podatny na zamulenia, szczególnie przy aktywnym połączeniu internetowym i uruchomionych wielu usługach. Wyłączenie niepotrzebnych usług może poprawić responsywność. Użytkownicy z podobnymi lub nawet słabszymi konfiguracjami (np. Celeron 300 MHz, 160 MB RAM) potwierdzają możliwość instalacji i działania XP, choć z ograniczeniami. Windows 2000 jest alternatywą lepiej dopasowaną do takiej konfiguracji sprzętowej. Wydajność i stabilność systemu zależy również od dbałości o system, obecności oprogramowania zabezpieczającego oraz unikania złośliwego oprogramowania, które może dodatkowo obciążać zasoby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA