logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak edytować BIOS w formacie .bin na Windows lub DOS?

valstus 19 Gru 2004 10:42 2433 8
REKLAMA
  • #1 1071720
    valstus
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam
    Te pytanie mnie ciekawi czy są sposoby na to by edytować bios wersji .bin pod windowsem nikt jeszcze o tym nie pisał czy to jest wykonalne?
  • REKLAMA
  • #2 1071745
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    oczywiscie! sam robilem upgrade biosa z poziomu windowsa, do plyty glownej ecs potrzeba tylko programu winflash i pliku bin z biosem, wczytujesz do programu nowy bios, wybierasz jakies czesci biosu ma uaktualnic, klikasz "update bios now" kilka sekund, program prosi o restart i masz nowy bios :)
  • REKLAMA
  • #4 1071770
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Chodzi o edycję czy upgrade?Upgrade jest możliwy ,np. do płyt Giga-byte jest nawet live który ściąga z serwera BIOS i jak jest nowszy to robi spod Windowsa upgrade.A co do edycji to sa programy ,np. CBROM ,Mod Bin i inne którymi można zmieniać niektóre rzeczy w BIOS ,np. włączać ukryte opcje ,zmieniać komunikaty ,ustawienia domyślne ,strukturę Setup-a BIOS-u itp.
  • REKLAMA
  • #5 1071775
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    przepraszam, prawdpopodobnie zle zrozumialem autora postu ;)
  • REKLAMA
  • #6 1072883
    valstus
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    chodziło mi o to aby widziec uruchomic bios z poziomu windowsa i wiedziec niebieski ekran z opcjami tak ja po naciśnięciu <del> ale z ta różnicą że pod windowsem
  • #7 1072979
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    valstus napisał:
    chodziło mi o to aby widziec uruchomic bios z poziomu windowsa i wiedziec niebieski ekran z opcjami tak ja po naciśnięciu <del> ale z ta różnicą że pod windowsem

Czegoś takiego nie ma, to i tak nie miało by sensu bo po każdej zmianie w biosie (z wyjątkiem zegarka) należy zresetować komputer aby wystartował z nowymi ustawieniami.
    Ale są programiki co potrafią niektóre opcje biosu zmienić czy włączyć np zmiana grafiki czy wlączenie niektórych (ukrytych opcji).
  • #8 1073469
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Jest coś takiego ,modbin daje taką możliwość ale nie z BIOS-u który masz we flash-u ale z pliku .bin.Mało że widzisz ten ekran setup-u to możesz robić jego edycję ,widzisz ukryte opcje jeśli są.Ten program działa pod DOS ale w okienku DOS pod Win 98 ,ME czy 98 działa.Pod XP też o dziwo działa.Do zmiany grafiki jest CBROM i programy konwertujące obrazki z .bmp do formatu .epa który BIOS akceptuje.Do niektórych BIOS-ów jak np. Giga-byte jest taki bajer jak Gigabyte Face Wizard Utility którym z poziomu Windows można jako powitanie załadować bitmapę o rozdzielczości max. 640x480 256 kolorów.Coś takiego widziałem też do BIOS-ów AMI do płyt ECS ,chyba w K7S5A koleś tak robił.
  • #9 1073782
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10439
    Kiedys mialem stara plyte pod 486 i dalo sie wejsc do biosu nawet z pod windows o ile dobrze pamietam alt+ctrl+esc, podaje to oczywiscie jako taka ciekawostke :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości edycji plików BIOS w formacie .bin pod systemami Windows i DOS. Aktualizacja BIOS-u z poziomu Windows jest możliwa za pomocą narzędzi takich jak WinFlash (np. dla płyt ECS) lub dedykowanych programów producentów, które umożliwiają pobranie i instalację nowszej wersji BIOS-u bezpośrednio z systemu. Natomiast edycja zawartości BIOS-u, czyli modyfikacja jego ustawień, ukrytych opcji, komunikatów czy grafiki, wymaga specjalistycznych narzędzi takich jak CBROM, Mod Bin czy Modbin. Programy te działają głównie pod DOS-em lub w okienku DOS w starszych wersjach Windows (98, ME, XP) i pozwalają na modyfikację plików .bin, w tym zmianę grafiki (konwersja BMP do formatu EPA) oraz strukturę Setup BIOS-u. Nie istnieje natomiast możliwość uruchomienia interfejsu BIOS-u bezpośrednio w Windows z pełną funkcjonalnością, gdyż zmiany w BIOS-ie wymagają restartu systemu. Dla niektórych płyt, np. Gigabyte, dostępne są dodatkowe narzędzia jak Gigabyte Face Wizard Utility umożliwiające zmianę ekranu powitalnego BIOS-u z poziomu Windows. Wspomniano także o ciekawostce dotyczącej starszych płyt (np. pod procesory 486), gdzie możliwe było wejście do BIOS-u z poziomu Windows za pomocą kombinacji klawiszy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA