logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa tunera PACE 9200 - Uszkodzony blok zasilania.

Andrew^ 19 Gru 2004 12:02 1334 6
  • #1 1071935
    Andrew^
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam dostelem niedawno w/w tuner niestey nie dziala :(
    Po wymianie bezpiecznika i podlaczeniu do pradu strzela bezpiecznik i koniec jazdy przeczytalem w innym poscie ze nalezy wymienic tranzystor Q1 wiec tak zrobielm wyjalem plyte i okazalo sie ze tranzystor ten odszedl razem ze sciezkami - tzn odparzyly sie w kilku innych miejscach znalazlem przebarwienia na plytce w okolicach tranzystorow i w jednym miejscu kolo Q1 chyba urwal sie - lub odlutowal ?? jakis rezystor albo kondenstaor smd bo wyglada jak by cos tam kiedys bylo.
    Jutro kupie tranzystor, ale czy warto inwestowac w naprawe ??
    Prosze o pomoc

Pozdrawiam Andrzej
  • #3 1072018
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam
    A dlaczego nieopłaca, jeżeli jest uszkodzone tylko zasilanie, to warto.
    Dlaczego nie podasz oznaczeń brakujących elementów ?
    Proponuję również wymianę C9 1µF, C17 470µF.
    Jeżeli BUT11A dostał całkowite zwarcie, to nie obejdzie się bez wymiany TDA8380. Sprawdż bardzo dokładnie wszystkie elementy po stronie pierwotnej, zwróć uwagę na kondensatory i rezystory niskoomowe.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #4 1072429
    Andrew^
    Poziom 15  
    Jak mam sprawdzic czy tranzystor doznal calkowitego zwarcia ??
    a co do tego rezystora smd skad mam wiedziec co to bylo koro nie ma kolo niego zadnego opisu ??
    condziolki wygladaja na sprawne
  • #5 1072460
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Omomierzem BUT sprawdzisz, a co do innych elementów to sprawdż w/g schematu. Niestety na 'Elce' nie znalazłem schematu, podaj na PW mail - prześlę Ci go, jeśli nie masz takiego.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 1072583
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Przeniosłem tutaj, bo z tego co czytam bardziej się tu nadaje.

Co do zasilacza - zanim drugi raz włączysz posprawdzaj dokładnie wszystkie elementy, półprzewodniki, rezystorki bo jak coś nie tak będzie to wymienisz wszystko ponownie na nowe.
  • #7 1072999
    Andrew^
    Poziom 15  
    Sprawdzilem Q1 wszystkie nogi tranzystora sa zwarte. czy mozecie napisac co powinienem jeszcze posprawdzac, jestem laikim wiec nie bardzo z takimi rzeczami u mnie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy naprawy tunera PACE 9200 z uszkodzonym blokiem zasilania. Po wymianie bezpiecznika i podłączeniu do prądu bezpiecznik ponownie przepala się. Uszkodzony został tranzystor Q1, który odszedł wraz ze ścieżkami na płytce, a w okolicy tranzystorów zauważono przebarwienia i brak jednego elementu SMD (rezystor lub kondensator). Zalecane jest dokładne sprawdzenie wszystkich elementów zasilacza, w tym kondensatorów (C9 1µF, C17 470µF) oraz rezystorów niskoomowych. W przypadku zwarcia tranzystora BUT11A może być konieczna wymiana układu TDA8380. Sprawdzenie tranzystora Q1 można wykonać omomierzem, a identyfikacja brakującego elementu SMD wymaga schematu, który można uzyskać na prośbę. Przed ponownym włączeniem urządzenia należy dokładnie zweryfikować stan półprzewodników i rezystorów, aby uniknąć kolejnych uszkodzeń. Autor przyznał, że jest laikiem i prosi o wskazówki, co jeszcze powinien sprawdzić po stwierdzeniu zwarcia na tranzystorze Q1.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA