logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam narzędzia do edycji BIOS V6.00 (AWARD) dla Gigabyte K8NSPro

jokrasa 11 Mar 2006 09:33 2226 8
REKLAMA
  • #1 2400757
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Witam wszystkich.
    Szukałem wszędzie w sieci i jakoś nie mogłem znaleźć, aplikacji do edycji całej struktury BIOS V6.00 (Award).
    Jedynie cały czas krąży soft Modbin v.1.038. Oczywiście Modbin by się przydał lub podobne, gdyby nie fakt, iż otwiera mi plik z Biosem tylko ten oryginalny i 2 kolejne wersje zaktualizowane ze strony producenta.
    Najnowszych 2 ostatnich już nie otwiera, pokazując komunikat, że nie jest to Bios w wersji 6.0.
    Bios dotyczy płyty głównej Gigabyte K8NSPro.
    Zależy mi bardzo na zmianie/edycji menu na język polski, oraz oczywiści na wstawianiu loga w stylu Epa i loga pełnoekranowego.
    Mam aplikacje oryg. producenta, do wstawiania loga ale zanaczam iż jest bardzo uboga i nie zawsze można nią wstawić logo (jest kiepska).
    Bardzo proszę o jakieś linki lub może ktoś ma w swoich zasobach taką aplikację do zabawy na plikach Biosu (zwłaszcza tych najnowszych).
    Może być pracująca tylko pod DOS'em.
    Wszystkim zainteresowanym od razu Dziękuję.

Jokrasa
  • REKLAMA
  • #3 2400894
    jokrasa
    Poziom 28  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Oczywiście Modbin V4.5.80, znowu nie otwiera moich plików z biosem, wyskakuje komunikat:
    Binary file checksum error!!!.
    Sprawdzę tego Tweaks'a pod Dosem.

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Ten Modbin, którego wcześniej otrzymałem mimo mylącej wersji 4.5.80 wydaje się być starszy niż 1.00.38, mimo cyfr.
    Na Tweaks'a liczyłem, ale i on po próbach uruchomienia go samego zawiódł. Nie uruchamia się w WinXP, mimo postąpienia tak jak zaleca producent aplik. czyli z dyskietki (uwzględn. INIT19.exe), być może nie obsługuje NTFS (nie widzi dysków). Komunikat: Runtime Error xxxxx.

Więc nadal poszukuję osób, którzy by podarowali mi link z programem do edycji najnowszych plików BIOS'ów.
  • REKLAMA
  • #4 2401527
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    Do podmiany loga potrzebny Ci cbrom, a nie modbin, do zmiany jezyka pewnie tez bo widze, ze bios ma osobne moduly dla roznych jezykow, wiec wystarczy wypakowac jeden i wyedytowac, ale co z tego wyjdzie to nie wiem ;-)
    Oczywiscie istnieje duza szans, ze uszkodzisz bios podczas takiej zabawy.

Najnowszy modbin to:
    MODBIN6 2.01.01 (06/25)
    Ale i tak nie otworzy tego biosu.

Modbin 4.5... jest do biosow w wersji 4.5, a nie 6 wiec to normalne, ze jest starszy ;-)
  • #5 2401648
    jokrasa
    Poziom 28  
    >Kolobos masz rację. Wpakowałem na siłe Cbrom'em logo w formacie bmp, ale w biosie mam 2 strefy odpowiedzialne za logo epa z czego jeden(ten który udało mi się podmienić) to ten w górnym - prawym rogu (na ekranie) a drugi zawiera napis w bitmapie (DualBios) i on częściowo przykrywa mi ten pierwszy. A do tego jest jeszcze struktura loga pełnoekranowego.
    Problem w tym, że pomoc dla cbrom jest dość skromna i nie mogę wgrać dodatkowych "obrazków" w poszczególne struktury.
    Z tym wypakowaniem poszczeg. modułów będzie problem.

Może, ktoś przeglądając neta spotkał się z programem do edycji najnowszych Biosów i może udostępnić link lub wrzucić go na forum.
  • REKLAMA
  • #6 2402050
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6420
  • REKLAMA
  • #7 2402395
    jokrasa
    Poziom 28  
    >tzok dzięki, ale też nie chce wczytać 2 ostatnich zaktualizowanych plikow bios'u.

Wypakowałem Cbrom'em moduł języka angielskiego, w edytorze HEX pozmieniałem nazewnictwo na polskie odpowiedniki, zflashowałem bios i tylko czarny ekran się ukazał. Dobrze, że mam dual bios.
  • #8 2402541
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    :arrow: tzok
    Przeczytales co napisalem wczesniej?
    Cytat:
    Najnowszy modbin to:
    MODBIN6 2.01.01 (06/25)
    Ale i tak nie otworzy tego biosu.

Wiec po co podajesz link do 2.00.00b skoro jest jeszcze starszy to chyba jasne, ze nie otworzy tego biosu.

:arrow: jokrasa
    Pomoc programu cbrom jest w zupelnosci wystarczajaca, a co do zmiany jezyka na polski to nie wiem do czego Ci to potrzebne, lepiej zostaw po angielsku i nie psuj.
  • #9 2402967
    jokrasa
    Poziom 28  
    W porządku. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie.
    Pozostaje mi jak na razie cbrom215.exe.
    Będę czekał na soft do edycji najnowszych Biosów, jak tylko ktoś udostępni, lub sam napisze takową aplikację.

Modbin oprócz zmiany tytułów w menu udostępniał również szereg opcji włączających niektóre ustawienia, które domyślnie są wyłączone.

Temat tymczasowo zamykam, odświeżę go za miesiąc.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano narzędzia do edycji struktury BIOS w wersji 6.00 (Award) dla płyty głównej Gigabyte K8NSPro, ze szczególnym naciskiem na zmianę języka menu na polski oraz wstawianie logo (EPA i pełnoekranowego). Standardowy Modbin v1.038 nie otwierał najnowszych plików BIOS, a nowsze wersje Modbin (4.5.80, 6.00 beta) również nie były kompatybilne, generując błędy sumy kontrolnej. Próby użycia Tweaker pod DOS-em zakończyły się niepowodzeniem z powodu błędów runtime i problemów z systemem plików NTFS. Do podmiany logo rekomendowano narzędzie cbrom, które pozwala na edycję modułów BIOS, jednak jego dokumentacja jest ograniczona, a zmiana języka na polski zakończyła się uszkodzeniem BIOS (czarny ekran). Modbin w wersji 6 nie obsługuje najnowszych plików BIOS, a starsze wersje są niekompatybilne z wersją 6.00 BIOS. Autor ostatecznie pozostaje przy cbrom215.exe i oczekuje na pojawienie się lub udostępnienie nowego oprogramowania do edycji najnowszych BIOS-ów. Modbin oferował dodatkowe opcje konfiguracyjne niedostępne w cbrom. Dyskusja podkreśla ryzyko uszkodzenia BIOS podczas edycji oraz trudności z kompatybilnością narzędzi do modyfikacji BIOS Award w wersji 6.00.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA