logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner Pace 9200. Pali bezpiecznik. Q1 but11a zwarty.

Andrew^ 20 Gru 2004 22:22 1308 5
REKLAMA
  • #1 1076047
    Andrew^
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam

Mam pare pytan odnosnie tunera Pace 9200 poprzedni post napisalem tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic218916.html ale niestety zostal przeniesiony w miejsce ktorego nikt nie odwiedza :D
    Wiec tak w tunerze caly czas wywalalo mi bezpiecznik wiec wyjalem plyte okazalo sie ze Q1 but11a jest zwarty na amen a jego sciezki wogole odpadly od plytki :D wymienilem tranzystor wymienilem bezpeicznik i dziala ale mam jeszcze maly problem tranzystorek oraz jeden duzy rezystor kolo tranzystora Bardzo sie grzeja jakies 50°C czy to normalne ??
    Na plytce znalazlem jeszcze miejsca przyciemnione tak jak gdyby byly przegrzane sa to miejsca wokol tranzystorow czy w tym modelu to normalne ??

Z gory dzieki za odpowiedzi :)
    Pozdrawiam Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 1076075
    Adam72
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam. A kondensatorki po pierwotnej stronie i scalak /tam chyba jest TEA2018/ wymieniłeś ?
  • REKLAMA
  • #3 1076127
    Andrew^
    Poziom 15  
    Nie wymienilem kondensatorow ani TDA w jednym z postow czytalem ze jezeli wymienie but11a i zadziala to znaczy ze TDA nie jest uszkodzony dlatego nie wymienialem go.
  • REKLAMA
  • #4 1076159
    Adam72
    Poziom 14  
    Kondensatory to podstawa !!! Tuner liczy już sobie kilka ładnych latek dalatego trzeba je wymienić bo są już napewno wyschnięte i to prawdopodobnie pierwotna przyczyna uszkodzenia BUTa. Ja scalak zawsze wymieniam profilaktycznie, dlatego bo nieraz zdarzyło się go zmieniać tydzień po naprawie. Koszt niewielki a spokój pewniejszy. Nie zaszkodzi zmienić też elektrolity napięć wyjściowych po stronie wtórnej transformatora. Myślę że po tych zabiegach tuner będzie działał prawidłowo, choć nie można wykluczyć też wadliwego BUTa. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1076204
    Andrew^
    Poziom 15  
    z tego co wiem to w detalu ten TDA kosztuje kolo 10 zl (wiec jak narazie bym sobie go darowal, bo nie wiem czy nie bede musial oddac tego tunera wiec niepotrzebny wydatek) a elektrolity nie sa takie drogie wiec jesli mogl bys mi napisac ktore trzeba wymienic byl bym bardzo wdzieczny :)
  • #6 1076354
    Adam72
    Poziom 14  
    Wszystkie po stronie pierwotnej - chyba trzy albo cztery sztuki bo tego PACEa już dawno nie robiłem i jak pisałem wcześniej można wymienić te które są za diodami na wyjściu transformatora przetwornicy - filtracja napięcia.
REKLAMA